Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по лр для МК и МН.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Зміст звіту

назва роботи;

мета роботи;

короткий опис порядку виконання роботи (записувати формулювання поставлених завдань зі вказівкою команд для їх виконання).

Контрольні питання

1. Що таке MS Access й які можливості він надає?

2. Перелічіть основні етапи створення бази даних MS Access.

3. Типи даних полів таблиць MS Access.

4. Що таке ключове поле в таблиці MS Access? Для чого воно потрібне?

Література: [1, 2, 4].

Лабораторна робота № 2

Тема. Схема зв’язку даних між таблицями.

Створення запитів у MICROSOFT ACCESS

Мета роботи: проектувати БД і розглянути послідовно основні типи запитів у MS Aсcess

Короткі теоретичні відомості

Запит – це об’єкт бази даних, який дозволяє вибирати дані з однієї чи декількох таблиць за умовами. Крім того, використовуючи запит, можна створити обчислювальні поля для кожного запису чи для групи записів. Це робиться в запитах “на вибірку”. Запити на оновлення даних дозволяють вносити зміни зразу в декількох записах, які задовольняють указані умови. Запит – найважливіший об’єкт роботи з даними.

Створення запитів до однієї таблиці

Необхідно записувати умови відбору даних у запитах. Умови записуються у рядку “Условие отбора:”. Для числових полів умови мають вигляд, наприклад, <100, чи >40 And <60. Тобто записується знак відношення й числове значення. Можна також використовувати логічні функції And (і), Or (чи), Not (ні). Функція:

Beetween нижня_межа And верхня_межа

Використовується для завдання умови потрапляння до інтервалу. Наприклад, Beetwen 40 And 60 – потрапляння значення поля від 40 до 60.

Умови для текстових полів записуються з використанням функції:

Like “Рядок пошуку з символами шаблону”

Символ шаблону * заміняє довільну кількість символів у даній позиції, символ ? заміняє один будь-який символ у позиції, символ # указує, що в даній позиції повинна стояти цифра. Наприклад, умова Like “CA-#######” дозволить відображати записи, у яких записані номери паспортів серії СА.

Запити, які відбирають дані з декількох таблиць

При створенні таких запитів у вікні конструктора запитів вибираються декілька таблиць. Якщо зв’язки між таблицями були створені у вікні “Схема данных”, то в цьому вікні вони з’являться автоматично. Після цього можна вибирати до одного запиту поля з декількох таблиць.

Усі необхідні обчислення виконуються в запитах, у полях, які обчислюються. Для створення таких полів у вільному стовпці конструктора запитів записують нове ім’я поля, знак “:”, а потім вираз, який використовує імена інших полів і обчислює необхідне значення. Наприклад, для обчислення вартості замовлення, якщо є поля Вартість одиниці та Кількість одиниць, у новому стовпці записують:

Вартість замовлення: [Вартість одиниці]*[Кількість одиниць]

Імена полів записуються у квадратних дужках.

При запису виразу можна використовувати вбудовані функції Access. Приклад декількох функцій:

iif(умова; вираз1; вираз2) – обчислює вираз1, якщо умова виконується, і вираз2, якщо умова не виконується.

DateDiff(“d”; дата1; дата2) – обчислює різницю між двома датами у днях. Якщо перший аргумент “m” – різниця дат обчислюється у місяцях, якщо “y” - у роках, “d” - у днях.

Повний список усіх функцій знаходиться у вікні «Построитель выражений».