Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал ВП.docx
Скачиваний:
94
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
249.37 Кб
Скачать

8.4 Документ (розділ), що визначає правила обслуговування залізничних під’їзних колій. Зміст.

Залізни чні ПК з усіма спорудами і пристроями, їхні власні локомотиви і вагони повинні утримуватися у повній справності згідно з ПТЕ.

Основним документом, який визначає взаємовідносини залізниці з підприємством є Договір про експлуатацію ПК або Договір про подавання та забирання вагонів.

ЄТП роботи ПК та станції примикання розробляється для ПК, що належать підприємствам та обслуговуються їхніми локомотивами, а також для підприємств, що обслуговуються локомотивом залізниці та мають середньодобовий вагонооборот 100 і більше вагонів.

9.1 Класифікація вантажних вагонів за родами, призначенням та приналежністю

За приналежністю: вагони власності: України – інших держав, у тому числі загального парку залізниць, приватні, орендовані.

За призначенням: універсальні, спеціалізовані.

За родами вагони поділяються: криті, платформи, цистерни, рефрежираторні, транспортні та інші

9.2 Договори на експлуатацію під’їзних колій і Договори про подачу і забирання вагонів.

Основним документом, який визначає взаємовідносини залізниці з підприємством є Договір на експлуатацію під’їзної колії і Договір про подавання і забирання вагонів.

Договори про експлуатацію під’їзних колій укладаються між залізницею і власниками під’їзних колій у разі обслуговування під’їзної колії власним або орендованим локомотивом.

Договори про подавання і забирання вагонів укладаються між залізницею і підприємством у разі обслуговування локомотивом залізниці під’їзної колії в цілому або окремих її вантажних фронтів

Договори розробляються з урахуванням технологій роботи під’їзної колії і технологій роботи станції примикання. Ці договори укладаються терміном на 5 років.

9. 3. Перевезення дрібних відправок, транспортних пакетів, контейнерів, вантажобагажу.

Дрібна відправка – це партія вантажу прийнята до перевезень за однією накладною в такій кількості, що для її перевезення не потрібно надавати окремий вагон. Дрібні відправки приймаються до перевезення не менше 100 кг, а домашні речі не менше 50 кг за однією накладною. Дрібні відправки перевозять у збірних вагонах, які поділяються на 2 категорії:

  • Прямі збірні вагони – призначені на 1 станцію;

  • Прямі дільничні вагони – призначені на різні станції.

Сортувальні станції ДВ розташовуються на вантажних районах або вантажних станціях, які мають склади ангарного типу із внутрішнім введенням колій і сортувальних платформ острівного типу. Сортувальна платформа розділяється на секції відповідно до призначень ПФ збірних вагонів з ДВ. На сортувальній платформі (рампи) ДВ з вагонами, що прибули, вивантажилися на відповідній секції платформ, де накопичується до вагонної партії і завантажується у вагонах певного напрямку. До перевезення ДВ приймаються також домашні речі за умови дотримання правил урахування речей з перевіркою їх кількості та маси кожного вагонного місця і складанням опису (переліку) домашніх речей.

Транспортний пакет – збільшене (укрупнене) вагонне місце, сформоване з окремих місць у тарі (коробки, ящики, мішки), або без тари (труби, пиломатеріали, металобрухт) скріплених за допомогою разових або багаторазових засобів пакетування, на піддонах. Транспортні пакети повинні забезпечувати: - безпеку руху поїздів; - безпеку персоналу; - цілісність та схоронність вантажів; - можливість механізованого навантаження-вивантаження. Розміщення і кріплення пакетів у вагоні на піддоні здійснюється на основі Технічних умов навантаження і кріплення вантажів. У разі виявлення на станції призначення пошкоджених пакетів, вивантаження засобами залізниці станція зобов’язана перевірити зміст пакета, а в пошкоджених місцях кількість, масу і стан вантажу. піддони та інші засоби пакетування можуть належати залізницям, відправникам і одержувачам. На станції призначення піддони разом з вантажем видаються одержувачу, який зобов’язаний у порядку обміну повернути залізниці піддони, якщо з вантажем були піддони залізниці (обмінний парк піддонів). Порядок використання і повернення пакетувальних засобів, що належать вантажовласникам встановлюються ними без участі залізниці.

Перевезення вантажів у контейнер є найбільш ефективним способом забезпечення сучасних технологій доставки. Контейнери поділяються на: - універсальні; - спеціальні (спеціалізовані). Контейнер – це металева конструкція, стандартних розмірів (6*6*20 футів), з міцною підлогою, захисними металевими стінами і крівлею. Каркас контейнера за міцністю повинен забезпечувати навантаження, зберігання та перевезення в декілька ярусів по висоті. Перевезення контейнерів залізницями здійснюється між станціями відкритими для приймання і видачі вантажів в універсальних контейнерах, зазначених у тарифному керівництві №4. Контейнерні перевезення включають використання автомобільного, морського, річкового транспорту.