Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
57.06 Кб
Скачать

Адресна система зберігання

Адресна система зберігання, для всіх складів дозволяє уникнути втрати часу і товару, забезпечити збільшення обороту, і швидко знаходити запасні частини навіть новому співробітнику після короткого інструктажу. Адреса може мати 4-5 і більше знаків. Належить забезпечити автоматичне вказівку адрес, в ярликах, чеках, специфікаціях наявності, відомостях інвентаризації. Ось найпоширеніша адресна система;

Номер комірки А1739

А, Б, В-категорія складів

17-порядковий номер стелажа

3-порядковий номер вертикальній секції стелажа

9-порядковий номер полки

     Впровадження адресної системи вимагає всього близько одного людино-місяць і включає розмітку на планах складів, виготовлення номерів, їх кріплення або нанесення фарбою, внесення адрес із специфікації в комп'ютер, паралельно коректування програм. Це дозволить службовцю знаходити деталь за назвою і адресою не знаючи її зовнішнього вигляду. Розміщення запасних частин на складах інофірм технологічно організовано так, що при відсутності всіх продавців і при виході комп'ютера з ладу комплектувати партії за замовленнями, хоча і повільніше, можуть інші люди після короткого інструктажу, маючи під рукою відомість наявності деталей на складі з адресами зберігання.

Зменшення ризику неліквідності запасів

Ризикованість торгівлі запасними частинами полягає в постійній, щоденної небезпеки освіти неліквідів (нереалізованим запасів деталей). Вони можуть утворитися з наступних причин;

• Падіння попиту через появу конкуренції.

• Помилкові закупівлі зайвих кількостей.

• Помилкові закупівлі деталей застарілої конструкції.

• Псування деталей через пошкодження, підвищеної вологості.

• Брак, незамінені постачальником за рекламації.

• Поява нової модифікації деталей, що замінює колишні.

• Зміна технології ремонту.

• Оприбуткування помилково.

• Пересортиця в поставках.

• Неспісаніе реалізованих деталей.

• Пересортиця через невірну розкладки, виявлена ​​при пошуку іншої деталі.

• Втрати на складі через недбалість вказівці адрес.

• Розукомплектування вузла.

      Для зменшення неліквідності запасів потрібно щомісяця перевіряти перелік деталей, які не мали попиту з початку року, вести статистику поквартальною реалізації кожної деталі в штуках, щоб відстежувати коливання попиту і аналізувати причини.

У договорах з постачальниками мати можливість задоволення рекламацій за кількістю та якістю. Тільки ретельний облік і хороша організація управління запасами допоможе позбавитися від неліквідів. Складська служба повинна готувати керівництву для управління наступний перелік документів. Щомісячний перелік товарів, не користувалися попитом більше місяця, або двох - критерій встановлюється керівництвом. Це необхідно для вжиття заходів щодо прискорення реалізації, тобто вивільненню заморожених коштів. Щотижневий або щомісячний перелік товарів, запас яких знизився менше встановленого мінімуму. Це потрібно для своєчасного розміщення замовлень.

Щоквартальні розрахунки оборотності по кожному найменуванню. Це необхідно для вжиття заходів щодо оптимізації строків і обсягів постачання.

Щомісячний перелік товарів, переданих на реалізацію та перебувають у посередників понад встановлені строки. Це потрібно для вирішення продовження термінів або повернення товару.

Щоквартальні пропозиції щодо списання зіпсованих, загублених, викрадених і неліквідних товарів.