Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответи.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
41.55 Кб
Скачать

Проаналізуйте історичне джерело та дайте йому оцінку

З книжки Володимира Винниченка «Відродження нації»

Автор документа Володиимр Кирилович Винниченко (1880 – 1951 рр.) – український прозаїк, драматург, художник, а також політичний і державний діяч. Заступник голови УЦР, потім голова першого українського уряду — Генерального Секретаріату УЦР, брав активну участь у підготовці всіх чотирьох Універсалів. Перебуваючи в опозиції до влади гетьмана Павла Скоропадського, став головою Українського національного союзу і відіграв провідну роль у підготовці антигетьманського повстання. 14 листопада 1918 р. очолив Директорію Української Народної Республіки. У лютому 1919 р. вийшов із її складу, не погоджуючись із політикою орієнтації на Антанту. Виїхав за кордон, заявивши про перехід на позиції комунізму. Саме у цеп час, у 1919-1920 рр., написав. «Відродження нації», де виклав свої погляди на події української революції. 

У документі йдеться про дві події: II Всеукраїнський військовий з’їзд — початок червня 1917 р. і проголошення І Універсалу УЦР 10 червня 1917 р. Будучи українським письменником, автор документа не міг не захоплюватися перебігом революційних подій У своєму творі В. Винниченко підкреслює роль народних мас у розгортанні революційних подій.

 Вартісність цього Історичного джерела полягає в тому, що ми одержуємо інформацію від безпосереднього учасника й організатора революційних подій.

Проаналізуйте історичне джерело та дайте йому оцінку

З інтерв’ю Августина Волошина кореспонденту чеської газети

«Так, справді, всі три народи – чехи, словаки й українці – є по мові близькі та без….

Августин Іванович Волошин (1874 – 1945 рр.)— український політичний, культурний, релігійний діяч Закарпаття, греко-католицький священик. 28 жовтня 1938 р. – 15 березня 1939 р. прем’єр-міністр автономного уряду Карпатської України.  15 березня – 18 березня 1939 р. став президентом  цієї держави У документі йдеться про утворення автономії в 1938 р. у складі Чехословаччини. Автор настроєний оптимістично. Незважаючи на міжнародне положення (розчленування Чехословаччини), він сподівається на краще, будує райдужні плани розбудови нової столиці — Хуста замість втраченого Ужгорода. Автор із приязню ставиться до словаків і чехів, позитивно згадує свою зустріч з президентом Масариком. А. Волошину вдалося багато: навіть проголосити незалежну державу і створити збройні сили. Але встояти проти угорської армії, незважаючи на героїчний опір, незалежна Карпатська Україна не змогла. Джерело свідчить, що навіть за вкрай несприятливих обставин не слід втрачати оптимізму, можна досягти значних успіхів у розбудові держави