Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_z_fakhu.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
436.74 Кб
Скачать

Розділ 4. Аналіз методів управління

Управління — складний і динамічний процес, керова­ний і здійснюваний людьми для досягнення поставленої мети. Після того як встановлено цілі управління, необ­хідно знайти найбільш ефективні шляхи та методи досяг­нення їх. Отже, виникає потреба у застосуванні арсеналу засобів, що забезпечують досяг­нення цілей управління, тобто методів управління.

Засоби цілеспрямованого впливу на трудовий колек­тив або на окремих його членів називають методами управління. Особлива роль методів управління полягає у тому, щоб створити умови для чіткої організації процесу уп­равління, використання сучасної техніки і прогресивної технології організації праці і виробництва, забезпечити їх максимальну ефективність при досягненні поставленої мети.

Далі розглянемо характеристику та застосування основних форм методів на підприємстві.

Організаційно-розпорядчі (адміністративні) методи – спрямовані на ви­користання таких мотивів трудової діяльності, як почут­тя обов'язку, відповідальності, у тому числі адміністра­тивної. Ці методи відрізняються прямим характером впливу: будь-який регламентуючий чи адміністративний наказ підлягає обов'язковому виконанню. Даний вид методів можна поділити на організаційні та розпорядчі. Перший вид методів реалізується на підприємстві через документи, які мають тривалу дію. До них можна віднести: організаційне регламентування (закони, статути, положення і ін.); організаційне інструктування (інструкції, вимоги, правила); організаційне нормування (сюди відносяться норми витрат сировини, енергії тощо); організаційне інформування (акти, протоколи, заяви, доповідні записки тощо). Щодо розпорядчих методів, то вони забезпечують формалізацію завдань, прийомів, усунення недоліків, відхилень. Даний вид методів реалізується через накази (віддаються директором підприємства або його заступниками), розпорядження (можуть віддаватися начальниками підрозділів, служб), також віддаються вказівки на підприємстві (вони спрямовуються на виконання наказів та розпоряджень. Вказівки можуть віддаватися всіма керівниками. Організаційно-розпорядчі методи по ДП «Подільський експертно-технічний центр» реалізуються через інструкції, положення, розпорядження.

Економічні методи управління. Вони об'єднують усі мето­ди, за допомогою яких здійснюється вплив на економічні інтереси колективів і окремих їхніх членів. Цей вплив здійснюється матеріальним стимулюванням окремих пра­цівників і колективів у цілому. До економічних методів належать економічні плани, економічні стимули та бюджет. Дані економічні методи використовуються на аналізованому підприємстві. Також економічні методи по КП «Райкоопринкторг» застосовують у формі планування, оскільки складають короткострокові, середньострокові та довгострокові плани діяльності організації.

Економічний план — комплексна модель (характеристика) основних економічних показників, параметрів майбутнього стану окремих сфер підприємства, а також шляхів, способів і ресурсів, необхідних для досягнення наміченого. На досліджуваному підприємстві розробляється загальний економічний план по всьому підприємству (оскільки досліджуваний об`єкт є лише філією).

Економічні стимули — способи впливу, що спонукають економічну поведінку людей, груп у сфері економічної діяльності до вирішення конкретних виробничо-господарських завдань згідно з метою організації. До економічних стимулів, які використовуються по КП «Райкоопринкторг» можна віднести наступні: підвищення посадових окладів працівників, доплати, надбавки, премії, цінні подарунки, компенсації, пільги тощо.

Як і на будь-якому підприємcтву, на досліджуваному об`єкті також формується бюджет. Бюджет можна визначити як документ, що відображає розпис надходжень і видатків економічного суб'єкта за певний період (більш за все за рік). Даний документ формує засади функціонування організації щодо збалансованості надходжень та витрат. Його формування вказує напрями економії витрат і збільшення надходжень.

Далі розглянемо використання соціально-психологічних форм методів управління на досліджуваному підприємстві.

Соціально-психологічні методи грунтуються на використанні соціального механізму, що діє у колективі (неформальні групи, роль і статус особистості, система взаємовідносин у колективі, соціальні потреби та ін.).

По КП «Райкоопринкторг» ці методи реалізуються в наступних формах: соціальних планів (передбачають створення умов праці, забезпечення відпочинку, організацію побуту, медичного обслуговування, охорони праці), а також використовуються методи формування колективів та соціально-психологічного клімату в них, ці методи забезпечують вплив на засадах добору членів колективів за особливостями характерів, стажем роботи, розташування їх на відповідних робочих місцях тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]