Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ розрахунок ТНВПВ .doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
601.09 Кб
Скачать

2. Поточний ітнвпв у каналізаційному господарстві.

2.1 Технологічні витрати питної води.

Технологічні витрати питної води у каналізаційному господарстві включають витрати води на збір і транспортування стічних вод від споживачів до очисних споруд каналізації, на очищення стічних вод та випуск у водойму, на допоміжних об’єктах підприємства каналізаційного господарства, витрати води на господарсько-питні потреби працівників підприємства каналізаційного господарства, витрати води на утримання території санітарно-захисних зон і споруд у належному санітарному стані, додатковий обсяг стічних вод, що утворюється в процесі збору, транспортування та очищення 1000 м3 стічної води прийнятої в каналізацію.

2.1.1 Витрати води на збір та транспортування стічних вод включають витрати води на промивання каналізаційних мереж, колекторів і напірних трубопроводів та на каналізаційних насосних станціях (на охолодження підшипників, промивку решіток).

Таблиця 14. Технологічні витрати на збір та транспортування стічних вод.

№ з/п

Найменування ви-дів технологічних витрат води

Кількість одиниць обладнання

Витрата води на 1 операцію, м3

Загальна кіль-кість операцій на рік

Витрата води, тис.м3/рік

1

2

3

4

5

6

1

Промивка каналізаційних мереж і колекторів

2

Охолодження підшипників насосів на КНС

Всього

Витрати води на одну промивку приймаємо 4 м3, кількість машин (спецавтотранспорту) та щорічних промивок кожною приймається за завданням. Витрату води на охолодження підшипників на одній КНС приймаємо 1,5 м3/доб, кількість КНС на мережі – за завданням.

2.1.2 Витрати води на очищення стічних вод включають такі види витрат: на охолоджування підшипників насосно-компресорного устаткування, на промивання решіток, на подрібнення покидьків, на миття підлоги у виробничих приміщеннях, на промивання трубопроводів і споруд перед ремонтними роботами, на подачу води на хлоратори, на роботу хіміко-бактеріологічної лабораторії.

У курсовому проекті витрати приймаємо згідно технологічному нормативу використання питної води у каналізаційному господарстві – 6 м3 на 1000 м3 пропущених стічних вод.

2.1.3 Витрати води на обробку осадів стічних вод.

Підраховується при наявності вакуум-фільтрів, фільтрпресів, центрифуг та іншого обладнання для механічного зневоднення осадів – ТНВВ встановлюється за проектом або технологічним регламентом.

2.1.4 Витрати води на допоміжних об’єктах підприємства каналізаційного господарства включають витрати води на технологічні потреби котельні та хімводоочистки, на технологічні процеси допоміжного виробництва, а також на миття машин, механізмів та устаткування об’єктів у належному санітарному стані.

Розрахунок ведеться за формою таблиці 15.

Витрати води на ущільнення сальників обчислюємо з розрахунку 1,5 м3/доб. на кожній насосно-повітродувній станції каналізаційної очисної станції (1шт., робота безперервна упродовж року).

Розрахунок витрат води на потреби котельних у каналізаційному господарстві аналогічні розрахункам на потреби котельних водопровідного господарства.

Потреби у воді хіміко-бактеріологічної лабораторії розраховуються відповідно до кількості працівників (приймаємо 1,13 м3/доб на кожного хіміка та 0,97 м3/доб на кожного мікробіолога). При розрахунку річних витрат води слід враховувати, що кількість робочих днів упродовж року складає 252.

Розрахунок витрат води на миття автомашин у каналізаційному господарстві аналогічні розрахункам на потреби миття автотранспорту водопровідного господарства. Миття спецавтотранспорту виконується відповідно до кількості робочих днів (252) незалежно від кліматичних умов.

Таблиця 15. Технологічні витрати води на допоміжних об’єктах каналізаційного господарства.

№ з/п

Найменування видів технологічних витрат води

Кількість одиниць облад-нання

Витрата води на 1 опера-цію, м3

Загальна кількість операцій на рік

Витрата води, тис. м3/рік

1

2

3

4

5

6

1

Ущільнення сальників насосів та сальників на КОС

2

Витрата води на котельні

3

Потреби хім.баклабораторії

  • хіміки

  • мікробіологи

  • дистилятори

4

Мийка автомашин вручну

  • легковики

  • вантажівки

  • спецавтотранспорт

  • будівельні машини

Всього