Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПолПроКред1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
296.96 Кб
Скачать

4.3. Укладання кредитного договору

4.3.1. Кредитні взаємовідносини між Банком та позичальником регламентуються на підставі кредитних договорів, які визначають зобов’язання та відповідальність сторін. Підставою для укладання кредитного договору з позичальником є рішення відповідного кредитного комітету про надання кредиту.

4.3.2. Кредитний договір укладається в письмовій формі відповідно до додатків 4, 4а, 4б, 4в і підписується уповноваженими представниками сторін на кожному аркуші. Зміна умов договору може здійснюватися за згодою сторін і оформляється додатковою угодою до кредитного договору.

4.3.3. У кредитному договорі, за домовленістю сторін, передбачається право Банку здійснювати договірне списання коштів з поточних рахунків позичальника в національній та іноземній валюті та спрямовувати їх на погашення простроченої заборгованості за кредитами та відсотками, а також право Банку видати наказ про примусову оплату боргового зобов’язання.

4.3.4. Кредитний договір реєструється в журналі реєстрації кредитних договорів. Оригінал кредитного договору з візами керівників кредитної та юридичної служб передається на зберігання до сховища Банку, а в кредитній справі зберігається його ксерокопія.

4.4. Забезпечення кредиту

4.4.1. Повернення кредиту забезпечується заставою майна (майнових прав), що належить на праві власності (повного господарського відання або оперативного управління) позичальнику або третім особам, порукою (гарантією). В якості додаткового забезпечення при наданні кредиту може оформлятися договір страхування кредитного ризику. Цей договір повинен містити всі істотні умови страхування, передбачені Законом України “Про страхування” та відповідними правилами страхування, що розроблені страховиком та зареєстровані в установленому порядку, і є невід’ємною частиною Договору страхування кредитного ризику.

4.4.2. У забезпечення виконання зобов’язань за кредитним договором укладаються договори застави ліквідного майна (майнових прав), яке може бути

відчужено заставодавцем та на яке можна звернути стягнення відповідно до чинного законодавства.

Для укладення договору застави майна (майнових прав) позичальник подає Банку документ про оцінку майна (майнових прав), складений суб’єктом оціночної діяльності, який має відповідні повноваження на здійснення оціночної діяльності та є незалежним щодо позичальника та власника майна (при майновій поруці).

У разі надання в заставу майна (майнових прав), що належить третій особі-майновому поручителю, Банк укладає з майновим поручителем договір майнової поруки (додаток 8) та договір застави.

Позичальник повинен забезпечити страхування заставленого майна протягом всього періоду дії кредитного договору з урахуванням строку для здійснення претензійно-позовної роботи. Перелік страхових випадків, що мають бути передбачені в договорі страхування, погоджується з Банком.

4.4.3. У разі укладання договорів поруки чи страхування кредитного ризику Банк має впевнитись у надійності поручителя чи страховика. Для більшої надійності договір поруки укладається у вигляді тристоронньої угоди: Банк – поручитель – позичальник (додаток 10). При укладенні договору страхування кредитного ризику укладається двостороння угода між Банком та страховиком.

4.4.4. У випадках, коли предметом застави є нерухоме майно, транспортні засоби, космічні об'єкти, договір застави повинен бути нотаріально посвідчений на підставі відповідних правоустановчих документів.

При заставі нерухомого майна накладається заборона на відчуження нерухомості в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

Застава рухомого майна вноситься до Державного реєстру застав рухомого майна, що підтверджується завіреним витягом із реєстру.

З метою спрощення процедури звернення стягнення на заставлене майно при невиконанні позичальником умов кредитного договору установи Банку можуть вимагати нотаріального посвідчення договору застави і в тих випадках, коли чинним законодавством України не передбачена обов’язкова нотаріально посвідчена форма договору застави.

Договори застави укладаються відповідно до додатків 9а, 9б, 9в, 9г (залежно від виду майна (майнових прав) та підписуються уповноваженими представниками сторін на кожному аркуші.

4.4.5. Оригінали документів, оформлених в забезпечення кредиту з візами кредитної та юридичної служб (договорів застави, гарантії, поруки, страхування кредитного ризику), договори страхування майна та страхові поліси передаються на зберігання до сховища Банку, а в кредитній справі зберігаються ксерокопії цих документів.