Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 8-9.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
120.83 Кб
Скачать

Посадова Інструкція психолога

1. Загальні положення

1.1. Психолог безпосередньо підпорядковується керівнику відділу соціального розвитку підприємства (лабораторія НОТ і управління).

1.2. Психолог керується в своїй роботі Положенням про відділ соціального розвитку підприємства (лабораторії НОТ і управління) і цією поса­довою інструкцією.

1.3. На посаду психолога 1 категорії призначаються особи з вищою психологічною освітою і стажем роботи на посаді психолога 2 категорії не менше 3-х років; психолога 2-ї категорії - особи з вищою психологічною освітою і стажем роботи на посаді психолога не менше трьох років; психолога - особи з вищою психологічною освітою без вимог до стажу роботи.

2. Обов'язки

2.1. Вивчає вплив психологічних, економічних і організаційних факторів виробництва на трудову діяльність працівників.

2.2. Бере участь у розробці проектів планів соціального розвитку колективу.

2.3. Проводить спільно з фізіологом обстеження індивідуальних якостей працюючих, особливостей їх трудової діяльності, виявляє їх інтереси і нахили, ступінь задоволення працею.

2.4. Проводить експерименти з визначення впливу умов праці на психіку робітника, аналізує трудові процеси і психологічні стани робітника під час роботи.

2.5. Розробляє професіограми і детальні психологічні характеристики професій робочих і посад службовців, розробляє рекомендації відносно умов оптимального використання особистих трудових можливостей людини з врахуванням перспективи розвитку її професійних здібностей.

2.6. Бере участь у розробці і сприяє реалізації заходів з виробничої і професійної адаптації молодих робітників і спеціалістів.

2.7. Готує рекомендації і пропозиції з впровадження результатів психологічного дослідження в практику, а також заходи з конкретних напрямків удосконалення управління соціальним розвитком.

2.8. Вивчає і аналізує причини плинності кадрів, підбір та їх розподіл, виходячи з вимог організації праці і управління виробництвом, розробляє пропозиції із забезпечення стабільності кадрів.

2.9. Бере участь у формуванні бригад і трудових колективів, у проектуванні систем організації праці з врахуванням психологічних факторів і ергономічних вимог, в удосконаленні матеріального і морального стимулювання, в розробці методів управління кадрами, професійному підборі, складанні професіограм.

2.10. Консультує керівників підприємств, установ, організацій з соціально-психологічних проблем управління виробництвом і соціальним розвитком колективу, пропагує психологічні знання.

3. Права

3.1. Доводити до відома керівництва про всі виявлені недоліки в межах своєї компетенції.

3.2. Вносити пропозиції з удосконалення роботи, пов'язної з передбаченими даною інструкцією обов'язками.

4. Відповідальність

Психолог несе відповідальність за якість і своєчасність виконання покладених на нього цією інструкцією обов'язків.

ЗАВДАННЯ 2

На основі кваліфікаційної характеристики посади психолога, посадової інструкції і матеріалів, наведених вище відносно змісту діяльності психолога, спробуйте скласти задачно-особистісну професіограму цього спеціаліста.

ЗАВДАННЯ 3

Проаналізуйте подані нижче ситуації та визначте відповідність дій практичного психолога нормам Етичного кодексу психолога. Зазначте статті Етичного кодексу психолога, які було порушено:

а) керівництво школи 25 травня поставило перед психологом Тамарою Т. завдання у тижневий термін провести дослідження готовності учнів 4 і 9 класів до навчання на наступній ступені навчання і підготувати за цими матеріалами статтю до провідного наукового журналу. Тамара Т, розуміючи неможливість виконання цього завдання, не обговорюючи терміни і можливості його виконання з адміністрацією школи, знайшла в одній із збірок наукових праць статтю, яка висвітлювала подібну проблему, і, переписавши її під власним іменем, подала до журналу;

b) до психолога Дмитра Д. на консультацію звернулася досить приваблива клієнтка 19 років. Дмитро Д. після знайомства з клієнткою під час консультації запропонував їй продовжити їх співпрацю у кафе-барі, неподалік від офісу. При цьому він натякнув, що йому буде дуже приємно продовжити це знайомство за межами психологічної консультації. Клієнтка почала зустрічатися з Дмитром Д. щовечора, а двічі на тиждень приходила на консультацію;

с) директор фірми увірвався в кабінет психолога Катерини Л. Він вимагав терміново подати йому результати опитування працівників стосовно за­доволеності роботою, взаєминами з колегами та керівництвом тощо. Катерина Л., не довго думаючи, подала шефові бланки відповідей, на яких були зазначені прізвища працюючих. На нараді керівник оголосив результати опитування кожного, коментуючи їх, вдаючись до образ;

d) майстер дільниці звернувся до психолога Олега Т. з проханням дослідити динаміку працездатності з метою складання оптимального графіку роботи. Олег Т., посилаючись на значне завантаження, запропонував майстрові провести дослідження самостійно і надав всі необхідні матеріали. Майстер як зумів, так і провів дослідження. Складений ним графік виявився недосконалим;

е) у місцевій газеті психолог Олена В. опублікувала таке оголошення: «До уваги жителів міста та району!

Всього за 60-80 гривень ви отримаєте гарантовану допомогу у вирішенні сімейних конфліктів, позбавитесь шкідливих звичок. Психолог-консультант, спеціаліст з психотерапії попередив 10 випадків самогубства, зберіг 12 шлюбів, вдало провів 15 сеансів психотерапії з проблем наркоманії.

Приходьте і Ви зі своїми проблемами. Від нас підете без проблем. Запис на консультацію щоденно з 12 до 13 години дня (адреса офісу.....)»;

f) під загрозою звільнення з роботи менеджер спільно з директором фірми та психологом змушували всіх працівників відповідати на запитання анкети, яка стосувалася політичних та релігійних уподобань кожного.