Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Основы ВЭД Конспект лнекций

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
333.44 Кб
Скачать

21

ЛІТЕРАТУРА

1.Білорусів А.С. Міжнародний менеджмент: Підручник.-М.: Юристъ, 2000.-224 с.

2.Броварників С.Э., Майзель А.И., Пмвоваров И.С., Тумарова Т.Г., Эпштейн М.З. Міжнародний менеджмент.-Спб.:Питер, 2000.-256 е.

3.Мескон М., Альберт М., Хедоури Ф. Основи менеджменту. -М.: Справа, 1993.-701 с.

4.Дегтярьова О.И., Полянова Т.Н., Саркисов С.В. Зовнішньоекономічна діяльність: Навчальний посібник.-М.:Справа,1999.-320 с.

5.Зовнішньоекономічна діяльність. - Збірник наукових праць. Донецьк, "Регіон", 1998. -292 е.

6.Зовнішньоекономічна діяльність підприємства: Підручник для вузів/Л.Е. Стровский, С.К.Казанцев, і А.Паршина й ін.; Під ред. проф. Л.Е.Стровского.-2-і изд., перераб. і доп.-

М.:ЮНИТИ,1999 -823 с.

7.Короткий зовнішньоекономічний словник-довідник/ Під ред. В.Е.Рыбалкина, А.В.Дрыночкина.-3-і изд., перераб. і доп. - М.: Міжнародні відносини,1996.-192 с.

22

ГЛОССАРИЙ

Амортизаційний фонд - спеціальний фонд підприємства, що служить для фінансування відтворювальних капіталовкладень, покликаний підтримувати господарський об'єкт у працездатному стані. Внески в амортизаційний фонд не обкладаються податками.

АСЕАН - Асоціація країн Південно-Східної Азії, інтеграційне угруповання, що включає Бруней, Індонезію, Лаос, Малайзию, Мьянму, Філіппіни, Сінгапур, Таїланд, В'єтнам.

Бостонська матриця - схема розташування чи товарів послуг, з якими фірма виходить на світовий ринок, у залежності від займаної ними частки на ринку щодо частки основного конкурента.

Вертикальна інтеграція міжнародного виробництва - об'єднання в один технологічний ланцюжок виробничих процесів у різних країнах: видобуток сировини - в одній країні, його обробка і випуск напівфабрикатів - в іншій, зборка готових виробів - у третій і т.д.

ГАТС - багатостороння угода, що регулює інвестиційну діяльність міжнародних компаній і національних урядів у рамках Всесвітньої торгової організації у формі Генеральної угоди по торгівлі послугами.

Геоцентрична орієнтація міжнародної компанії - стратегія, відповідно до якої інтересу однієї країни не ставляться вище інтересів інший і до складу керівництва закордонними філіями включаються обличчя різних національностей.

Глобалізація - процес становлення світової економіки у виді єдиної взаємозалежної системи.

Горизонтальна інтеграція міжнародного виробництва - організація виробництва, що передбачає випуск однорідної продукції в різних країнах.

Демпінг - продаж товарів на зовнішніх ринках за цінами більш низьким, чим ціни на внутрішньому ринку.

Департамент зовнішньоекономічних зв'язків міжнародної компанії -підрозділ, у функції якого входить поширення загальних принципів підприємницької діяльності компанії по всіх закордонних філіях, узгодження спеціалізації, товарної номенклатури, масштабів виробництва і збуту.

Диверсифікованість міжнародного виробництва - випуск різноманітної продукції в різних країнах приймаючих країн у системі однієї міжнародної компанії.

Європейський банк реконструкції і розвитку /ЄБРР/ - регіональний банк, створений у 1991 р. з метою підтримки економічного розвитку країн Центральної і Східної Європи зі штаб-квартирою в Лондоні.

Замкнутий ринок - ринок, на якому ведуться операції тільки між підприємствами, що входять у систему однієї міжнародної компанії.

Закордонна філія міжнародної компанії:

-у формі асоційованої компанії / associate / - вхідне в систему ТНК підприємство в приймаючій країні, у якому головна компанія володіє принаймні 10% участі, але не контрольним пакетом акцій. Це підприємство знаходиться не під контролем, а тільки під впливом головної компанії;

-у формі дочірньої компанії / subsidiary / - підприємство, що входить у систему ТНК,

23

що реєструється як самостійна фірма (тобто є юридичною особою) із власним балансом, але контроль за її діяльністю здійснює головна компанія, що володіє контрольним пакетом чи акцій усім капіталом дочірньої компанії і не може виступати як юридична особа;

- у формі відділення /branch/ - підприємство, регистрируемое в приймаючій країні, але не є самостійною компанією з власним бюджетом, цілком (на 100%) належить головної компанії і не може виступати як юридична особа.

Зона вільного підприємництва - частина території приймаючого держави, де товари іноземного походження можуть виготовлятися, упаковуватися, зберігатися, продаватися, купуватися без оплати звичайних митних зборів.

Ієрархія в керуванні міжнародної компанії - класична форма управління, коли менеджер закордонної філії підкоряється одному керівнику в головній компанії.

Інвестиційний клімат - сукупність соціально-політичних, законодавчо-нормативних і фінансово-економічних факторів, що визначають ступінь привабливості інвестиційного ринку і рівень ризику інвестування.

Інтегроване міжнародне виробництво - випуск продукції за рубежем під контролем головної компанії, що поєднує через державні кордони в одну систему капітал, технологічні процеси, персонал і збутову мережу. Інструмент управління інтегрованим міжнародним виробництвом - глобальний менеджмент.

Інтернаціоналізація виробництва - процес розширення і поглиблення виробничих і науково-технічних зв'язків між підприємствами різних країн.

Консорціум - тимчасове об'єднання партнерівучасників, зв'язаних між собою конфіденційними угодами для досягнення визначених цілей, найчастіше для спільних виступів на зовнішньому ринку.

Концесія - право, надане державою іноземній фірмі, здійснювати господарську діяльність на території своєї країни: видобуток корисних копалин, будівництво й експлуатацію промислових підприємств і т.д.

Коефіцієнт ворожості - кількісна характеристика ворожості зовнішнього середовища щодо закордонної підприємницької діяльності.

Кружки якості - организовані на японських підприємствах неформальні підрозділи, що поєднують робітників, службовців, менеджерів і представників вищого керівного складу компаній з метою рішення вузьких спеціальних проблем, що стали перешкодою для нормальної діяльності фірми.

Лізинг - довгострокова оренда споруджень, транспортних засобів, машин і устаткування, виробничих об'єктів. Одна з форм кредитування експорту товарів тривалого користування.

Ліцензіар - продавець ліцензії. Ліцензіат - покупець ліцензії.

Матрична структура управління - організаційна структура управління головною компанією закордонними філіями у формі матриці в трьох вимірах, що передбачає неформальну організацію управління, при якій кожен менеджер закордонної філії має в головній компанії принаймні трьох керівників - по лінії виробництва, по лінії управління регіоном і по лінії функціональних відділів.

Міждержавні фінансово-промислові групи /МФПГ/ - транснаціональні фінансово-

24

промислові групи, створені на основі міжурядових угод.

Міжнародна торговельна палата /МТП/ - неурядова діюча у всесвітньому масштабі організація приватного підприємництва. Створена в 1919 р. з метою сприяння розвитку підприємництва у світі шляхом заохочення торгівлі, інвестицій і вільного руху капіталів. Поєднує компанії і підприємства розвитих, що розвиваються країн і держав з перехідною економікою.

Міжнародна економічна інтеграція - процес господарсько-політичного об'єднання держав, що приймає форму міждержавних економічних угод.

Міжнародний бізнес - форма підприємництва, відповідно до якої товари і послуги виробляються і реалізуються в різних країнах.

Міжнародні компанії - організації, що здійснюють вивіз національного капіталу за кордон з метою здійснення підприємницької діяльності в інших країнах.

Міжнародна конвергенція виробництва і споживчого попиту -процес збільшення кількості товарів і послуг з ідентичними чи подібними споживчими властивостями, що користаються попитом на багатьох ринках (наприклад, напій "Кока-Кола", ресторани "Макдональдс", джинси і т.д.)

Міжнародно-правове регулювання - система міждержавних угод на двосторонній і багатобічній основі.

Міжнародний менеджмент - теорія і практика раціонального керівництва підприємствами в умовах колективної діяльності за рубежем у всіх формах зовнішньоекономічних зв'язків.

Міжнародне стратегічне партнерство /альянси/ - міжфирмові угоди міжнародних компаній, що переслідують різні цілі. Найчастіше це об'єднання наукового потенціалу компаній, виробниче кооперування з розділом ризиків без взаємного поглинання.

МЕРКОСУР - латиноамериканський загальний ринок, інтеграційне угруповання в складі Бразилії, Аргентини, Парагваю й Уругваю.

Багатонаціональні компанії /МНК/ - міжнародні компанії, що утворилися на основі об'єднання капіталів з різних країн.

"М'які" мережні структури азіатського стилю менеджменту - тип міжфирмові відносин, що будуються не на формальній основі з оформленням відповідних угод, а на довірі взаєморозумінні, родинних і дружних стосунок керівників компаній.

НАФТА - північноамериканська асоціація вільної торгівлі, інтеграційне об'єднання, що включає США, Канаду і Мексику.

Національно-правове регулювання - використання норм і інститутів національної системи права (адміністративне, цивільне й ін.).

Національний режим - режим економічних відносин між державами, при якому одна держава представляє фізичним і юридичним особам іншої держави економічний режим, не менш сприятливий, чим режим для місцевих фізичних і юридичних осіб.

Норми ефективності бізнесу - максимальне використання наявних ресурсів, відповідальність кожного за свою справу, компетентність, своєчасне використання інформації вільного ринку.

Загальна система префекцій (ОСП) - надання визначеним країнам права ввозу товарів на пільгових умовах (застосовується переважно у відносинах із країнами, що розвиваються, в

25

однобічному порядку на невзаємній основі відповідно до рішень ЮНКТАД).

Об'єктивні фактори адаптації іноземної фірми до умов приймаючої країни - фактори, на які фірма не може впливати, а змушена пристосовуватися до них.

Обмежувальна ділова практика - змова між чи постачальниками покупцями про розподіл ринків, установленні цін, використанні експортерами дискримінаційних (невиправдано диверсіфікованих) цін і комерційних умов, обумовлювання постачання товару прийняттям торговим партнером обмежень у відношенні виробництва і збуту конкуруючих товарів, постачання "з навантаженням" і т.д.

Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) - організація, створена в 1960 р. з метою досягнення високого рівня стійкого економічного розвитку країн-членів і сприяння розширенню світової торгівлі. Включає 29 країн-членів, головним чином розвиті держави.

Партнери іноземної фірми в приймаючій країні - місцеві виробники товарів і послуг, великі торгові фірми, невеликі спеціалізовані торгові компанії, агентські фірми.

Пірамідальна структура виробничого порядку - організація виробництва, коли навколо основного виготовлювача готової продукції в країні виготовлювача і за рубежем групуються підрядні підприємства -виготовлювачі компонентів, що у свою чергу забезпечуються сировиною і напівфабрикатами від більш дрібних субпідрядників.

Показник рівня конкурентноздатності - частка підприємства на відповідному ринку. Поліцентрічна орієнтація міжнародної компанії - напрямок стратегії, у якому головна

компанія в максимальному ступені враховує специфіку умов приймаючої країни і пристосовується до умов діяльності в ній шляхом широкого використання персоналу цієї країни, у тому числі і на керівних посадах.

Підприємництво - комплекс особливих якостей готовності до ризику, якими володіють люди, що створюють чи підприємства керуючі ними.

Протекціонізм - економічна політика держави, спрямована на огородження внутрішнього ринку від іноземної конкуренції.

Реінтеграція фахівця після роботи за кордоном - зміна психіки, образа поводження, системи поглядів і орієнтирів фахівця після тривалої роботи за кордоном таким чином, що філософія головної компанії стає йому далекої, а придбані їм за кордоном знання і навички (включаючи іноземну мову, спосіб спілкування, інтелектуальний потенціал) залишаються незатребуваними.

Регіоналізація міжнародного виробництва - виробниче кооперування підприємств різних країн, розташованих на території одного регіону.

Угоди об "добровільному" обмеження експорту - формальна домовленість між експортером і імпортером, що нав'язується експортеру під погрозою застосування більш твердих обмежувальних мір.

"Сого шоша" /sogo shosha/ - торгові доми в Японії, що сприяють промисловим підприємствам в освоєнні внутрішнього і зовнішнього ринків.

Суб'єктивні фактори адаптації іноземної фірми в приймаючій країні - фактори, що залежать від структури організації і стратегії іноземної фірми.

"Точно в термін" (Just in time) - практика постачань у визначені угодою годинник, що дає можливість позбутися від громіздких складських приміщень і дисциплінуюча персонал

26

фірми.

Транснаціональна корпорація - господарське об'єднання підприємств (звичайно у формі концерну), що складає з головної компанії і закордонних, філій. Головна компанія в такім об'єднанні контролює діяльність вхідних у нього підприємств як у своїй країні, так і за кордоном шляхом володіння часткою участі в їхньому капіталі.

Транснаціональні фінансово-промислові групи /ТФПГ/ - фінансово-промислові групи, що поєднують юридичних осіб, що знаходяться під юрисдикцією різних держав СНД.

ТРИМС (Тгаde Rеtа1еd Investment Маttегs) - багатостороння міжнародно-правова угода, що регулює іноземні інвестиції, зв'язані з торгівлею, у рамках Всесвітньої торгової організації.

Фінансові можливості приймаючої країни - банківський відсоток, фонди і кредити місцевих, іноземних і міжнародних організацій.

Франчайзінгова угода - угода, відповідно до якого одна зі сторін - франчайзер - зобов'язується постачати іншу сторону - франчайзи - своїми товарами, рекламними послугами, правами на використання товарного знаку і т.д. за визначену винагороду.

Людський капітал - висококваліфіковані фахівці, інженери, учені.

"Чотири волі" - усунення прикордонних бар'єрів на шляху міжнародного обміну товарами, послугами, капіталом і робочою силою.

Чисті активи - різниця між вартістю майна підприємства і боргами.

Штаб-квартира міжнародної компанії - адміністративний центр усієї системи підприємств компанії, де приймаються стратегічні рішення і визначається ступінь фінансової самостійності і юридичної відповідальності закордонних філій.

Експатріант - громадянин, що не є резидентом приймаючої країни. Він може мати національність, що переважає в країні головної чи компанії третьої держави.

Етика міжнародного бізнесу - наука, що вивчає загальнолюдський характер моралі, моральних вимог і норм, що дозволяють міжнародному менеджеру, діяльність якого зв'язана з роботою в умовах різних країн і континентів, уникати внутрінаціональних і міжнародних конфліктів.

Этноцентрічна орієнтація міжнародних компаній - напрямок стратегії, у якому переважає прагнення до домінування головної кампанії в керівництві діяльністю її закордонних філій, включаючи відряджання з головної компанії керівників філій, перенос у них стилю менеджменту головної компанії і її досвіду функціонування.

Ефект масштабу - одержання вигод переважно великими корпораціями від широкомасштабного виробництва і збуту по усьому світі стандартної продукції з низкою себе вартістю.