Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТлаб.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
680.45 Кб
Скачать

Загальні вказівки

Методичні вказівки складаються із восьми лабораторних робіт, які виконуються при вивченні дисципліни “Інформаційні системи і технології”.

Перша робота пов’язана із використанням програмного комплексу системи автоматизованого обліку знаходження вагонів та нарахування плати за користування вагонами на під’їзних коліях промислових підприємств (КС АНП). В умовах відсутності засобів зв’язку, студенти досліджують роботу комплексу в автономному режимі, виконуючи задачі системи за даними індивідуальних завдань.

При виконанні наступних шести робіт студенти повинні оволодіти методикою створення і використання баз даних у режимах реляційної СУБД Microsoft Access, для чого кожен з них повинен розробити власні віртуальні структури залізничної галузі за заданими реквізитами та обсягом і забезпечити доступ до створених баз даних за конкретними умовами, які наведені в лабораторних роботах. Крім того, при виконанні цих робіт студенти мають набути навички створення екранних форм та звітів.

Восьма робота сприяє переходу студента на вищий щабель користувача бази даних – створенню таблиць і запитів у середовищі Microsoft Access із застосуванням структурованої мови запитів SQL.

Під час лабораторних робіт студенти проходять всі етапи, пов'язані із реалізацією задачі на ЕОМ: від її постановки до звіту, який виконується із застосуванням текстового редактора Microsoft Word.

Методичні вказівки містять список літератури, яким належить користуватися при підготовці до виконання лабораторних робіт.

Лабораторна робота № 1

КОМПЛЕКСНА СИСТЕМА АВТОМАТИЗОВАНОГО НАРАХУВАННЯ ПЛАТИ (КС АНП)

1. Мета роботи

Опанування навичками користувача системи автоматизованого нарахування плати за користування вагонами на під’їзних коліях промислових підприємств в автономному режимі роботи.

2. Постановка задачі

Забезпечити введення вхідної інформації в систему про операції з вагонами на під’їзних коліях підприємства в автономному режимі.

3. Порядок виконання роботи

3.1. Завантажити систему (папка Pp_kiev, файл Wxod.bat в системі MS DOS).

3.2. Вивчити основне меню робіт.

3.3. Забезпечити введення інформації в режимі меню “РАБОТА С ПРЕДПРИЯТИЯМИ”.

3.4. Ознайомитись із можливостями режиму меню “КОРРЕКТИРОВКА ВВЕДЕННОЙ ИНФОРМАЦИИ”.

3.5. Ознайомитись із можливостями режиму меню “ОТЧЕТ КОО-4”.

4. Контрольні питання

4.1. Визначити призначення і сферу застосування КС АНП.

4.2. Сформулювати основні задачі системи.

4.3. Визначити призначення і перелічити основні атрибути форми ГУ-45.

4.4. Визначити призначення і перелічити основні атрибути форми ГУ-46.

4.5. Визначити випадки застосування актів ГУ-23, ГУ-23а.

4.6. Охарактеризувати зміст звіту за формою КОО4.

5. Навчальний матеріал

5.1. Загальні відомості

Автоматизована система обліку знаходження вагонів та нарахування плати за користування вагонами на під’їзних коліях промислових підприємств (КС АНП) являє собою модель вагонів під’їзної колії станційного рівня. Враховуються вагони інвентарного парку Укрзалізниці, вагони країн СНД і Балтії, власні та орендовані. Система забезпечує підрахунок плати за користування вагонами вантажовідправниками, вантажоодержувачами та власниками під’їзних колій – вантажовласниками.

Система працює в мережному режимі, вирішує задачі формування фінансових та звітних документів і здійснюєт підготовку та передачу повідомлення про операції з вагонами в систему дорожнього рівня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]