Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НРП-мал.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
82.43 Кб
Скачать

1. М е т а та завдання курсу

Метою курсу “Макроекономіка” є пізнання закономірностей функціонування і розвитку національного господарства як єдиної економічної системи у її взаємодії зі світовим господарством, способів і методів ефективного використання обмежених виробничих ресурсів суспільства, принципів побудови макроекономічних моделей та вибору раціональної економічної політики держави.

Завдання курсу полягає в тому, щоб підготувати нову генерацію фахівців ринкового мислення, які були б здатні розуміти, осмислювати економічні явища і процеси, що відбуваються на макроекономічному рівні, володіти економічними методами ефективного впливу на розвиток економіки. На основі економічного аналізу систематизувати, пояснювати та узагальнювати факти, які стосуються механізму функціонування ринкового господарства в цілому і визначати основні ефективні напрями чи моделі його розвитку на перспективу. В розумінні процесів і явищ, що відбуваються на макроекономічному рівні, знанні законів.

У результаті вивчення курсу студенти повинні :

Знати:

  • загальні тенденції та закономірності розвитку національного господарства;

  • умови застосування в Україні вироблених людством протягом століть цивілізованих форм господарювання і створення ефективного, самодостатнього виробництва;

  • механізми і закономірності формування економічної системи, принципи і передумови її ефективного функціонування;

  • методологію побудови макроекономічних моделей та використання їх для вироблення оптимальних напрямків економічної політики;

  • механізми ринкової саморегуляції та державного регулювання економіки;

Вміти:

  • критично мислити, самостійно аналізувати господарські процеси, працювати з джерелами, первинними статистичними і архівними матеріалами;

  • користуватися інструментарієм економічних категорій і понять при формулюванні своїх думок;

  • аналізувати процеси, які відбуваються в економіці України;

  • оперувати методами досліджень економічних явищ.

2. Програма навчальної дисципліни

Тема 1. Макроекономіка як наука

Об’єкт і предмет макроекономіки. Метод макроекономіки. Моделювання як основний метод макроекономічного аналізу. Модель економічного кругообігу в умовах закритої приватної економіки, закритої змішаної економіки, в умовах відкритої змішаної економіки.

Тема 2. Макроекономічні показники в системі національних рахунків

Основні макроекономічні показники. Методи обчислення ВВП. Валовий національний дохід та валовий національний дохід наявний. Визначення зміни реального ВВП при стабільних цінах та в умовах інфляції. Темпи зростання та приросту ВВП.

Тема 3. Макроекономічна нестабільність

Циклічність як форма економічного розвитку. Сутність та структура економічного циклу. Види економічних циклів. Причини циклічних коливань. Індикатори циклічних коливань в економіці.

Тема 4. Сукупний попит та сукупна пропозиція

Сутність сукупного попиту. Крива сукупного попиту. Цінові чинники сукупного попиту: ефект відсоткової ставки, ефект багатства, ефект чистого експорту. Нецінові чинники сукупного попиту та їх вплив на криву сукупного попиту.

Тема 5. Споживання, заощадження та інвестиції

Споживання та заощадження як функції використовуваного доходу. Графіки споживання та заощадження. Автономне споживання та чинники які на нього впливають. Фактори споживання та заощадження.

Тема 6. Сукупні видатки і ВВП

Сукупні видатки і рівноважний ВВП. Фактичні і заплановані витрати. Витратні моделі економічної рівноваги. Сукупні видатки і потенційний ВВП.

Тема 7. Держава в системі макроекономічного регулювання

Класична теорія макроекономічного регулювання. Основні положення класичної теорії про саморегулюючу здатність ринку. Вплив держави на економічну рівновагу. Чисті податки і трансформація функції споживання.

Тема 8. Фіскальна політика

Дискреційна фіскальна політика. Стимулююча та стримуюча фіскальна політика. Граничний коефіцієнт податків і складний мультиплікатор видатків.

Тема 9. Грошовий ринок і монетарна політика

Механізм функціонування грошового ринку. Пропозиція грошей та грошові агрегати. Графічна модель грошової пропозиції. Попит на гроші для угод і попит на гроші як активи та їх графічна інтерпретація.

Тема 10. Механізм зовнішньоекономічної діяльності

Платіжний баланс. Структура платіжного балансу. Баланс поточних операцій. Баланс руху капіталів. Операції балансування. Державне та міжнародне регулювання платіжного балансу.

Тема 11.Ринок праці і соціальна політика

Ринок праці та механізм його функціонування. Попит і пропозиція на ринку праці. Заробітна плата як ціна робочої сили. Державне регулювання зайнятості населення.

Тема 12. Економічне зростання

Фактори економічного зростання. Виробнича функція економічного зростання. Трансформація виробничих факторів у продукт. Внесок окремих факторів в економічне зростання.

3. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Нормативно-правові акти :

  1. Конституція України : Закон від 28.06.1996 № 254к/(Електронний ресурс). –Режим доступу : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80

  2. Господарський кодекс України : Закон, Закон, Кодекс від 16.01.2003 № 436-IV / [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/436-15

  3. Про цінні папери та фондовий ринок: Закон України від 23.02.2006 №3480-IV / [Електронний ресурс]. –Режим доступу: http//zakon3.rada.gov.ua/laws/show/3480-15

  4. Про інвестиційну діяльність: Закон України від 18.09.1991 №1560-XII / [Електронний ресурс]. –Режим доступу : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/93/96-12

  5. Про режим іноземного інвестування : Закон України від 19.03.1996 №93/96-ВР /[Електронний ресурс]. Режим доступу : http//zakon5/rada/gov/ua/laws/show/93/96-%DO%B2%D1%80