Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ повний.doc
Скачиваний:
2335
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
24.64 Mб
Скачать

Проведення маневрів

15.13 Маневри на станційних коліях мають здійснюватися за розпорядженням тільки одного з працівників – чергового по станції, маневрового диспетчера, чергового сортувальної гірки або парку, а на ділянках, що обладнані диспетчерською централізацією, - поїзного диспетчера. Розподіл обов’язків по розпорядженню маневрами визначається в технічно-розпорядчому акті станції.

Маневрами називаються усякі пересування рухомого складу на станційних коліях, в тому числі з виїздом за межу станції, а також на під’їзних коліях, за винятком руху поїздів, що прибувають з перегону і відправляються на перегін. До маневрів належать перестановка составів і вагонів з однієї колії роздільного пункту на іншу, подача їх до місць виконання різних операцій і прибирання від цих місць, подача рухомого складу на під’їзні колії та прибирання його з під’їзних колій та інші внутрішньостанційні пересування. Пересування по станційних коліях поїзних локомотивів також є маневровими пересуваннями.

Усі маневрові пересування складаються із первинних елементів – рейсів і піврейсів. Маневровим рейсом називається пересування рухомого складу або локомотива з однієї колії на іншу із зміною напрямку руху. Піврейсом називається частина рейсу, що включає пересування маневрового состава або локомотива в одному напрямку.

Маневри на витяжних коліях виконуються осаджуванням та поштовхами.

За способом виконання маневри на витяжних коліях поділяються:

осаджування, коли вагони переставляються локомотивом з однієї колії на іншу до місця зупинки (рис. 15.2);

Рис. 15.2 Виконання маневрів способом осаджування:

1 – піврейс витягування; 2 – піврейс осаджування.

ізольовані поштовхи, коли під дією поштовху, що виникає у результаті розгону і наступного різкого гальмування, відчеплена від маневрового состава група вагонів рухається по необхідному маршруту, після чого состав повертається у вихідне положення для нового поштовху (рис. 15.3);

Рис. 15.3 Виконання маневрів ізольованими поштовхами:

1 – піврейс витягування; 2 – піврейси поштовхів; 3 – піврейси відтягування.

серійні поштовхи, що виникають під час послідовних зменшень і збільшень швидкості локомотива без змін напрямку руху (рис. 15.4);

Рис. 15.4 Виконання маневрової роботи серійними поштовхами

багатогрупні серійні поштовхи, коли за один поштовх направляється в парк не один, а декілька раніше відчеплених вагонів. Такі маневри найбільш продуктивні, але не одержали широкого розповсюдження через складність здійснення та необхідність профільованих витяжних колій, обладнаних башмакоскидачами.

Колії, на яких дозволяється виконання маневрів поштовхами, зазначаються в ТРА станції. У ТРА станції має бути відображений порядок розчеплення вагонів, подачі сигналів, розставлення людей, гальмування вагонів, а також викладені інші вимоги, що пов’язані із забезпеченням безпеки руху під час виконання маневрової роботи.

Регулювати швидкість розгону для поштовху складач зобов’язаний з урахуванням ходових якостей і ваги відчепів, вільності сортувальних колій та атмосферних умов так, щоб відчепи зупинялися біля вагонів (без вікон), що стоять на коліях. Інтервали між відчепами повинні бути достатніми для переведення стрілок та укладання гальмівних башмаків.

Під час гіркових маневрів состав насувається локомотивом на горб гірки, звідки відчепи під дією сили ваги скочуються на колії сортувального парку.

На станціях, де не установлено посади маневрового диспетчера, маневри виконуються за розпорядженням чергового по станції.

На станціях з великим колійним розвитком і значним обсягом маневрової роботи колії поділяються на маневрові райони (рис. 15.5). Поділ станційних колій на окремі маневрові райони здійснюється у залежності від характеру колійного розвитку станції та конкретних умов її роботи, а не за кількістю маневрових локомотивів, дозволених для даної станції за обсягом роботи.

Рис. 15.5 Розподіл маневрової роботи по районах станції

(І – ІV маневрові райони)

Розподіл обов’язків по управлінню маневрами між черговим по станції, маневровим диспетчером, черговим по гірці або парку встановлюється технічно-розпорядчим актом станції. У будь-яких випадках заняття приймально-відправних колій під час маневрів допускається тільки за дозволом чергового по станції.

15.14 Основним засобом передачі вказівок у маневровій роботі має бути радіозв’язок, а в необхідних випадках – пристрої двостороннього паркового зв’язку.

Подання сигналів у маневровій роботі дозволяється ручними сигнальними приладами.

Безпосереднім керівником маневрів є, як правило, складач поїздів. Складач поїздів повинен мати справну портативну радіостанцію. Вказівки та повідомлення, що передаються через радіозв'язок і двосторонній парковий, повинні бути короткими і зрозумілими; той, хто дав вказівку зобов'язаний переконатися, що вона правильно сприйнята машиністом маневрового локомотива та іншими працівниками (коротке повторення вказівки, передача відповідного звукового сигналу тощо).

На станціях переговори машиніста локомотива з черговим по станції і складачем поїздів ведуться за допомогою маневрового радіозв'язку або двостороннього паркового зв'язку.

Завдання черговому стрілочного поста або сигналісту на готування маневрового маршруту або установку стрілок на ту чи іншу колію керівник маневрів подає особисто, через радіозв'язок, пристроями двустороннього паркового зв'язку, свистком локомотива, ручним свистком або іншими засобами в залежності від технічного оснащення станції. Черговий стрілочного поста або сигналіст через радіозв'язок, свистком повторює це розпорядження, а потім переводить стрілки або готовить маневровий маршрут. Перед переводом централізованої стрілки працівник, що її обслуговує, повинен впевнитись (особисто або докладу іншого працівника) в тому, що стрілочний перевід не зайнятий рухомим складом. Черговий стрілочного поста або сигналіст під час маневрів зобов'язаний:

- уважно слідкувати за пересуваннями маневрового состава, сигналами і вказівками, що передаються через радіозв'язок, двусторонній парковий зв'язок і своєчасно їх виконувати;

- чітко і своєчасно передавати машиністу і складачу необхідні сигнали і повідомлення;

- перед передачею сигналу або повідомлення про пересування маневрового состава перевіряти правильність положення стрілок в маневровому маршруті; після переводу в необхідних випадках замикати стрілки на закладку, впевнившись в тому, що гостряк щільно прилягає до рамної рейки.

Конкретне призначення пристроїв радіозв'язку і двостороннього паркового зв'язку та порядок користування ними в кожному маневровому районі із зазначенням працівників, яким надане право користуватися цими пристроями, визначається технічно-розпорядчим актом станції.

У ТРА також визначається порядок дій працівників у випадку раптової відмови засобів радіозв'язку під час виконання маневрової роботи у залежності від місцевих умов і технічного оснащення станції. Визначається, яким чином передається завдання на маневрову роботу, хто залучається до передачі сигналів, їх обов'язки, місце знаходження тощо.

15.15 Забороняється машиністу локомотива, спеціального самохідного рухомого складу, які виконують маневри, приводити в рух локомотив або спеціальний самохідний рухомий склад без отримання вказівки керівника маневрів особисто, через радіозв’язок, пристрої двостороннього паркового зв’язку або сигналу, що подається ручними сигнальними приладами. Крім вказівки або сигналу керівника маневрів, до виїзду на стрілки централізованих маневрових маршрутів машиніст повинен переконатися в наявності показання маневрового світлофора, що дозволяє рух, а на нецентралізовані стрілки – одержати від чергового стрілочного поста сигнал або повідомлення (особисто, через радіозв’язок, пристрої двостороннього паркового зв’язку) про готовність стрілок до маневрових переміщень. За відсутності маневрових світлофорів перед виїздом на централізовані стрілки машиніст повинен отримати повідомлення про готовність стрілок для маневрових переміщень від чергового по станції (особисто, через радіозв’язок, пристрої двостороннього паркового зв’язку або передане через керівника маневрів).

На станціях з електричною централізацією стрілок і сигналів у випадках передачі стрілок з центрального на місцеве управління виїзд на стрілки дозволяється за вказівкою або сигналом працівника, на якого покладено переведення цих стрілок.

Основні положення використання пристроїв радіозв’язку та двостороннього паркового зв’язку за умови маневрової роботи передбачаються Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи.

На станціях, що обладнані електричною централізацією стрілок і сигналів, маневрові пересування повинні виконуватися за дозволяючим сигналом маневрового світлофора, який сигналізує місячно-білим вогнем. Крім дозволяючого сигналу маневрового світлофора, машиніст зобов’язаний одержати сигнал (звуковий або видимий) від складача поїздів, а у разі виїзду на стрілки, що обслуговуються черговим стрілочного поста, або у випадках передачі стрілок з централізованого на місцеве управління на станціях з електричною централізацією після повторення сигналу локомотивним свистком машиніст повинен одержати сигнал-відповідь від чергового стрілочного поста або працівника, на якого покладене переведення цих стрілок.

Під час маневрів подаються такі ручні та звукові сигнали:

“Дозволяється локомотиву прямувати управлінням уперед”: удень рухом піднятої уверх руки з розгорнутим жовтим прапорцем, уночі – рухом ручного ліхтаря з прозоро-білим вогнем (рис. 15.6, а) або довгим звуком;

Рис. 15.6 Ручні сигнали, що застосовуються під час маневрової роботи:

а– “Дозволяється локомотиву прямувати управлінням уперед”;б - “Дозволяється локомотиву прямувати управлінням назад”;в - “Тихіше”;г – “Стій”.

“Дозволяється локомотиву прямувати управлінням назад”: удень - рухом опущеної униз руки з розгорнутим жовтим прапорцем; уночі – рухом ручного ліхтаря з прозоро-білим вогнем (рис. 15.6, б) або двома довгими звуками;

“Тихіше”: удень – повільними рухами уверх і униз розгорнутого жовтого прапорця; уночі – рухом ручного ліхтаря з прозоро-білим вогнем (рис. 15.6, в) або двома короткими звуками;

“Стій”: удень – рухами по колу червоного або жовтого прапорця; уночі – рухом ручного ліхтаря з будь-яким вогнем (рис. 15.6, г) або трьома короткими звуками.

Звукові сигнали під час маневрів подаються ручним свистком або духовим ріжком.

15.16 Маневри здійснюються зі швидкістю не більше як:

60 км/год. – за умови прямування вільними коліями окремих локомотивів і локомотивів з вагонами, що причеплені позаду, з включеними та випробуваними автогальмами;

40 км/год. – за умови руху локомотива з вагонами, що причеплені позаду, а також при слідуванні одиночного спеціального самохідного рухомого складу або з причепленими до нього позаду вагонами по вільних коліях;

25 км/год. – за умови руху вагонами вперед по вільних коліях, а також відбудовних і пожежних поїздів;

15 км/год. – за умови руху з вагонами, що зайняті людьми, а також з негабаритними вантажами бокової та нижньої негабаритності 4-го, 5-го та 6-го ступенів;

5 км/год. – за умови маневрів поштовхами, у разі прямування одного відчепу вагонів до іншого в підгірковому парку;

3 км/год. – за умови підходу локомотива або спеціального самохідного рухомого складу (з вагонами або без них) до вагонів, а також у разі підходу до інших відчепів з вантажами окремих категорій.

Швидкість пересування рухомого складу на вагонних вагах залежно від конструкції ваг визначається в технічно-розпорядчому акті станції.

Швидкість розпуску вагонів на сортувальних гірках за умов різних сигналів гіркових світлофорів, а також умови, що забезпечують безпеку руху та збереження рухомого складу, визначаються начальником залізниці залежно від технічного обладнання гірок та місцевих умов.

Маневри поштовхами та розпуск з сортувальної гірки вагонів з вантажами окремих категорій, зазначених у “Правилах перевозок грузов” і “Правилах перевозок опасных грузов по железным дорогам”, які тимчасово діють відповідно до наказу Міністерства транспорту України від 08.05.98 № 174, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.05.98 за № 346/2786, згідно з Правилами перевезення вантажів, рефрижераторних вагонів та секцій, мають виконуватися з особливою обережністю відповідно до порядку, що визначається Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи.

Дотримання зазначених швидкостей під час маневрів необхідне для забезпечення безпеки руху. У разі великої швидкості машиніст маневрового локомотива не може швидко зупинити маневровий состав, так як автогальма вагонів під час маневрів, як правило, не включаються. Під час руху вагонами уперед видимість для локомотивної бригади погіршується.

Рух маневрових составів і одиночних локомотивів із швидкістю 60 і 40 км/год може здійснюватися тільки у тих випадках, коли машиніст попереджений про вільність колії. Якщо машиніста не повідомили про вільність колії, то він повинен прямувати з особливою пильністю та швидкістю, яка забезпечила б своєчасну зупинку у разі виникнення перешкод для подальшого руху.

Під час виконання маневрів з вагонами, що зайняті людьми, складач зобов’язаний до початку маневрів попередити їх про майбутні маневри і вжити заходів щодо дотримання необхідної обережності. Пересувати окремі вагони вручну допускається у виняткових випадках і тільки на горизонтальних коліях. На головних, приймально-відправних і сортувальних коліях станції пересування вагонів вручну забороняється. Пересувати вагони вручну можна тільки під безпосереднім керівництвом відповідальної особи, виділеної начальником відповідного підрозділу, і в кількості не більше одного навантаженого або двох порожніх вагонів. У випадку пересування вагонів вручну не допускається:

- пересувати їх зі швидкістю більше 3 км/год, причому порожні вагони повинні бути зчеплені;

- викочувати їх за граничний стовпчик у напрямку головних, приймально-відправних колій;

- починати пересування не маючи гальмових башмаків;

- підкладати для гальмування під колеса вагонів сторонні предмети (шпали, каміння, ломи тощо);

Пересування вручну вагонів, зайнятих людьми, завантажених небезпечними вантажами забороняється.

Порядок пересування вагонів кабестанами, електрошпилями та іншими механічними засобами у залежності від місцевих умов установлюється спеціальними інструкціями, що затверджуються начальником дирекції залізничних перевезень (начальником залізниці).

Встановлення певних швидкостей маневрів під час розпуску вагонів з гірки диктується необхідністю, по-перше, забезпечити потрібні умови роботи для працівників, які виконують на ходу роз’єднання зчеплень між окремими відчепами; по-друге, необхідністю мати такі інтервали між відчепами, що скочуються з гірки, які б забезпечували нормальне переведення стрілок без запусків окремих відчепів на невідповідні колії.

15.17 Маневри на головних коліях або з перетинанням їх, а також з виходом за вихідні стрілки можуть допускатися у кожному випадку тільки з дозволу чергового по станції за умови закритих відповідних вхідних світлофорів, що відгороджують вхід на колії та стрілки, на яких виконуються маневри.

Забороняються маневри з виходом состава за межі станції на перегін на одноколійних і на неправильній колії на двоколійних ділянках без наказу поїзного диспетчера та без встановленого дозволу, що видається машиністу. Маневри з виходом состава за межі станції правильною колією на двоколійних ділянках дозволяються за згодою поїзного диспетчера за усним дозволом чергового по станції.

На станціях, де на щоглі вхідного світлофора в бік осі станції є спеціальний маневровий світлофор, вихід маневруючого состава за межі станції виконується за його сигналом.

Дозволом на виїзд маневрового состава за межу станції на одноколійному перегоні є :

при автоматичному блокуванні – ключ-жезл, що видається машиністу маневрового локомотива після відкриття відповідного вихідного світлофора. Після першого виїзду маневрового состава за межу станції по відкритому вихідному світлофору та ключу –жезлу повторні виїзди на перегін за наявності у машиніста ключа жезла здійснюються без відкриття вихідного світлофора. На станціях, обладнаних автоматичним блокуванням, де є спеціальні маневрові світлофори, які з’єднані з колійними світлофорами, виїзд маневрового состава за межу станції здійснюється за дозволяючим показанням цього маневрового світлофора. У разі відсутності ключа-жезла або спеціального маневрового світлофора для маневрів з виїздом за межу станції машиністу маневрового локомотива після закриття дії автоматичного блокування видають колійну записку;

при напівавтоматичному блокуванні – ключ-жезл даного перегону, а у разі його відсутності – колійна записка після закриття дії напівавтоматичного блокування;

при електрожезловій системі – жезл або ключ-жезл даного перегону;

при телефонному зв’язку – колійна записка.

Дозволом на виїзд маневрового состава за межу станції по неправильній колії двоколійного перегону, не обладнаного двостороннім колійним блокуванням, є колійна записка, що видається після закриття блокування.

При двосторонньому автоматичному блокуванні після переключення блок-системи на відповідний напрямок руху виїзд маневрового состава за межу станції по неправильній колії може проводитися за правилами, що передбачені для одноколійних перегонів.

15.18 Маневри на станційних коліях, розташованих на ухилах, де створюється небезпека виходу рухомого складу на перегін, виконуються з постановкою локомотива з боку ухилу з ввімкненням і випробуванням автогальм вагонів. За неможливості постановки локомотива з боку ухилу маневри на таких коліях мають виконуватися шляхом осаджування, автогальма вагонів мають бути включені та випробувані. Порядок виконання маневрів, який забезпечує безпеку руху на станціях, що мають такі колії, встановлюється Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи і зазначається в технічно-розпорядчому акті станції.

Потрібна кількість гальм у маневровому составі повинна відповідати масі состава, швидкості руху та величині ухилу.

Складач поїздів (головний кондуктор) перед початком маневрів повинен перевірити надійність зчеплення вагонів, наявність на місцях усіх працівників, які беруть участь у маневрах, підготовку ними протиугінних засобів, постановку стрілок в ізолююче положення, яке виключає можливість зіткнення відчеплених вагонів з іншим маневровим составом, а також виходу вагонів на маршрути прямування поїздів або в інші райони.

Складач поїздів (головний кондуктор) може починати маневри тільки після ознайомлення локомотивної бригади з особливостями станції та порядком виконання маневрів.

Необхідно пам’ятати про підкладені під колеса башмаки, які перед рухом слід прибрати, так як неприбраний башмак може стати причиною сходу рухомого складу з рейок.

Відчеплення від маневрового состава вагонів здійснюється після попереднього закріплення вагонів, що відчіплюються, гальмовими башмаками.

Після закінчення маневрів складач поїздів перевіряє установлення відчеплених вагонів у межах граничних стовпчиків і правильність закріплення їх від угону башмаками, про що доповідає черговому по станції.

Перелік районів та колій, розташованих на ухилах, де під час маневрів створюється небезпека виходу рухомого складу, а також додаткові заходи щодо забезпечення безпеки руху, яких повинні дотримуватися в цих районах під час маневрів, указується в технічно-розпорядчому акті станції.

15.19 На станціях, що мають гіркові пристрої для сортування вагонів, маневри виконуються відповідно до інструкцій, що затверджені начальником дирекції залізничних перерезень (начальником залізниці).

Забороняється виконувати маневри поштовхами і розпускати з гірки:

вагони, що зайняті людьми, крім вагонів з провідниками (командами), які супроводжують вантажі;

вагони з вантажами окремих категорій, зазначених у “Правилах перевезок грузов” і “Правилах перевозок опасных грузов по железным дорогам”;

платформи та піввагони, що завантажені вантажами бокової та нижньої негабаритності 4-го, 5-го, 6-го ступенів і вантажами з верхньою негабаритністю 3-го ступеня, завантажені транспортери;

локомотиви в недіючому стані, моторвагонний рухомий склад, состави рефрижераторних поїздів, пасажирські вагони, крани на залізничному ходу;

вагони і спеціальний рухомий склад, що мають трафарет “З гірки не спускати”;

вагони з несправностями, що загрожують безпеці руху.

Зазначений рухомий склад може прямувати через сортувальну гірку тільки з маневровим локомотивом.

15.20 Забороняється пропускати через сортувальні гірки:

завантажені та порожні транспортери, що мають 12 і більше осей, завантажені транспортери зчіпного типу вантажопідйомністю 120 т за наявності в зчепі однієї чи двох проміжних платформ, а також рухомий склад, що має трафарет “Через гірку не пропускати”.

Перелік вантажів, вагони з якими забороняється спускати з сортувальної гірки, виконувати маневри поштовхами або необхідно під час спускання дотримуватися особливої обережності, встановлюється у Правилах перевезення вантажів. На перевізних документах таких вагонів на станціях навантаження ставиться штемпель “З гірки не спускати” або “Спускати з гірки обережно”.

Під час розпуску з сортувальних гірок 12- і 5- вагонних секцій, а також автономних вагонів з машинним охолодженням, співударяння їх з вагонами, що стоять на коліях підгіркового парку, а також наступних відчепів з ними не допускається. Розпуск зазначених вагонів повинен виконуватися під жовтий вогонь гіркового світлофора.

Перед розпуском з гірки вагонів з провідниками (командами), які супроводжують вантаж або живність, а також перед початком виконання маневрів поштовхами з такими вагонами провідники і команди повинні бути попереджені складачами поїздів про майбутні маневри.

15.21 Рухомий склад на станційних коліях має розміщуватися в межах, що позначені граничними стовпчиками.

Состави поїздів, що стоять на станційних коліях без локомотива, локомотиви та моторвагонний рухомий склад в неробочому стані, а також вагони і спеціальний рухомий склад мають бути надійно закріплені від виходу гальмовими башмаками, ручними гальмами або іншими засобами закріплення, що визначаються Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

Порядок закріплення вагонів і составів визначається Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи і зазначається в технічно-розпорядчому акті станції з врахуванням місцевих умов.

У вагонів, що стоять на станції й не зайняті під вантажними операціями, а також не знаходяться під очищенням, дезинфекцією та в ремонті, двері мають бути замкнені.

Порядок закріплення вагонів і составів залежно від місцевих умов зазначається в технічно-розпорядчому акті станції, де має бути встановлено, як повинні закріплюватися на кожній колії вагони і состави поїздів, хто повинен виконувати ці операції, а також вилучати засоби закріплення з-під вагонів або відпускати ручні гальма та кому доповідати про виконання зазначених операцій.

Кількість гальмових башмаків указується окремо для:

составів або груп вагонів однорідних за вагою або порожніх незалежно від їх роду;

змішаної групи вагонів, яка складається з навантажених і порожніх вагонів або різних за вагою навантажених вагонів за умовами укладання гальмових башмаків під порожні вагони або вагони із невідомим навантаженням.

Під час сильного (понад 15 м/с) вітру, напрямок якого збігається з напрямком можливого виходу вагонів, норма закріплення збільшується укладанням під колеса вагонів трьох додаткових гальмових башмаків, а під час дуже сильного (штормового) вітру – семи гальмових башмаків.

Состави поїздів, групи або окремі вагони, що залишаються на станційних коліях, в усіх випадках мають закріплюватися гальмовими башмаками до відчеплення локомотива за нормами, передбаченими у технічно-розпорядчому акті станції.

Машиністам локомотивів поїздів, що прибувають на станцію, забороняється відчіплювати локомотив від состава, не одержавши повідомлення про його закріплення. Таке повідомлення передається машиністу у порядку, визначеному в технічно-розпорядчому акті станції.

Порядок виконання операцій із закріплення і знімання закріплення встановлюється ТРА станції, де указуються посадові особи, за чиїм розпорядженням виконуються операції із закріплення і ким виконуються операції.

Як правило, закріплення гальмівними башмаками виконується черговими стрілочних постів, сигналістами або складачами поїздів за вказівкою чергового по станції (маневрового диспетчера).

Двері вагонів повинні бути закриті тому, що при відкритих дверях сила тиску вітру на вагони різко зростає, а це збільшує загрозу угону вагонів. З тієї ж причини рекомендується закривати у вагонів також і люки.

Вагони, що перебувають під вантажними операціями, у разі установлення їх біля дверей вантажних складів або у певних точках колії не завжди можливо зчепити. Тому кожний вагон, що окремо стоїть, і кожна група таких вагонів повинні бути надійно закріплені гальмівними башмаками.

15.22 Вагони з вантажами окремих категорій, зазначених у “Правилах перевозок грузов” і “Правилах перевозок опасных грузов по железным дорогам”, при виконанні маневрів повинні мати відповідне прикриття від паровоза, що працює на твердому паливі, з вагонів з безпечними вантажами або з порожніх вагонів.

Вагони з небезпечними вантажами класу 1 (вибухові матеріали) та цистерни зі зрідженими газами за умов їх стоянки на станції поза поїздами, за винятком тих, що знаходяться з метою накопичення на коліях сортувальних парків, мають розміщуватися на особливих коліях. Такі вагони мають бути зчеплені, надійно закріплені від виходу і огороджені переносними сигналами зупинки.

Стрілки, що ведуть на колії стоянки таких вагонів, установлюються в положення, що унеможливлює заїзд на цю колію.

При перебуванні вагонів з небезпечними вантажами класу 1 (вибухові матеріали) та цистерн зі зрідженими газами під накопиченням на коліях сортувальних парків, слід вжити особливих запобіжних заходів, що встановлені “Правилами перевозок грузов”, “Правилами перевозок опасных грузов по железным дорогам” та Інструкцією з руху поїздів та маневрової роботи на залізницях України, затвердженою Міністерством транспорту України від 08.07.95 № 260.

Перевезення небезпечних вантажів по залізницях здійснюється згідно з “Правилами перевезення наливних вантажів” затверджених наказом Міністерства транспорту України від 18.04.03 № 299 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 07.07.03 за № 558/7879 і “Правилами перевозок опасных грузов по железным дорогам”, введених в дію Радою по залізничному транспорту держав-учасниць Співдружності і діючих на залізницях України згідно з наказом Міністерства транспорту України від 08.05.98 № 174, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 26.05.98 за №346/2786.

До небезпечних вантажів належать речовини, матеріали, вироби, відходи виробництва та іншої діяльності, які в силу притаманних їм властивостей та особливостей за наявності певних факторів у процесі транспортування, під час виконання вантажно-розвантажувальних робіт і зберігання можуть завдати шкоди оточуючому природному середовищу, стати причиною вибуху, пожежі або пошкодження транспортних засобів, пристроїв, будівель та споруд, а також загибелі, травмування, отруєння, опіків або захворювання людей, тварин і птахів.

Небезпечні вантажі поділяються на такі класи:

клас 1 – вибухові матеріали;

клас 2 – гази стиснені, скраплені і розчинені під тиском;

клас 3 – легкозаймисті рідини;

клас 4 – легкозаймисті тверді речовини; самозаймисті речовини; речовини, які виділяють займисті гази при взаємодії з водою;

клас 5 – окисні речовини і органічні пероксиди;

клас 6 – отруйні речовини та інфекційні речовини;

клас 7 – радіоактивні матеріали;

клас 8 – їдкі та (або) корозійні речовини;

клас 9 – інші небезпечні речовини.

Небезпечні вантажі кожного класу згідно з їх фізико-хімічними властивостями, видами та ступенем небезпеки під час транспортування поділяються на підкласи, категорії і групи.

Перелік небезпечних вантажів, які допускаються до перевезення залізницями наведений у додатку 2 (Алфавитный указатель)і додатку 10 (Перечень опасных грузов класса 1) “Правил перевозок опасных грузов по железным дорогам”.

Для відправлення небезпечних вантажів класу 1 (вибухові матеріали) вантажовідправник не пізніше ніж за 24 години до початку навантаження повинен пред’явити станції відправлення накладну або комплект перевізних документів, заповнених згідно з “Правилами перевезень і тарифів залізничного транспорту України” збірник № 4, затвердженими наказом Міністерства України від 21.11.00 № 644 та зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 24.11.00 за № 861/5082 і “Правилами перевозок опасных грузов по железным дорогам”.

При оформленні перевізних документів на перевезення вибухових матеріалів (ВМ) у графі “найменування вантажу” накладної ватажовідправник повинен указати умовний номер цього вантажу. У верхній лицьовій частині накладної вантажовідправник зобов’язаний поставити штемпелі червоного кольору: “ВМ”, “Прикриття” згідно з вимогами, передбаченими “Правилами перевозок опасных грузов по железным дорогам”, а також штемпелі:

а) “Не спускати з гірки” – у разі наявності цієї вимоги до вантажу, що перевозиться;

б) “Вимкнути гальмо” – для вагонів з ВМ, перевезення яких повинна здійснюватися з виключеними автогальмами;

в) “Секція. Не розчіплювати” – у разі перевезення ВМ у секціях (схемах);

г) “У супроводі спеціаліста”, “Охорона МО”, “Охорона вантажовідправника”, “Охорона МВС” – у разі перевезення вантажу відповідно у супроводі спеціаліста, військового караулу, наряду воєнізованої охорони вантажовідправника (вантажоодержувача) або МВС.

У графі “Найменування вантажу” у накладній повинні бути указані прізвище, ім’я, по батькові начальника караулу, наряду воєнізованої охорони вантажовідправника (вантажоодержувача) або МВС, а у разі супроводження ВМ спеціалістом указується, крім того, номер його паспорта, або іншого, виданого замість паспорта, документа, який засвідчує особу, та номер посвідчення про відрядження;

д) “Охорона залізниці” – для ВМ, перевезення яких повинне здійснюватися у супроводі воєнізованої охорони залізниці;

е) при перевезенні вибухових матеріалів умовних номерів 119, 126, 137, 141, 179, 182 на усіх перевізних документах замість штемпеля “ВМ” вантажовідправник зобов’язаний поставити штемпель червоного кольору: “Особливо небезпечно ВМ № …”.

На підставі відміток і штемпелів, поставлених у накладній вантажовідправником, працівники станції проставляють аналогічні відмітки і штемпелі у перевізні документи, що оформлюються залізницею.

Відомості, що містяться у цих штемпелях, служать підставою для організації безпечної маневрової роботи, формування й сповіщення причетних працівників про майбутню роботу з вагонами, завантаженими небезпечними вантажами.

Черговий по станції, маневровий диспетчер або черговий по гірці у разі необхідності виконання маневрів з вагонами, завантаженими небезпечними вантажами класу 1 (вибухові матеріали), зобов’язаний повідомити про це складача поїздів, а він – свого помічника і машиніста локомотива у порядку та засобами, встановленими місцевою інструкцією про порядок роботи з вагонами, завантаженими небезпечними вантажами класу 1 (вибухові матеріали).

Якщо у перевізних документах на вагони з вибуховими матеріалами або на вагони із состава військового транспорту є штемпель “Не спускати з гірки”, то маневри з ними повинні виконуватися осаджуванням або окремим локомотивом з боку підгіркового парку з дотриманням норм прикриття з особливою обережністю, без поштовхів і різких зупинок. Швидкість співударяння вагонів з ВМ під час їх зчіплювання з іншими вагонами або з локомотивом не повинна перевищувати 3 км/год. Пропуск цих вагонів через сортувальну гірку повинен виконуватися тільки з локомотивом.

Після постановки на сортувальні колії ці вагони негайно огороджуються з боку гірки або витяжки двома охоронними гальмівними башмаками, які укладаються на обидві рейки через 25 м один від одного таким чином, щоб загальна відстань від вагонів з вибуховими матеріалами, що огороджуються, до гальмівного башмака, розташованого першим від сортувального пристрою, була не менше 50 м.

Наступні відчепи, що направляються на ці колії, повинні бути зупинені до місця розташування охоронних гальмівних башмаків з накопиченням групи, що складається не менше ніж із 10 вагонів. Нормальний режим розпуску вагонів або їх спрямування під час маневрів поштовхами може відновлюватися тільки у тому випадку, якщо вагони з вибуховими матеріалами (або вагони транспорту) прикриті цією групою вагонів, попередньо з’єднаною з ними. Якщо відстань від вагонів з ВМ або вагонів транспорту до кінця паркової гальмівної позиції з боку гірки або витяжки менше 50 м, то наступні відчепи на ці колії повинні направлятися тільки за допомогою осаджування.

Вагони з вибуховими матеріалами, що не мають у перевізних документах штемпеля “Не спускати з гірки”, допускаються до розпуску з сортувальних гірок і виконання маневрів поштовхами. Швидкість співударяння таких вагонів під час зчіплювання з іншими вагонами не повинна перевищувати 5 км/год.

Під час виконання маневрової роботи з вагонами, завантаженими небезпечними вагонами класу 1 (вибуховими матеріалами), не допускається передавання машиністом управління локомотивом помічнику машиніста.

Колії стоянки вагонів з небезпечними вантажами класу 1 (вибухові матеріали) та цистерн із скрапленим газом вибираються комісійно і зазначаються в технічно-розпорядчому акті станції. Ці колії по можливості повинні бути віддалені від колій та маршрутів руху поїздів, постійної маневрової роботи, а також від будівель, споруд і житлових будинків.

Стрілки, що ведуть на ці колії, повинні бути замкнуті в положенні, яке не допускає заходження на них інших вагонів або поїздів. Місце зберігання ключів від замкнутих стрілок зазначається в ТРА станції. Вагони повинні бути зчеплені, надійно закріплені та огороджені переносними сигналами зупинки, які установлюються на осі колії на відстані 50 м з обох боків у разі стоянки на наскрізній колії або з боку стрілочного переводу у разі стоянки в тупику. Якщо вагони розташовані від граничного стовпчика менше 50 м, то переносний червоний сигнал установлюється на осі напроти граничного стовпчика.

15.23 Рухом локомотива, що виконує маневри, повинен керувати тільки один працівник – керівник маневрів, який відповідає за правильне їх виконання.

Керівник маневрів зобов’язаний:

довести план маневрової роботи до локомотивної бригади;

точно та своєчасно виконувати завдання щодо маневрової роботи;

забезпечувати правильне розташування та узгодженість дій усіх працівників, які беруть участь у виконані маневрів, на основі ознайомлення їх з планом та способами майбутньої маневрової роботи;

формувати поїзди в точній відповідності до вимог цих Правил і відповідних інструкцій та вказівок Державної адміністрації залізничного транспорту України;

організувати маневрову роботу так, щоб були забезпечені безпека руху, особиста безпека працівників, які зайняті на маневрах, збереження рухомого складу та вантажу. Маневри з вагонами, що зайняті людьми, негабаритними та небезпечними вантажами класу 1 (вибухові матеріали), виконувати з особливою обережністю.

На станціях в залежності від колійного розвитку, характеру та обсягу маневрової роботи колії розподіляються на маневрові райони.

На проміжних станціях маневрова робота може виконуватися під керівництвом головного кондуктора, роз’їзного складача або працівника, який виконує їх обов’язки.

Маневровими переміщеннями локомотива, що не обслуговується складальною бригадою або головним кондуктором, керує працівник, який має право очолювати здійснення маневрів у цьому районі, або, за його вказівкою, сигналіст (черговий стрілочного поста). Маневрові переміщення спеціального самохідного рухомого складу по станційних коліях проводяться у відповідності з Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України. Швидкість переміщення самохідного рухомого складу з причепленнями до них вагонами або платформами, а також кількість їх установлюється у відповідності з вимогами інструкції з його експлуатації.

Рухом локомотива, що виконує маневри, повинен керувати один працівник – керівник маневрів. Таким керівником маневрів, як правило, є складач поїздів. На проміжних станціях маневрова робота може проводитися під керівництвом головного кондуктора, роз’їзного складача або іншого працівника у порядку, встановленому начальником залізниці.

На сортувальних гірках рухом маневрових локомотивів може керувати черговий гірки.

Завдання на маневрову роботу має бути видане тільки одним працівником, який розпоряджається маневровою роботою на станції (районі станції).

Перед початком маневрової роботи керівник маневрів зобов’язаний:

переконатися, що усі працівники, які беруть участь у маневрах, у тому числі й локомотивна бригада у повному складі і знаходяться на своїх місцях;

ознайомити машиніста і працівників станції, які беруть участь у маневрах, з планом майбутніх маневрів і порядком його виконання;

перевірити, чи немає перешкод для пересування вагонів (гальмівних башмаків під колесами).

У процесі маневрів керівник зобов’язаний:

чітко та своєчасно подавати сигнали і передавати вказівки, що стосуються маневрових переміщень;

стежити за своєчасною підготовкою стрілок для маневрових переміщень, своєчасною і правильною подачею сигналів операторами постів централізації, черговими стрілочних постів і машиністом локомотива;

знаходитися у такому місці, звідки забезпечується найкраща видимість сигналів, состава, який маневрує, та маршруту його переміщення; у разі відсутності радіозв’язку з машиністом локомотива знаходитися у такому місці, звідки забезпечується видимість машиністом або його помічником ручних сигналів, що ним подаються;

під час руху по станційних коліях вагонами уперед знаходитися, як правило, на першій за рухом спеціальній підніжці (перехідній площадці, тамбурі), а у разі неможливості - йти по міжколійю або по узбіччю колії попереду вагонів, що осаджуються, стежити за показанням маневрових світлофорів, сигналами, що подаються, положенням стрілок за маршрутом, відсутністю перешкод і людей на колії; у разі необхідності - вживати заходів щодо зупинки маневрового состава; у разі необхідності - залучати для передачі сигналів операторів постів централізації, чергових стрілочних постів та інших працівників станції;

під час проведення маневрів з великими составами на кривих дільницях колії або в умовах поганої видимості вживати додаткових заходів щодо забезпечення безпеки: частіше передавати сигнали та вказівки по радіозв’язку або двосторонньому парковому зв’язку;

не допускати пропускання рухомого складу по розрізаній стрілці до її огляду та ремонту;

перед тим як під’їхати до состава, переконатися у відсутності сигналів огородження;

не допускати залишення вагонів без закріплення або із закріпленням менше встановленої в ТРА станції норми незалежно від передбачуваного часу стоянки цих вагонів;

не допускати переміщень маневрових составів, не переконавшись у тому, що усі вагони зчеплені між собою та з локомотивом;

під час маневрів поштовхами своєчасно вживати заходів, що виключають можливість руху відчепів у зворотному напрямку або виходу вагонів за граничний стовпчик у протилежному кінці колії;

якщо під час маневрів поштовхами або насуванні составів на гірку розчеплювальні важелі за умовами роботи установлюються у положення “на буфер”, то після відокремлення відчепа від состава негайно установлювати важелі у нормальне положення;

під час заїзду маневрового локомотива (одиночного або з вагонами) на ту або іншу зайняту вагонами колію для відчеплення або причеплення інших вагонів, а також у разі стиснення вагонів, що стоять, для розчеплення не допускати виконання цих операцій, не переконавшись у надійному закріпленні вагонів з протилежного від маневрового локомотива боку;

якщо до групи вагонів, що стоять на тій чи іншій колії, у тому числі і закріплених за встановленою нормою, додатково причіплюються вагони, перевірити, чи не порушилась у результаті цього правильність встановлення раніше укладених башмаків, а також чи достатньо цих башмаків на збільшену кількість вагонів;

перед пересуванням маневрового состава в місцях навантаження та розвантаження вантажів переконатися у відсутності перешкод для руху;

маневри з вагонами, навантаження й вивантаження яких не закінчені, проводити тільки після узгодження з працівником, який розпоряджається вантажно-розвантажувальними операціями.

15.24 Локомотивна бригада в разі виконання маневрів зобов’язана:

точно та вчасно виконувати завдання на маневрову роботу;

уважно стежити за сигналами, що подаються, точно та вчасно виконувати сигнали та вказівки про переміщення;

уважно стежити за людьми, які знаходяться на коліях, положенням стрілок та розміщенням рухомого складу;

забезпечувати безпеку виконання маневрів та збереження рухомого складу.

15.25 Локомотивні бригади, які працюють зі збірними, вивізними та передавальними поїздами, а також виділені для проведення маневрової роботи кондуктори та складальні бригади повинні знати порядок маневрової роботи на станції, що зазначений в технічно-розпорядчому акті. Порядок ознайомлення локомотивних та складальних бригад і кондукторів з умовами маневрової роботи, зазначеними у технічно-розпорядчому акті станцій, визначається начальником дирекції залізничних перевезень (начальником залізниці).

Локомотивні бригади, що виділяються для виконання маневрової роботи, крім здачі встановлених ПТЕ іспитів, повинні бути перевірені на знання технічно-розпорядчого акта станції та відповідних додатків до нього, а також особливостей роботи та розташування колій, парків та пристроїв на станції.

На проміжних станціях, що не мають маневрових локомотивів, маневрова робота виконується локомотивами збірних, вивізних і передаточних поїздів. Керує маневровою роботою на таких станціях головний кондуктор або роз’їзний складач. Локомотивні бригади, головний кондуктор та складач поїздів повинні бути ознайомлені та знати встановлений порядок маневрової роботи на кожній станції дільниці, що ними обслуговується, за технічно-розпорядчими актами відповідних станцій.

Управління локомотивом під час маневрів здійснюється машиністом. Машиніст може довіряти управління локомотивом помічникові або дублерові лише під своїм контролем.