Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fin_zv_1_1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
116.22 Кб
Скачать

2. Види звітності та інформаційні потреби її користувачів.

За призначенням звітність поділяється на зовнішню і внутрішню. Зовнішня бухгалтерська звітність (окрім бюджетних організацій) є відкритою для зацікавлених користувачів (інвесторів, банків, кредиторів, покупців тощо). В окремих випадках законодавством передбачено публікацію річної бухгалтерської звітності, зокрема, відкритих акціонерних товариств, банків та інших кредитних організацій (компаній), бірж, інвестиційних та інших фондів, які створюються за рахунок власних коштів товариств і державних коштів (внесків).

Внутрішня звітність - встановлена наказом про облікову політику підприємства система взаємопов'язаних економічних показників, які характеризують результати діяльності підрозділів за певний проміжок часу (годину, добу, декаду, місяць, квартал, рік). її форми подання, види, зміст визначається безпосередньо господарюючими суб'єктами. Головне завдання формування внутрішньої звітності полягає в широкому поширенні передового досвіду її організації, а також досвіду використання її в управлінні господарюючим суб'єктом. Ця звітність не надається зовнішнім користувачам і її показники не підлягають оприлюдненню.

За роллю в економіці виділяють: загальнодержавну звітність, що містить дані виробничо-фінансової діяльності підприємства і потрібна для аналізу розвитку економіки країни, та внутрішньогалузеву, яка розробляється відповідними міністерствами та відомствами.

За способом відправлення звітність поділяється на телеграфну, поштову і ту, що подається власноруч. Місячна звітність, як правило, надсилається телеграфом (факсом) або надсилається поштовим відправленням. Квартальна - поштовим відправленням або власноруч. Річна звітність подається власноручно.

Користувачем (споживачем) звітності є суб'єкт (фізична та юридична особа або відповідний державний орган), який звертається до неї для отримання необхідної інформації. Користувачі можуть бути зовнішніми та внутрішніми, з прямим та непрямим інтересом шодо інформації, яка міститься у фінансовій звітності.

Користувачі звітності:

- Зовнішні:

- з прямим інтересом - акціонери, потенційні партнери, постачальники та інші кредитори, підрядники, покупці, замовники, інвестори;

- з непрямим інтересом - органи державної влади, страхові компанії, учасники біржових торгів (брокери, дилери та інші), судово-слідчі органи, засоби масової інформації, громадські організації;

- Внутрішні: власники, засновники, адміністрація, працівники підприємства.

Проте всі вони мають ті чи інші інформаційні потреби, джерелом задоволення яких є звітність.

Інформаційні потреби різних груп користувачів інформації:

1.Інвестори: здатність підприємства сплачувати дивіденди; прийняття рішень щодо придбання, утримання або продажу інвестицій, участі в капіталі підприємства; захист прав акціонерів; оцінка якості управління.

2.Працівники підприємства: стабільність і прибутковість підприємства; збереження робочих місць; оплата праці та пенсійне забезпечення.

3.Банки: своєчасність повернення кредитів та отримання відсотків.

4.Постачальники та інші кредитори: своєчасність оплати рахунків та виконання інших зобов'язань.

5.Клієнти (замовники): можливість отримання необхідних товарів і послуг.

6.Органи державної влади та місцевого самоврядування: своєчасність і повнота сплати податків; визначення національного доходу та розподіл ресурсів; забезпечення статистичних показників.

7.Громадськість: вплив діяльності підприємства на добробут суспільства (зайнятість,екологію тощо).

8.Позикодавці: своєчасність погашення суми позики; своєчасність сплати відсотків,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]