Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programa_5_mag.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
108.54 Кб
Скачать

2. Програма науково-дослідної частини переддипломної практики

За темою дослідження студент пише наукову доповідь (5-6 сторінок) використовуючи теоретичні знання, наукову літературу, періодичні економічні видання та практичну діяльність підприємств досліджуваного регіону. Питання для науково-методичного дослідження кожному студенту визначає випускна кафедра на основі теми магістерської атестаційної роботи. Вибираючи напрям дослідження, слід урахувати його актуальність для підприємства та узгодити зі своїм науковим керівником і керівництвом підприємства. Індивідуальне науково-дослідне завдання містить у собі ретельну діагностику обраного напрямку економічної діяльності підприємства, оцінку його становища, аналіз причин виникнення проблем у даній сфері, а також обгрунтування шляхів їх усунення, удосконалення вирішення питань, які розглядаються. Приклади тем для дослідження:

1. Оцінка переваг і недоліків методів нарахування амортизації та розробка рекомендацій для підприємства.

2. Оцінка переваг і недоліків методу оцінки запасів та розробка рекомендацій для підприємства.

3. Оцінка переваг і недоліків видів, систем і форм оплати праці та розробка рекомендацій для підприємства.

4. Оцінка переваг і недоліків спрощених систем обліку і оподаткування та розробка рекомендацій для підприємства.

5. Моделювання статей витрат для формування виробничої собівартості, адміністративних витрат та витрат на збут

6. Моделювання показників рентабельності та розробка рекомендацій для підприємства.

7. Моделювання показників платоспроможності і фінансової стійкості

8. Моделювання облікової політики та розробка рекомендацій для підприємства.

9. Система корпоративного управління та розробка рекомендацій для підприємства.

10. Моделювання фінансування діяльності суб’єктів господарювання та розробка рекомендацій для підприємства.

3.Практика викладання економічних дисциплін

Практика викладання економічних дисциплін магістрантом може проводитись на базі навчального закладу за вибором студента. В процесі проходження практики студент повинен підготувати та провести лекційне та практичне заняття з будь-якої економічної дисципліни за погодженням з керівником практики

Студент повинен ознайомитись з

  • технологією підготовки та проведення лекцій з економічних дисциплін. Система відбору навчальної інформації для викладацької діяльності у процесі різноманітних організаційних форм. Методичні підходи до змісту та характеру викладання спеціальних дисциплін Застосування загальних дидактичних закономірностей і принципів до викладання економічних дисциплін. Визначення місця та значення цих дисциплін у системі навчальних планів та їх ролі у формуванні фахівця відповідного кваліфікаційного рівня. Особливості викладання  економічних дисциплін. Лекція — основна форма організації навчання у вузах всіх рівнів акредитації, технологія її підготовки та проведення, структура. Лекції інформаційно-репродуктивні, проблемні, проблемно-пошукові, дискусії тощо. Визначення понятійного апарату викладання економічних дисциплін. Категорії економічних дисциплін, їх визначення, формулювання та значення у викладанні даних дисциплін. Понятійний апарат як основа вивчення змісту та структури курсу, його предмета, мети й методів викладання, сутності і специфіки.

- методикою проведення семінарських та практичних занять

Семінар у системі форм вузівського навчання. Загально-дидактичні вимоги до їх підготовки та проведення, функції, традиційні та інноваційні підходи до організаційних технологій. Семінарсько-практичні заняття, лабораторні роботи, консультації, залік, іспит як форми організації вузівського навчально-пізнавального процесу. Семінар як основна форма занять для засвоєння лекційного матеріалу і обговорення питань, винесених для самостійного опрацювання студентами фундаментальних економічних дисциплін.

Розробка плану семінару; інформування студентів про питання, що виносяться на обговорення; рекомендації щодо використання відповідних законодавчо-нормативних документів і навчальної літератури з підготовки кожного питання. Організація проведення семінару: створення умов для дискусії, залучення до обговорення конкретного питання крім студента-доповідача інших студентів. Форми проведення практичних занять для засвоєння студентами методів вирішення конкретних економічних завдань, методик і методичних прийомів, що вивчаються фаховими дисциплінами прикладного спрямування. Розгляд конкретних ситуацій з фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання. Використання наскрізних прикладів і завдань для проведення практичних занять з кількох тем програми дисципліни. Використання варіантних та індивідуальних завдань для практичних занять з метою активного залучення кожного студента до їх виконання. Ділова гра як метод активного навчання з економічних дисциплін. Методичне і організаційне забезпечення проведення ділової гри на прикладі ділових ігор з економічної теорії, мікроекономіки, макроекономіки тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]