Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка курсовая.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
323.58 Кб
Скачать

4. Вибір теми курсової роботи

Студенти напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства» виконують курсову роботу відповідно до тематики, наведеної у розділі 8 даних методичних вказівок та затвердженої на засіданні кафедри економіки підприємств.

Тема роботи обирається студентами денного та заочного відділення самостійно на основі врахування особистих наукових та навчальних інтересів. При цьому, для студентів заочної форми навчання бажаним є вибір теми роботи, що практично відображає результати їх діяльності на підприємстві.

Можливим є вибір теми курсової роботи, що не зазначена в переліку тем. В цьому випадку, студент повинен обґрунтувати свій вибір та узгодити його з керівником курсової роботи.

Обираючи тему курсової роботи, студент повинен враховувати її наукову і практичну значущість; наявність необхідних матеріалів; можливість ознайомлення з обраним об’єктом дослідження (підприємством, організацією).

Вибір теми студентом оформлюється написанням особистої заяви на другому тижні навчання – для денного відділення та під час настановної сесії – для заочного відділення (додаток А).

Якщо студент у встановлений термін самостійно не обрав тему курсової роботи, вона йому призначається керівником з урахуванням наукових інтересів кафедри або секції, де працює викладач.

5. Структура і зміст курсової роботи

Курсова робота відносяться до категорії навчально-наукової документації, тому повинна оформлюватися відповідно до вимог Державного стандарту України (ДСТУ 3008-95), гармонізованого з міжнародними стандартами ISO «Documentation - Presentation of scientific and technical reports». Відповідно до цього стандарту курсова робота повинна мати наступну структуру:

- вступну частину;

- основну частину;

- додатки.

Вступна частина містить наступні структурні елементи:

- обкладинка;

- титульний лист;

- реферат;

- зміст;

- перелік умовних позначок, символів, одиниць, скорочень і термінів.

Курсова робота повинна мати чітко оформлений титульний лист, грамотно написаний текст, який відповідає змісту роботи, бути прошитою.

Титульний лист є першою сторінкою курсової роботи і оформлюється згідно прикладу, наведеною в додатку Б. Титульний лист повинен містити дані, що розміщають у наступній послідовності: ідентифікатори місця виконання курсової роботи, повне найменування роботи, підписи і прізвища студента-виконавця і викладача-консультанта, рік підготовки курсової роботи.

Реферат призначений для загального ознайомлення з курсовою роботою (додаток В) та міститься безпосередньо за титульним листом. Він повинний бути стислим і інформативним. Основними структурними елементами реферату є:

- відомості про загальний обсяг курсової роботи в сторінках; кількість таблиць, рисунків, джерел по переліку посилань (списку використаної літератури), додатків;

- текст реферату, що містить інформацію про назву курсової роботи, предмет дослідження, об’єкт дослідження, мету роботи, методи дослідження, основні висновки, що є результатом роботи;

- перелік ключових слів, що всебічно характеризують предмет дослідження.

Реферат необхідно виконати обсягом не більш 500 слів, бажано, щоб він умістився на одній сторінці формату А4.

Ключові слова, істотні для розкриття суті роботи, поміщають після тексту реферату. Перелік ключових слів включає від 5 до 15 слів (словосполучень), надрукованих прописними буквами в називному відмінку в рядок через кому.

Зміст роботи міститься безпосередньо після реферату, починаючи з нової сторінки. Він представляє собою розгорнутий план роботи і включає усі розділи і підрозділи роботи, починаючи з переліку умовних позначок, із указівкою початкового номера сторінки кожного розділу і підрозділу. Зразок змісту курсової роботи наведений в додатку Г.

Усі використовувані в роботі малорозповсюджені умовні позначки, символи, одиниці, скорочення і терміни пояснюються на новій сторінці (додаток Д). Ліворуч за абеткою приводять умовні позначки, символи, одиниці тощо, а праворуч – їх детальну розшифровку.

Структурними елементами основної частини курсової роботи є:

- вступ;

- сутність курсової роботи;

- висновки (резюме);

- список використаної літератури.

У вступі коротко (на 1-2 сторінках) викладають:

- актуальність теми;

- аналітичний огляд літературних джерел, що висвітлюють методи і результати досліджень різних авторів по даній темі;

- перелік прізвищ вчених, що займаються даною темою, у тому числі вітчизняних та іноземних, із указівкою їх найбільш значущих праць з теми дослідження;

- оцінку сучасного стану проблеми, відзначаючи при цьому практично вирішені задачі, пробіли знань, що існують у даній предметній області, світовий досвід щодо розв’язання поставлених задач;

- сутність наукової проблеми, парадоксу, протиріччя, що підлягають розгляду в роботі. Студенту варто звернути увагу на цей етап роботи, тому що правильна постановка проблеми значною мірою визначає успіх наукового дослідження;

- предмет та об’єкт роботи;

- мета роботи, обумовлена науковою проблемою;

- задачі дослідження, що представляють приватні елементи основної мети, проблеми роботи. Як правило, задачі визначають структурні елементи основної частини роботи (глави, параграфи).

Вступ повинен починатися з окремої сторінки.

Сутність курсової роботи з дисципліни «Економіка підприємства» складається з двох взаємопов’язаних розділів, кожен з яких розподіляється на 2-4 підрозділи. При цьому, обсяг кожного підрозділу повинен бути не менше 5 сторінок.

Кожен з розділів курсової роботи починається з нової сторінки, підрозділи в межах одного розділу подаються як продовження єдиного розділу і тому переходять на іншу сторінку.

В першому (теоретичному) розділі курсової роботи студент виконує аналітичне осмислення проблем на основі аналізу літературних джерел, законодавчих і нормативних актів, вивчення робіт вітчизняних та іноземних вчених. В цьому розділі розглядаються різні підходи до вирішення поставленої проблеми, здійснюється їх оцінка, обґрунтовуються та викладаються власні позиції студента. Цей розділ є теоретичним підґрунтям майбутніх розрахунків, тому що він дає можливість вибрати певну методику кількісного та якісного аналізу, зробити установку на розв’язання загальної мети в наступному розділі. При викладенні матеріалу в цьому розділі обов'язково треба робити посилання на використані джерела (наприклад: [8, С.15-18]).

Обов’язковим є ілюстрування теоретичного матеріалу рисунками та таблицями. Обсяг тексту теоретичної частини повинен становити не більше 15-17 сторінок. Висновки по розділу не потрібні.

Другий (практичний) розділ має аналітичну спрямованість, присвячується комплексному аналізу стану існуючих проблем підприємства, на прикладі якого виконується робота, це практична частина курсової роботи. В ньому дається техніко-економічна характеристика підприємства (організації), на матеріалах якого виконується робота та здійснюється поглиблений аналіз існуючих проблем за темою дослідження.

Перший підрозділ другого розділу курсової роботи (§ 2.1.) повинен надавати загальну інформацію щодо підприємства – об’єкта дослідження. Доцільним є надання інформації у наступній послідовності:

  • організаційно-правова форма підприємства;

  • юридична адреса;

  • мета функціонування підприємства;

  • основні види діяльності;

  • засновницькі документи;

  • перелік основних нормативних актів, якими керується підприємство в процесі своєї діяльності;

  • організаційна структура підприємства та її характеристика;

  • економічний паспорт підприємства (додаток Е) та його аналіз.

Необхідна для написання цього підрозділу інформація міститься в статуті підприємства (1-4 розділи), загальній схемі управління підприємства, формі №1 «Баланс підприємства», формі №2 «Звіт про фінансові результати», формі № 1-ПВ «Звіт з праці» та формі № 6-ПВ «Звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання».

Другий підрозділ другого розділу курсової роботи (§ 2.2.) є безпосередньо розрахунковим. Він надається з точки зору виявлення основних проблем об’єкта дослідження відносно предмета дослідження. Закономірність, обґрунтованість досліджень повинні базуватися на реальних матеріалах фінансово-статистичної звітності підприємства, регіону, галузі, нормативних актів за період існування підприємства (доцільно за 2-3 роки). Перелік розрахункових показників є індивідуальним для кожного виконавця. Він узгоджується студентом-виконавцем з керівником курсової роботи відповідно до її теми. Підрозділ повинен закінчуватися перерахунком виявлених недоліків або переваг функціонування підприємства в певній сфері, та причин, що їх зумовлюють.

Третій підрозділ другого розділу курсової роботи (§ 2.3.) включає розробку рекомендацій, пропозицій, спрямованих на удосконалення діяльності підприємства. Пропозиції, рекомендації, рішення до яких дійшов студент в результаті дослідження повинні бути стислими і чіткими та давати повне уявлення про зміст, значущість, обґрунтованість та ефективність розробок, які повинні бути підтверджені фінансовими розрахунками з визначенням економічного та соціального ефекту від їх упровадження.

Обов’язковим є представлення таблиць та їх аналіз. Загальний обсяг тексту практичної частини повинен становити 20-23 сторінки. Висновки по розділу не потрібні.

Висновки, що витікають з усієї курсової роботи розміщуються з нової сторінки після викладу основного матеріалу та повинні містити інформацію про найважливіші теоретичні та практичні результати роботи. Потім у висновках надають узагальнені рекомендації, які повинні бути стислі, конкретні, чіткі. Обсяг висновків становить 2-3 сторінки і не повинен дослівно повторювати основний текст роботи. Текст висновків може бути розділений на пункти.

Список використаної літератури, на яку посилається студент під час виконання курсової роботи, розташовується з нової сторінки наприкінці тексту роботи. Бібліографічний опис в списку використаної літератури подається за алфавітом. Нумерація переліків посилань суцільна – від першої до останньої назви. Черговість подання бібліографічного опису є наступною: спочатку подаються нормативно-правові акти, офіційні методики, після них інша використана література за алфавітом. Номери описування в списку, стають посиланнями в тексті. Посилання в тексті приводити в квадратних дужках наприкінці абзацу або сторінки, наприклад: [3, С.9]; [5 , С.4-16]; де «3», «5» – номери у списку використаної літератури; «С.9», «С.4-16» – сторінки джерел. Кількість літературних джерел при написанні курсової роботи не може бути менше ніж 15 назв.

Додатки містять матеріал, що доповнює курсову роботу, але внесення його в основну частину може змінити упорядковане та логічне подання матеріалу.

Додатки містять у собі матеріал, запозичений із джерел літератури, допоміжний ілюстративний матеріал, документи з підприємства (організації), таблиці, рисунки тощо. Додатки можуть розміщуватись на листах формату А4 і А3. Позначення додатків здійснюється відповідно буквам українського алфавіту (наприклад, Додаток А) за виключенням букв Г', Є, З, І, Ї, О, Ч, Ь.

Загальний обсяг курсової роботи 40-45 сторінок формату А4 машинописного тексту: вступ 2-3 стор., теоретична частина 15-17 стор., практична частина 20-23 стор., висновки 2-3 стор.; список використаної літератури, додатки.