Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13_14_1КУРС_1СЕМЕСТР_ЛЕЧПЕДСТОМАТ_КТП.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
496.64 Кб
Скачать

Календарно-тематичний план лекцій з анатомії людини для студентів і курсу медичного факультету за спеціальністю «лікувальна справа» на і семестр 2013-2014 навчального року

п/п

Тема лекції

Час

Питання, які підлягають вивченню

Ілюстрації

Лектор

Дата

І ЗАЛІКОВИЙ МОДУЛЬ “АНАТОМІЯ ОПОРНО-РУХОВОГО АПАРАТУ”

1 змістовний модуль. Вступ до анатомії.

1.

Вступ до курсу анатомії людини.

2,0

Зміст анатомії людини, її місце серед біологічних наук та значення для медицини. Анатомічні науки та суміжні дисципліни.

Таблиці,

Прозірки Презентація

Проф.

В.І. Лузін

Доц. В.М. Волошин

02.09-04.09

2.

Історія розвитку анатомії. Методологія морфологічних досліджень.

2,0

Історія розвитку анатомії. Античний період в розвитку анатомії (Гіпократ, Гален). Анатомія середніх століть. Роль вченого Абу Алі Ібн Сіни в розвитку медицини та анатомії. Анатомія епохи Відродження. Леонардо да Вінчі, А. Везалій - засновники наукової анатомії. Розвиток анатомії у XVII-XIX ст. Розвиток морфології в Україні, Київська та Харківська школи анатомів) О.П.Вальтер, В.О.Бец, Ф.А.Стефаніс, М.С. Спіров, В.М.Воробйов). Міжнародна анатомічна номенклатура. Методи досліджень.

Набір анатомічних препаратів, інструмент

Презентація

Проф.

В.І. Лузін

Доц. В.М. Волошин

16.09-18.09

2 змістовний модуль. Анатомія кісток скелета.

3.

Загальна остеологія.

2,0

Тканини та органи. Система органів. Поняття про єдність органів і середовища, форми і функції в еволюційному та індивідуальному розвитку. Загальне вчення про кістки. Кістка як орган. Будова, розвиток та ріст кісток. Ендесмальне, перихондральне та ендохондральне скостеніння. Вплив зовнішньо-середовищних факторів на ріст та формування кісток (П.Ф.Лесгафт, В.В.Бунак).

Таблиці, прозірки, скелет.

Презентація

Проф.

В.І. Лузін

Доц. В.М. Волошин

30.09-02.10

4.

Кістки тулуба та кінцівок, їх будова, онтогенез, аномалії. Кістки черепа.

2,0

Скелет тулуба, його онтогенез. Скостеніння хребців, ребер та груднини в утробному періоді та після народження. Аномалії перехідних відділів хребтового стовпа. Аномалії, пов`язані з затриманням злиття центрів скостеніння хребців. Загальна будова скелета кінцівок. Центри скостеніння утробного періоду та після народження. Період діаепіфізарних синостозів. Розвиток, варіанти аномалій скелета верхньої та нижньої кінцівок. Онтогенез черепа: ембріональний період, морфологічні особливості черепа новонародженого, зміни черепа в період старіння організму. Варіабельність форм і розмірів черепа,

Таблиці, прозірки, скелет.

Презентація

Проф.

В.І. Лузін

Доц. В.М. Волошин

14.10-16.10

3 змістовний модуль. З’єднання кісток скелета.

5

Загальна артрологія.

2,0

Онтогенез суглобів і загальне вчення про з`єднання кісток. Види з`єднань кісток. Різновиди синартрозів. Структурні елементи суглобів. Прості, складні та комбіновані суглоби. Закони артрології (П.Ф.Лесгафт).Класифікація суглобів за будовою і формою суглобових поверхонь і за функцією. Морфологічні особливості окремих суглобів та їх функції.

Таблиці , набір препаратів суглобів. Скелет.

Презентація

Проф.

В.І. Лузін

Доц. В.М. Волошин

28.10-30.10

6.

Рентгенанатомія кісток та суглобів.

2,0

Методи рентгенівського дослідження. Аналіз тканинних зображень на рентгенівських знімках. Кістки та суглоби у рентгенівському зображенні. Виявлення рентгенівським промінням вікових особливостей, аномалій розвитку кісткової системи.

Негатоскоп. Набір рентгенограм, скелет, прозірки. Презентація

Проф.

В.І. Лузін

Доц. В.М. Волошин

11.11-13.11

4 змістовний модуль. Міологія.

7.

Загальна міологія.

2,0

Розвиток м`язів та загальне вчення про м`язи. Види м`язової тканини. М`язи як органи. Номенклатура м`язів по формі, положенню та функції. Сухожилки та апоневрози. Робота м`язів. Допоміжні апарати м`язів: фасції, синовіальні сумки, піхви сухожилок, блоки. Загальні поняття про статику і динаміку м`язів. Провідні рухи тіла людини та м`язи, що їх забезпечують. Поняття про центр ваги.

Таблиці, прозірки, скелет.

Презентація

Проф.

В.І. Лузін

Доц. В.М. Волошин

25.11-27.11

8.

Анатомічні та клінічні аспекти топографії м’язів.

2,0

М’язи та фасції живота. Біла лінія живота. Пахвинний канал. Піхва прямого м’яза живота. М’язи шиї. Ділянки та трикутники шиї. Шийна фасція. Міжфасціальні простори шиї. М’язи голови. М’язи та фасції верхньої кінцівки. Топографія м’язів верхньої кінцівки. Пахвова порожнина. Ліктьова ямка. Борозни передпліччя. Топографія кисті. Синовіальні піхви сухожилків верхньої кінцівки. М’язи та фасції нижньої кінцівки. Топографія м’язів нижньої кінцівки. Топографія тазового пояса. Топографія стегна. М’язова та судинна затоки. Стегнове кільце. Стегновий та привідний канали. Підколінна ямка. Гомілково-підколінний канал. Синовіальні сумки нижньої кінцівки. Синовіальні піхви сухожилків нижньої кінцівки.

Таблиці, прозірки, скелет.

Презентація

Проф.

В.І. Лузін

Доц. В.М. Волошин

09.12-11.12

II ЗАЛІКОВИЙ МОДУЛЬ СПЛАНХНОЛОГІЯ

5 змістовний модуль. Анатомія черевної системи.

9.

Вступ до спланхнології. Загальна анатомія травної системи. Розвиток органів травної системи та очеревини.

2,0

Поняття про органи та системи органів. Загальний план будови порожнистих та паренхіматозних органів. Органи травної системи, їх будова, топографія (голотопія, скелетотопія, синтопія). Топографічні лінії грудної клітини та топографічні ділянки передньої черевної стінки.

Розвиток органів травної системи та очеревини, варіанти та аномалії положення та фіксації тонкої та товстої кишки, червоподібного відростка. Дивертикул клубової кишки.

Таблиці,

прозірки.

Презентація

Проф.

В.І. Лузін

Доц. В.М. Волошин

23.12-25.12

10.

Очеревина, її топографія.

2,0

Очеревина, її листки. Топографія очеревини, її похідні, способи покриття органів очеревиною Верхній та нижній поверхи порожнини очеревини, їх поділ.

Таблиці,

прозірки.

Презентація

Проф.

В.І. Лузін

Доц. В.М. Волошин

06.01-08.01

Разом

20,0

2013-2014 н.р. 1 семестр – 2.09.12-18.01.14

План затверджено на кафедральній нараді від 30.08.2013 (Протокол №1)

зав. кафедрою, професор В.І. ЛУЗІН

«УЗГОДЖЕНО»

Голова ЦМК ДЗ «Луг ДМУ» з медико-біологічних дисциплін

д.мед.н., професор С.А. КАЩЕНКО

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Декан медичного факультету №2

проф. _____________ Т.А. Сіротченко

«30» серпня 2013 р.