Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ до сам раб БДР .doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
391.17 Кб
Скачать

Рекомендації щодо вивчення теми:

Важливим є засвоєння, що основним завданням служби безпеки дорожнього руху є проведення заходів, спрямованих на забезпечення безпеки дорожнього руху та здійснення контролю за додержанням працівниками вимог актів законодавства та інших нормативних документів з безпеки дорожнього руху.

Зверніть увагу на види інструктажів з безпеки дорожнього руху: вступний; первинний; цільовий; повторний; позаплановий. На прикладі призначення видів інструктажів з безпеки дорожнього руху розберитися з переліком нормативних актів, що необхідні при розробці їх змістовної частини. Функціонування кабінету (класу) безпеки дорожнього руху та його оформлення здійснюється відповідно до завдань служби безпеки дорожнього руху.

Література: 11; 14 стр. 39-49; 12 стр. 144-153.

Питання для самоконтролю:

1. Види інструктажів з безпеки дорожнього руху.

2. Права працівників служби БДР на підприємствах.

3. Структура служби безпеки руху. Посадова інструкція фахівця з безпеки руху.

ТЕМА № 3. Облік і аналіз ДТП. Службове розслідування ДТП

Дорожньо-транспортні пригоди, їх облік і аналіз. Поняття про дорожньо-транспортну пригоду. Класифікація, види та причини ДТП. Аналіз стану аварійності.

Експертиза дорожньо-транспортних пригод. Службове розслідування ДТП, вчинених з участю водіїв підприємства.

Заходи щодо запобігання ДТП та фактів порушення вимог з безпеки дорожнього руху.

Рекомендації щодо вивчення теми:

Участь або безпосередньо проведення службового розслідування ДТП, вчинених з участю водіїв підприємства та розробка заходів щодо запобігання ДТП та фактів порушення вимог з безпеки дорожнього руху є одним з основних обов’язків працівників служби безпеки руху. Важливим є засвоєння порядку дій на місці ДТП та подальша підготовка матеріалів службового розслідування а саме: вжиття заходів по наданню допомоги потерпілим і доставці їх у найближчу лікувальну установу; встановлення дорожніх транспортних засобів, водіїв і інших осіб, що причетні до даної дорожньо-транспортної пригоди; огородження місця дорожньо-транспортної пригоди, організація охорони ушкоджених автотранспортних засобів, вантажу тощо; встановлення очевидців дорожньо-транспортної пригоди тощо.

Особливе значення має засвоєння порядку оформлення документів про дорожньо-транспортну пригоду, а саме: протоколу огляду місця дорожньо-транспортної пригоди; схеми дорожньо-транспортної пригоди; акту огляду і перевірки технічного стану дорожнього транспортного засобу; довідки про дорожньо-транспортну пригоду. На підставі цих документів у подальшому складаються матеріали службового розслідування. В першу чергу – акт службового розслідування.

Література: 14 стр. 56-78; 6 стр. 63-145; 12 стр. 106-143.

Питання для самоконтролю:

  1. Поняття про дорожньо-транспортну пригоду.

  2. Види та причини ДТП.

  3. Вимоги до оформлення схеми ДТП.

ТЕМА № 4. Дорожні умови і безпека руху.

Автомобільні дороги, вулиці, їх поділ, користування ними. Основні вимоги щодо реконструкції і ремонту автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів. Основні вимоги до діяльності власників доріг, вулиць та залізничних переїздів.

Єдині правила ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів, правила користування ними та їх охорона. Обладнання автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів об'єктами сервісу

Обмеження або заборона дорожнього руху при виконанні робіт на автомобільних дорогах, вулицях та залізничних переїздах. Організація дорожнього руху на автомобільних дорогах, вулицях та залізничних переїздах