Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕма 3_нов+.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
239.62 Кб
Скачать

3.1.2. Методи забезпечення якості

Якість залежить від численних факторів. Для ліквідації їх негативного впливу фірми, підприємства, проводячи політику підвищення якості своєї продукції, послуг і робіт, використовують цілий ряд методів.

Вони згруповані в три блоки: методи забезпечення якості, стимулювання і контроля (рис. 3.1).

Рис. 3.1. Методи роботи з якості

До методів забезпечення якості відносяться економіко-математичні і техніко-економічні методи, які застосовуються на всьому життєвому циклі створення будівельної продукції. До них відносяться методи контролю, випробувань, планування випробувань, аналіз проектів тощо.

Для обробки їх характеристик використовується лінійне, нелінійне динамічне планування, планування експерименту теорія ігор, аналіз відмов, метод Тагучи, метод структурування функцій якості (СФЯ).

Метод Тагучи (метод надійного проектування), розроблений японським фахівцем в області статистики, заснований на понятті функцій затрат якості і визначає зв'язок між якістю і витратами від їх зменшення.

Концепція його використання наступна:

- якість повинна бути розроблена в самій продукції, а не додана до неї;

- якість краще всього досягається при найменьших відхиленнях від ідеї;

- продукція повинна бути розроблена так, щоб не залежити від зовнішніх факторів;

- вартість якості повинна вимірюватися як функція відхилення від стандарту, а витрати повинні вимірюватися по всій системі.

Метод Тагучи ґрунтується на спостереженнях Демінга що 85% поганої якості виникає із-за поганого виробничого процесу, і менше 15% з вини робітників. Тому він розробив такі виробничі системи, які були б стійкими до повсякденних або сезонних змін зовнішнього середовища, зносу устаткування або інших зовнішніх факторів.

Метод структуризації полягає у формуванні функцій якості за допомогою «голосу покупців». Він розроблений японським доктором Міцуно (Токійський технологічний інститут). Ідея – відгуки і запити покупців утілюються в конкретні властивості продукції, по яких будується об'ємна матриця. Вона дозволяє порівняти бажані властивості виробу по запитах споживача з потенційними можливостями фірми і її конкурентами. Цей метод найближчий споживачеві, він вирішує питання зниження витрат по досягненню наміченого рівня якості.

До методів стимулювання відносяться методи мотивації, різні системи винагороди, рекламна діяльність, компанії якості, різні національні премії за якістю і т.д.

Національні премії з якості засновані на системі критеріїв, витікаючих з принципів і змісту загального управління, і були розроблені для проведення конкурсів за якістю.

Найбільш відомими з них являються:

- премія Демінга в Японії (заснована в 1951 р.);

- національна премія з якості США ім. Малкольма - Болдріджеса (заснована в 1987 р.);

- Європейська премія з якості (присуджується з 1997 р.);

- модель російської премії з якості (присуджується з 1997р.).

До методів контролю відносяться: різні методи оцінки якості продукції, контролю виробництва на підставі даних обліку, аналізу; здійснюється перевірка документації як на продукцію так і на систему якості, а також контроль якості самої продукції.

Частка методів відносяться до різних блоків. Наприклад, кружки якості відносяться і до методів стимулювання і до методів забезпечення якості, а статистичні методи одночасно є методами контролю і забезпечення якості. Так само і методи самоконтролю і самооцінки відносяться до трьох блоків. Розглянемо ці методи.

1. Методи самоконтролю і самооцінки в новій інтерпретації набули останнім часом широкого поширення. Колишні методи самоконтролю були недосконалі і не підвищували якості, а відокремлювали лише погане від гарного.

В умовах загального управління якістю (ТQМ) створюються нові виробничі взаємини між працівниками, а також відносини до самоконтролю і самооцінки. Поліпшення власної роботи в питаннях якості, в т.ч. грамотне керівництво, сприяє зростанню свідомості і добросовісному відношенню до справи решти працівників:

- співробітників підприємства розглядають як партнерів, що підвищують ефективність виробництва, а не як працівників, що підвищують витрати;

- знаходять причини помилок, а не шукають винних;

- запобігають, помилкам в процесі роботи, а не чекають їх появи;

- здійснюють керівництво на основі особистого прикладу, замість вказівок, розпоряджень і наказів;

- стимулюють проекти, заходи з якості, а не гальмують їх тощо.

2. Статистичні методи за ступенем використання займають особливе місце, і засновані на застосуванні методів математичної статистики. Вони дають можливість контролювати, аналізувати, прогнозувати і ухвалювати необхідні рішення по проблемах якості.

Всі статистичні методи базуються на понятті розкиду. Застосування на робочому місці статистичних методів для контролю за розкидом параметрів продукції здійснюється представленням у графічному виді простих для розуміння статистичних величин.

Статистичні методи класифікуються за трьома основними групами: графо-аналітичні методи, методи аналізу статистичних сукупностей і економіко-математичні методи.

Найбільш поширеними простими методами являються: контрольний листок, часовий ряд (лінійний графік), діаграма Паретто, причинно-наслідкова діаграма (діаграма Ісикави «риб'ячий скелет»), гістограма, діаграма розкиду, контрольна картка.

3. Гуртки якості представляють собою невелику групу працівників які займаються на добровільних засадах на робочому місці проблемами підвищення ефективності виробництва і підвищенням якості продукції. Гуртки якості засновані на принципах добровільності, груповій діяльності, саморозвитку, участі всіх службовців в роботі гуртків якості. Цілями і завданнями гуртків якості є:

- сприяння вдосконалення і розвитку виробництва;

- створення здорової, творчої і доброзичливої атмосфери на робочому місці;

- всебічний розвиток здібностей працівників, направлення на використання цих можливостей для розвитку фірми.

При управлінні якістю продукції слід використовувати також методи управління, до яких відносяться економічні, адміністративні, спеціально-психологічні, ідеологічні.

У групу економічних методів входять: техніко-економічне обґрунтування виробництва нової продукції, техніка і технології; ціноутворення; преміювання за створення й впровадження наукових досліджень, застосування економічних заходів впливу на замовників, постачальників, транспортні організації з метою дотримання договорів і зобов’язань із постачання і ін.

У групі адміністративних методів управління входять: забезпечення впровадження нормативних документів по стандартизації й дотримання вимог, пропонованих до них; проведення і координація роботи із забезпеченням функціонування державної системи сертифікації продукції; організація впровадження передового досвіду, винаходів і раціоналізаторських пропозицій і ін.

До групи соціально-психологічних методів управління відносять створення сприятливого психологічного клімату в колективі; використання різних форм морального заохочення за випуск високоякісної продукції; обмін індивідуально-психологічних особливостей членів колективу і комплектація бригад, ланок відповідно до них і ін.

До групи ідеологічних методів відносять: виконання в працюючих відповідальності за високу якість продукції, за ощадливе використання сировини, матеріалів, електроенергії; проведення днів якості, симпозіумів, конференцій по поліпшенню якості продукції; використання телебачення і радіо для трансляції передач про якість продукції, про споживачів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]