Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PEREDMOVA.docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
199.44 Кб
Скачать

Чергування голосних звуків.

До специфічних випадків чергування голосних звуків належать:

  1. – чергування о, е з і:

вози- віз

о,е- у відкритому складі, і – у закритому

село- сіл

  1. о, е - з нулем звука:

садок - садка

кінець - кінця при зміні слова о,е в суфіксі випадає

3.Чергування е з о після шиплячих:

женити - жонатий; шести- шостий; чотири- четвертий;

4.Чергування о з а: ломити- ламати; котити – катати. Це чергування відбувається в коренях дієслів, змінюючи їх значення. Дієслова з О позначають одноразову, закінчену дію, дієслова з А – повторювану, багаторазову дію: гонити - ганяти, допомогти - допомагати. Але більшість дієслів має кореневий О, що не чергується з А: вимовити- вимовляти; простити - прощати; 5.Чергування е з і теж відбувається в коренях дієслів, змінюючи їх значення: Е виступає в префіксних морфемах дієслів доконаного виду: вигребти - вигрібати; викоренити - викорінювати; пекти - випікати; І - у словах недоконаного виду; 6.Чергування е з и виникло ще в дослов'янський час і було пов'язане із змінами наголосу: під наголосом було Е, яке в ненаголошеній позиції змінюється на О. У слов'ян це чергування набуло граматичного значення: у дієсловах на означення нетривалої, одноразової дії маємо Е (нести, везти), а в дієсловах на означення тривалої, повторної дії – О. Це чергування спостерігається і в похідних формах: нести – ношу. Чергування у-в, і-й, з-із-зі(зо), називається позиційним, бо вживаються звуки та відповідні їм літери стосовно позиції, яку займають між іншими.

7. Чергування У-В. В українській мові чергуються як прийменники у, в, так і префікси у-, в- у словах. У вживається для того, щоб уникнути збігу приголосних, важких для вимови:

а) Між приголосними: Наш учитель. Десь у хлібах кричав перепел.

б) На початку речення перед приголосним: Увійшли до хати. У лісі стояв гамір, пахло квітами. в) Незалежно від закінчення попереднього слова перед наступними в, ф, а також перед сполученнями літер льв, св, тв, хв: Одягнена у хвою, шумить дрімуча тайга. г) Після паузи, що на письмі позначається комою, крапкою з комою, двокрапкою, тире, дужкою й крапкою, перед приголосним: Це було …у Києві. Стоїть на видноколі мати - у неї вчись (Б.Олійник). В вживається для того, щоб уникнути збігу голосних: а) Між голосними: Прочитала в оголошенні. Була в Одесі. б) На початку речення перед голосними: В його очах світилася надія. в) Після голосного перед більшістю приголосних (крім в, ф, льв, св, хв): Пішли в парк. Кинулися врозтіч.

У - В не чергуються:

а) У словах, що вживаються тільки з В або У: вдача – удача; вклад – уклад; вступ – уступ.

б) У власних іменах і в словах іншомовного походження: Вдовенко, Удовиченко, ультиматум, ( в художніх творах поряд із звичайною формою слова Україна іноді вживається Вкраїна).

Чергування І-Й.

Сполучник І та початковий ненаголошений І в ряді випадків чергуються з Й у тих же позиціях, що й у – в.

І вживається, щоб уникнути збігу приголосних, важких для вимови:

а) Після приголосного або паузи, що на письмі позначається крапкою, комою, крапкою з комою, двокрапкою, крапками перед словами з початковим приголосним звуком: Нема вже тієї хати. – І я в сивині, як у сні(Павличко).

б) На початку речення: І сьогодні ще стояла спека..

Й уживається, щоб уникнути збігу голосних:

а) Між голосними: Вулицею йшли Ольга й Андрій.

б) Після голосного перед приголосним: На траві й квітках росинки, шелестіння й гомін гілки, щебетання й пісня пташки. (Щоголів).

Так само чергуються початковий ненаголошений І з Й у словах: імення-ймення, імовірний - ймовірний, іти - йти, ітися - йтися (ідеться ­- йдеться).

І - Й не чергуються:

а) При зіставленні понять: дні і ночі; батьки і діти; війна і мир;

б) Перед словом, що починається на Й, Є, Ї, Ю, Я : Ольга і Йосип - друзі; Куди, для чого, хто і як? ( М.Рильський).

в) На початку речення: І раптом майнула людська тінь.

9. Чергування з – із – зі (зо). Варіанти цих прийменників ґрунтуються на тій же підставі, що й В - У, І – Й.

З – вживається:

а) Перед голосним на початку слова незалежно від паузи та закінчення попереднього слова: З одним рибалкою він дуже подружився. (Глібов).

б) Перед приголосними (крім С,Ш), рідше - сполученням приголосних на початку слова, якщо попереднє слово закінчується голосним, а також на початку речення: Плугатарі з плугами йдуть. (Шевченко). З її приїздом щось змінилося. (Л.Українка).

ІЗ - вживається переважно із шиплячими та свистячими звуками (з,с,ц,ч,ш,щ) та між групами приголосних (… разом із сходом сонця; із шовку; із стріх).

ЗІ - вживається в основному перед з, с, ш, щ (зі столу, зі зброєю, зі Сходу).

ЗО - як фонетичний варіант прийменника зі завжди виступає при прислівниках два, три: зо дві сотні; може виступати й при займеннику МНОЮ: зі(зо) мною, але тільки зі Львова.

10. Чергування е з и в коренях слів.

Ненаголошені [е] та [и] у вимові звучать нечітко [сеило], [леигкий], а іноді таке явище спостерігається внаслідок чергування цих звуків. Причому, наголосом перевірити написання таких слів неможливо. Тому слід пам’ятати, що чергування е з и відбувається у небагатьох дієслівних коренях, якщо з’являється суфікс -а-, тоді буквосполучення -ер- переходить в -ира: беру – збирати, простерти – простирати, вмерти – вмирати, підперти – підпирати, дерти – здирати, жерти – пожирати.

Подібне чергування [е] з [и] відбувається також у словах: стелити – застилати, клену – проклинати..

Правопис ненаголошених е та и в корені слова.

Е завжди пишеться:

а) У групах -ере-, -еле-: берег, серед, шелест.

б) Коли е при зміні слова випадає: вітер - вітру, мітел - мітла, хлопець – хлопця.

в) Пишемо е, якщо при змінюванні неясний звук чергується з [і] : осені бо осінь, каменя бо камінь.

Але на межі кореня і суфікса може бути сполучення -ери-,-ели-: меливо (мел+иво), великий (вел+икий).

И пишеться:

а) У ряді слів у групах -ри-, -ли- між приголосними у відкритих складах: гриміти, бриніти, глитати; інколи ненаголошений и в групах -ри-, -ли- можна перевірити наголосом: кришити (кри΄хта, кри΄шка), тримати (стри΄мувати).

б) В кількох дієслівних коренях, коли ненаголошений [и] випадає: згинати бо зігну, відтинати бо відітну, засинати бо засну.

Ненаголошені е та и в префіксах

У написанні е, и в більшості префіксів труднощів не виникає, за винятком префіксів пре- і при-, які в ненаголошеній позиції звучать однаково:

а) Префікс пре - вказує на перебільшену ознаку і пишеться в основному в прикметниках, а також в прислівниках та іменниках, похідних від них: предобрий, премудро, препоганий, премудрість.

Цей префікс виступає також у запозичених зі старослов’янської мови словах: презирство, преподобний, престол і похідних від них.

б) Е пишеться у префіксах без-, не-, пе-, ре-, перед-, пре-, серед-: перебільшення, недописане, безмовний.

Треба мати на увазі, що пре- виступає на початку ряду іншомовних слів, у яких в українській мові цей префікс не виділяється: преамбула, президент, престиж, претендент, претензія, преферанс.

в) В усіх інших випадках буде префікс при-, який вживається переважно в дієсловах, що означають наближення, приєднання, частковість дії, а також у похідних словах: прибігти, прибудувати, прикурити; прибуття, притулок, привабливо; прив’ялий, пристаркуватий.

г) Префікс прі- пишеться тільки в словах прізвище, прізвисько, прірва.

Ненаголошені е та и в суфіксах

Для вірного написання е та и в суфіксах слід пам'ятати такі основні правила:

а) И пишеться у суфіксах -ик, -ин, -иц(я), -ич, -ищ(е), -иськ(о), що стоять у кінці іменників: ударник, ударниця, Петрович, житнище.

При творенні нових слів буква и в цих суфіксах зберігається: кошик – кошичок, рушник - рушничок, палиця – паличка.

! Виняток становить слово далеч, бо далекий.

б) Завжди пишеться и в ненаголошеному суфіксі іменників середнього роду -ив (о) : мереживо, плетиво, паливо, куриво, печиво.

! Виняток становлять слова марево, мревота; різновживані маєво (

Можливе сплутування ненаголошених суфiксiв -ин- i -ен-:

а) Ненаголошений суфiкс -ин- виступає в iменниках жiночого роду: довжина, мiлина, чужина, ярина, городина, бувальщина, козаччина. Є вiн i в iменниках чоловiчого роду типу: харкiв’янин, татарин, але у множинi суфiкс -ин- у них випадає: харкiв’яни, татари.

За допомогою суфiкса -ин- творяться присвiйнi прикметники від загальних назв: сестра – сестрин, свекруха – свекрушин, невiстка–невiстчин. В iнших випадках вживаємо суфiкс, у яких завжди пишемо е:

а) Е пишеться у суфiксах iз зменшено-пестливим значенням ( -ечк-, -еньк-, -есеньк-): стрiчечка, донечка, вiконечко, бiлявенький, бiльшенький.

б) Завжди пишеться буква е в суфiксах типу -ен-, -енн-:

- у дiєприкметниках: утворений, зачинений;

- в iменниках середнього роду IV вiдмiни: зайченя, пташеня, рученята;

- в iменниках середнього роду, утворених вiд дiєслiв: звершення, мислення, оголошення, попередження;

- в iменниках типу: iмена, племена, письмена.

в) Завжди з буквою е пишуться суфiкси –езн (ий), -ер (о), -тель: довжелезний, товстелезний; п’ятеро, шестеро; вчитель, вихователь.

Розрiзнення е та и в закiнченнях дiєслiв

У першiй особi однини (що роблю?) дiєслова обох дiєвiдмiн мають однакове закiнчення -у (-ю) : пишу, бачу, творю.

В усiх iнших особах за характером закiнчень дiєслова дiляться на двi дiєвiдмiни:

а) І-шу iз голосними -е (-є), -у- (-ю-) в закiнченнях: пише, пишуть; спiває, спiвають;

б) ІІ-гу iз голосними -и- (ї), -а- (я) в закiнченнях: бачить, бачать; стоїть, стоять.

Причому дiєвiдмiна дiєслова весь час залишається тою самою. Тому, щоб перевiрити, яку букву написати в закiнченнi (е, и, є чи ї), досить за будь-якою особою визначити дiєвiдмiну цього дiєслова.

Наприклад, чуємо [диш(е,и)мо], змiнюємо дiєслово: [дише] – виразно чується закiнчення е, отже й у попереднiй формi треба написати е: дишемо.

Так само чуємо [с(и)д(е,и)те], а пишемо сидите, бо в закiнченнi форми сидить чiтко звучить и.

Найчастiше правопис закiнчень перевiряють за 3-ю особою множини: несемо бо несуть (I дiєвiдмiна), сидимо бо сидять (II дiєвiдмiна).

Але iнодi важко визначити дiєвiдмiну дiєслова за особовими закiнченнями – вони чуються невиразно: в дiєслові бореться в третiй особi множини чуємо i [бор`ац:а] i [бор`уц:а]. У такому разi дiєвiдмiну дiєслова визначаємо за його неозначеною формою.

Якщо в неозначенiй формi перед -ти дiєслово має суфiкс -i-(-ї-),-и- або пiсля шиплячого -а- i цей суфiкс у першiй особi однини (що роблю?) випадає, то це дiєслово належить до II дiєвiдмiни. Iншi дiєслова належать до I дiєвiдмiни.

З цього правила є винятки: дієслова хотіти, гудіти, сопіти, ревіти, іржати, жати, слати і похiдні належать до І дієвідміни: хочуть, гудуть, сопуть, ревуть, іржуть.

М`ЯКИЙ ЗНАК ПИШЕТЬСЯ ПІСЛЯ ПРИГОЛОСНИХ Д, Т, З, С, Ц, Л, Н:

  • для пом`якшення приголосних в кінці складу: гляньте, тінь, осінь;

  • для пом`якшення приголосних перед о: сьомий, трьох, сьогодні;

  • у суфіксах –ськ(ий-), цьк(ий-), -зьк(ий-): український, європейський;

  • у суфіксах –еньк-, -оньк-, -есеньк-, -ісіньк-, -юсіньк-: легенько, маленько, самісінька;

  • після м`якого звука [л] перед наступним м`яким: читальня, стільця;

  • у дієслівних формах наказового способу: стань, винось, виходь, виносьте;

  • у дієслівних формах 3-ї особи однини та множини дійсного способу: стоїть, читають, пишуть.

М`який знак не пишеться:

  • у кінці складу після букв, що позначають губні та шиплячі звуки: голуб, сім, степ, ніч (іменники); ріж, їж, ріжте ( форми дієслова);

  • після р у кінці складу: Харків, писар, гіркий ( але Горький);

  • між приголосними, якщо перший пом`якшується під впливом другого: сонця, пісня, радість;

  • у буквосполученнях нш, нж, нч, нщ: тонший, менший, кінчик;

  • між подовженими м`якими приголосними: сіллю, міддю.

Апостроф ставиться:

  • після губних б, п, в, м, ф перед я, ю, є, ї: дев`ять, п`ять, торф`яний;

  • після префіксів, що закінчуються на приголосний, перед я, ю, є, ї: від`їзд, з`єднати, без`ядерний, але безіменний, загітувати, зекономити;

  • у складних словах, перша частина яких закінчується на приголосний, а друга починається на я, ю, є, ї: двох'ярусний, пів`яблука;

  • після р перед я, ю, є, ї: подвір'я, матір`ю, кар`єра, але ряд, крюк, Рєпін (відбувається пом’якшення попереднього приголосного [р’а], [р’е], [р’у])

  • у словах Лук`ян і похідних від нього: Лук'янов, Лук'янівка.

Апостроф не ставиться:

Коли перед губним звуком є приголосний (крім р), який належить до кореня: дзвякнути, мавпячий, свято, тьмяний, цвях, але: верб’я, торф’яний, черв’як.

Додаток 2