Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аудит.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
65.73 Кб
Скачать

15. Міжнародні стандарти аудиту.

Стандарти аудиту - це єдині базові принципи, яких повинні дотримуватися аудитори в процесі професійної аудиторської діяльності. Вони встановлюють єдині вимоги до порядку здійснення аудиторської діяльності, оформлення та оцінки якості аудиту та супутніх йому послуг, а також до порядку підготовки аудиторів та оцінки їх кваліфікації. 

Стандарти аудиту регулюють професійну діяльність аудиторів і широко визнані в усьому світі, оскільки дозволяють досягти найбільшої об'єктивності у вираженні аудиторської думки з приводу відповідності фінансової звітності загальноприйнятим принципам ведення бухгалтерського обліку та формування фінансової звітності, а також встановлюють єдині якісні критерії порівняння результатів аудиторської діяльності.

Міжнародні стандарти аудиту розроблені і затверджені Міжнародною Федерацією бухгалтерів.

МСА складаються з: Міжнародні стандарти аудиту (МСА 100—999); Міжнародні стандарти завдань з огляду (МСЗО 2000—3999); Міжнародні стандарти завдань з надання впевненості (МСЗНВ). Міжнародні стандарти супутніх послуг (МССП 4000—4999).

Україна прийняла ці стандарти в якості Націо¬нальних стандартів аудиту

МСА застосовуються незважаючи на те, чи аудит є неза¬лежним дослідженням фінансової інформації прибуткового або збиткового підприємства. Немає значення специфіка організації та правової власності підприємства, його розмі¬ри.

У межах кожної країни МСА зазнають змін відповідно до чинної практики аудиту. Окремі країни на основі МСА випускають свої національні стандарти аудиту.

16. Мета та основні принципи проведення аудиту фінансової звітності

Згідно з МСА 200 «Мета та загальні принципи аудиту фінансових звітів» мета аудиту фінансових звітів полягає у наданні аудиторові можливості висловити думку про те, чи складені фінансові звіти в  усіх суттєвих аспектах відповідно до застосовної концептуальної основи фінансової звітності.

Згідно МСА 200 аудит повинен виконуватись у відповідності з МСА та "Кодексу етики професійних бухгалтерів"

Аудитор самостійно визначає характер та обсяг проведених процедур, які необхідно виконати для проведення аудиту відповідно до МСА.

Загальними принципами аудиту фінансової звітності є наступне:

- аудитор, виконуючи завдання з аудиту фінансових звітів, повинен дотримуватись етичних вимог аудиту;

- аудитор повинен виконувати аудит фінансових звітів відповідно до Міжнародних стандартів аудиту;

- аудитор повинен виконати всі необхідні процедури для досягнення мети аудиту;

- аудитор повинен, планувати і виконувати аудиторську перевірку з професійним скептицизмом, усвідомлюючи, що можуть існувати обставини, які є причиною суттєвого викривлення у фінансових звітах;

- аудиторська думка стосовно фінансових звітів повинна бути підкріплена достатніми і достовірними доказами;

- аудитор завжди повинен пам’ятати, що існує ризик невідповідності аудиторської думки, тому аудитору слід планувати та виконувати аудиторську перевірку для зменшення аудиторського ризику до прийнятно низького рівня, який узгоджується з метою перевірки.

- аудитор не несе відповідальності за виявлення викривлень, несуттєвих для фінансових звітів у цілому.