Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспІСТ.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
903.17 Кб
Скачать

Час доставки повідомлень

Мережа з комутацією каналів у нормальних умовах (робота без перевантаження каналів) забезпечує мінімальний час доставки повідомлень за рахунок організації безпосереднього зв’язку між абонентами.

Мережа з комутацією пакетів при однаковій швидкості передачі має декілька більший час доставки, пов’язаний з необхідністю запису і обробки пакетів у вузлах комутації.

У мережі з комутацією повідомлень час доставки більший ніж при комутації каналів і комутації пакетів за рахунок того, що у вузлах мережі здійснюється запис і обробка повідомлень в цілому.

Проте, в мережах з комутацією повідомлень і комутацією пакетів час доставки повідомлень можна істотно скоротити за рахунок використання високошвидкісних каналів передачі даних між вузлами мережі.

Ступінь використання каналів зв’язку

Ступінь використання каналів зв’язку (коефіцієнт завантаження) в мережах з комутацією каналів залежить від припустимого відсотка відмов при встановленні з’єднання між абонентами і числа каналів у пучку (наприклад, між двома вузлами комутації).

Так, при нормі два відсотки відмов, залежність між числом каналів у пучку і коефіцієнтом завантаження каналів наведена у таблиці 15.1.

Таблиця 15.1. Коефіцієнт завантаження каналів

Число каналів

1

3

10

30

Коефіцієнт завантаження, %

2

20

50

70

У мережі з комутацією повідомлень можливе накопичення повідомлень у чергах при піках навантаження за рахунок запам’ятовування повідомлень у вузлах комутації Внаслідок цього, канали зв’язку можуть бути завантажені у середньому на 70÷80 відсотків, а в окремі піки – на 100 відсотків.

Крім того, у мережах із комутацією каналів втрати часу на передачу по каналах службової інформації (виклик, передача адреси, обмін автовідповідями до початку і після закінчення передачі) бувають порівнянні з часом передачі корисної інформації, яка міститься в самому повідомленні.

У мережах із комутацією повідомлень і комутацією пакетів втрати часу на передачу службової інформації, яка необхідна для автоматичної обробки повідомлень у вузлі, складає 810 відсотків.

Області застосування різних методів комутації

Метод комутації каналів застосовується у випадках, коли абоненти провадять обмін інформацією у вигляді діалогу з малим часом реакції, тобто очікуванням відповіді кореспондуючого абонента. При цьому потоки повідомлень не можуть бути достатньо великими, тому що зростає завантаження каналів зв’язку і, як наслідок, імовірність відмови. Зазвичай комутація каналів застосовується, якщо час зайняття каналу складає від 6 до 12 хвилин у час максимального завантаження (ЧМЗ).

Мережі з комутацією повідомлень більш пристосовані для мереж ЕОМ, де передаються повідомлення різного ступеню терміновості, використовується найрізноманітніше абонентське устаткування, як за швидкістю передачі, так і за використовуваними кодами.

Найбільш ефективним за часом доставки і можливістю організації діалогу є метод комутації пакетів. Саме він знаходить найбільше поширення і стандартизований на міжнародному рівні (стандарт Х.25).

На залізничному транспорті України знаходять застосування всі три методи комутації.