Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономические циклы сущность, понятие и виды.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
117.25 Кб
Скачать

1.2. Поняття економічного циклу і його фази

Поняття «цикл» - від грецького kyklos - «коло» в прямому його розумінні означає сукупність взаємопов'язаних явищ, процесів, робіт, що утворюють закінчений коло розвитку протягом якого проміжку часу.

Економічний цикл (діловий цикл, бізнес-цикл) - це періодичні коливання рівня ділової активності, представленого реальним внутрішнім валовим продуктом (ВВП). В економічній теорії слово «цикл» має на увазі повернення економічної системи до одного й того ж положення. Тому економічний цикл - це період часу між двома однаковими станами економічної кон'юнктури, яка представляє собою динаміку макроекономічних показників.

У теорії економічного циклу прийнято розрізняти цикл і тренд. Графічно їх можна представити таким чином (рис. 4).

Рис. 4 Тренд і циклічні коливання фактичного рівня реального ВВП

На осі абсцис відкладається час (t), на осі ординат - реальний ВВП. Лінія Т, яку прийнято називати трендом (trend - тенденція) відображає динаміку реального ВВП, на його потенційному рівні. Лінія тренда будується таким чином, що згладжуються коливання реального ВВП на довгостроковому відрізку часу. На тому ж графіку показані фактичні коливання реального ВВП в короткостроковому періоді, без «згладжування», яке необхідно для побудови графіка тренда. Отже, вийде інша лінія конфігурації. Хвилеподібна лінія F показує коливання ділової активності навколо лінії тренда. Таким чином, слід відрізняти довгострокову динаміку (тренд) від короткострокових коливань ділової активності.

Слід звернути увагу на переломні точки - «пік» (b, f) і «дно», або «западина» (d, h). Відстань між двома сусідніми точками «піку» або «дна» позначає тривалість циклу, наприклад відстань bf або dh. Відстань від переломних точок по вертикалі до лінії тренда, наприклад bb 'і dd', це амплітуда циклічних коливань.

Цикл складається з чотирьох фаз: криза - відрізок bc хвилеподібною кривої циклічних коливань; депресія - відрізок cd; пожвавлення - відрізок de; підйом (бум) - відрізок ef.

Також існує й інша класифікація фаз економічного циклу, що виділяє знижувальну і підвищувальну фази в рамках одного циклу. Тоді бізнес-цикл представляється що складається з двох фаз: рецесії - відрізок bd і підйому - відрізок df. За теорією П. Самуельсона і В. Нордхауса в циклі можна виділити 2 основні фази: спад (рецесія) і підйом (експансія). Піками і западинами відмічені повторні точки циклу.

Розглянемо поведінку економіки на різних фазах економічного циклу.

Проциклічну змінні зростають у фазі підйому і зменшуються у фазі спаду: ВВП; рівень зайнятості; обсяг виробництва в різних секторах економіки; рівень цін; прибуток бізнесу; грошові агрегати, тобто обсяг грошової маси; швидкість обігу грошей; короткострокові ставки відсотка.

Контрциклічні змінні характеризуються зростанням при спаді і зменшенням при підйомі: товарно-матеріальні запаси готової продукції; запаси факторів виробництва; рівень безробіття; рівень банкрутств.

Ациклические змінні можна назвати «байдужими» до фаз: деякі види державних витрат (на підтримку фундаментальних досліджень, національну оборону), експорт або імпорт в деяких країнах.