Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практ_Інвестиційний_аналіз.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
822.27 Кб
Скачать

Тема 11 маркетинговий аналіз

Завдання 11.1 (3.ПФ.С.03.ЗР.О.06.02). Підприємство планує виробляти 1200 одиниць виробів, змінні витрати на виготовлення та продаж одиниці яких складатимуть 8 грн/шт., а постійні витрати – 60 000 грн/рік. Очікується, що запланований прибуток досягне 30 000 грн/рік. За якою ціною слід продавати вироби, щоб досягти очікуваного прибутку?

Завдання 11.2 (1.ПФ.Е.02.ПР.О.05.02). На пiдприємствi склалась така ситуацiя, що через рiзкий спад виробництва собiвартiсть продукцiї значно збiльшилась. Фактична собiвартiсть збiльшилась до 1000 грн/т, умовно-постійні витрати досягли 35% від неї. Фактичний обсяг виробництва складав 200 при потужностi 290 тис. шт. на рік . Маркетингова служба прийшла до висновку, що обсяг продажу можна збiльшити на 30% при умовi зниження цiни реалізації з 1200 до 1100 грн/т. Визначити, чи вигiдно приймати рiшення про указане зниження цiни.

Завдання 11.3 (1.ПФ.Е.02.ПР.О.05.03). Для збiльшення обсягу продажу на 20% – з 500 до 600 т /рік – підприємство змушене зменшити цiну на свою продукцiю з 1000 до 900 грн. Базова собiвартiсть продукцiї – 800 грн/т, у тому числi умовно-постійні витрати – 40%. Визначити до­цільність цiнової полiтики для збiльшення розглянутого обсягу продажу.

Завдання 11.4 (3.ПФ.Е.03.ЗР.О.07.01). Компанія IDS Group, одна з лідерів вітчизняного ринку мінеральних вод, приступила до будівництва нового цеху з розливу мінеральної води «Моршинська» на заводі мінеральних вод «Оскар» (м. Моршин, Львівська область). Запуск цеху запланований на травень поточного року. Перша лінія виробництва призначена для розливу газованої й негазованої води в ПЕТ- упакування потужністю 20 тис. пляшок на годину. На другій лінії буде розливатися негазована вода в пластикові бутилі по три та шість літрів. Протягом двох років IDS Group планує втроє (до 300 млн літрів на рік) збільшити виробництво води «Моршинська».

Обсяг інвестицій у розширення потужностей склав 15 млн доларів, окупити які компанія має намір за півтора роки. Всього в найближчі два роки IDS Group інвестує у виробництво близько 40 млн доларів, з яких 17,6 млн доларів будуть спрямовані на вдосконалювання й модернізацію лінії іншої виробничої бази, що належить їй, – Миргородського заводу мінеральних вод (Полтавська область).

За даними компанії її частка на вітчизняному ринку мінеральної води, ємність якого цього року досягне 1000 тис. доларів, становить 20%. Ринок щорічно росте на 20 – 22%, і така динаміка збережеться ще як мінімум два – три роки. На думку експертів, рік, що триває, стане вирішальним для вітчизняного ринку мінеральної води, оскільки найбільші виробники, нарощуючи виробничі потужності, будуть поступово витісняти з ринку дрібних виробників. Використовуючи дані ситуації, а також інші інформаційні джерела необхідно: проаналізувати попит на продукцію проекту й визначити стратегію його розвитку; провести аналіз ринкового середовища проекту; розробити комплекс маркетингу для продукції проекту.

Завдання 11.5 (3.ПФ.Е.03.ЗР.О.07.02). Розглядається проект відкриття ресторану здорової їжі в місті Києві. Партнери цього проекту знайшлися в Швеції. А все тому, що концепцію нових закладів придумав швед Дан Ісаксон, який сам страждав від зайвої ваги. Він почав боротьбу із зайвими кілокалоріями після впровадження в свій раціон овочей, м’яса та морепродуктів, що готувалися без жиру на китайській сковороді під назвою „вок”. Успішно скинувши зайві кілограми, шведський підприємець у 1999 році заснував мережу ресторанів швидкого обслуговування під назвою Wokie Dokie.

Успіх прийшов швидко, чому сприяло масове захоплення європейців здоровою їжею. Мережа швидко збільшувалася по Скандинавії, на початку 2005 року відкрився перший ресторан у Москві, а тепер планується відкрити й у Києві. Компанія „Воксан”, що є власником торгової марки Wokie Dokie в Україні, планує вкласти в перший ресторан шведської мережі більш ніж 100 тис. дол. Вона також планує запустити власний виробничий цех площею близько 70 кв. м, який повинен забезпечувати чотири – шість закладів мережі.

Найближчим часом у плани компанії входить закріплення на українському ринку, привчити споживача до цієї торгової марки та цих страв з мінімальним вмістом жирів, більш дієтичних, ніж значна їжа фаст-фудів. Активна експансія шведської мережі вже починається: протягом найближчих двох років планується відткрити три заклади в центрі Києва, а потім декілька в спальних районах столиці.

Використовуючи дані ситуації, потрібно:

  1. Визначити основні фактори зовнішнього впливу на реалізацію даного проекту.

  2. Проаналізувати попит (за власними припущеннями) на продукцію проекту та визначити стратегію його розвитку, а також прогнозування майбутньої маркетингової ситуації, використовуючи схему поетапного аналізу ринку продукції.

  3. Здійснити аналіз ринкового середовища проекту.

  4. Розробити комплекс маркетингу для продукції проекту.

  5. Визначити, чи є насиченим ринок швидкого харчування у Харкові.

Завдання 11.6 (3.ПФ.Е.03.ЗР.О.07.03). Великий виробник соків – компанія Sandora – планує запустити в Миколаївській області завод із виробництва соків та напоїв, що містять сік. Потреба в додатковому підприємстві виникла через недостатню існуючу потужність для забезпечення зростаючих потреб компанії.

Вартість проекту не розголошують, проте відомо, що для реалізації Sandora крім своїх вкладень використовує позику Міжнародної фінансової корпорації в розмірі 20 млн. доларів. Кредитор також надає технічну допомогу із впровадження системи контролю якості харчових продуктів та поліпшення каналів збуту.

Новий завод, будівництво якого вже почалося, планують оснастити вітчизняним та італійським обладнанням. Він буде випускати напої у вдосконаленій упаковці. З введенням додаткової потужності Sandora планує на 10% (30% від об’єму своєї продукції) збільшити експорт до країн СНД, Прибалтики, Австралії, Німеччини, Ізраїлю, ОАЕ та Канади.

Експерти прогнозують, що поява нового гравця посилить конкуренцію на українському ринку. Компанія „Кока-Кола” почала поставку соків із Росії після того, як „Кока-Кола Росія” купила другого за розміром виробника фруктових напоїв у країні – „Мултон” (ТМ „Добриня”). На сьогоднішній день компанія Sandora на вітчизняному ринку соків та напоїв, що містять сік, складає 35%.

Використовуючи дані ситуації, потрібно:

  1. Проаналізувати попит (за власними припущеннями) на продукцію проекту та визначити стратегію його розвитку, а також прогнозування майбутньої маркетингової ситуації, використовуючи схему поетапного аналізу ринку продукції.

  2. Здійснити аналіз ринкового середовища проекту.

  3. Розробити комплекс маркетингу для продукції проекту, який повинен охопити розробку товарної політики, політики розповсюдження, комунікаційну політику та політику ціноутворення.