Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГЗ РКС.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
101.19 Кб
Скачать

Розділ 4. Потужність, географія, структура й динаміка рекреаційних потоків.

Незважаючи на те, що регіон Австралазії лежить далеко від основних країн-постачальників туристів і осторонь від провідних транзитних ліній, туризм тут розвивається досить швидкими темпами. Основною метою, з якою закордонні туристи відвідують Австралію й Океанію, є відпочинок.

Австралазія є частиною Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Даний регіон на початку XXI ст. змістив Американський макрорегіон і зайняв другу позицію на туристському ринку. Це означає, що в АТР збільшилося кількість туристів та доходів від туризму, в Австралазії відповідно.

Рекреація і туризм для Австралії є одним із провідних факторів, що впливають на економіку країни. Співвідношення внутрішнього і міжнародного (в'їзного) туризму в складає приблизно 4:1. Однією з останніх тенденцій в розвитку внутрішнього туризму є схильність до дослідження диких, не займаних цивілізацією територій. Туристів, які подорожують на автомобілі, все більше привертають віддалені і малодосліджені райони. Так, популярним є ексклюзивний тур в Центральну Австралію, де можна побачити скелю Айрес Рок, складену з особливих геологічних порід червоного кольору [16]. В цілому, основні країни, громадяни яких вибирають Австралію в якості місця свого відпочинку: Нова Зеландія, Японія, Великобританія, США, Китай, Південна Корея, Сінгапур, Малайзія і Німеччина.

Туризм у Новій Зеландії забезпечує майже 10% ВВП країни. Сплеск у його розвитку відбувся після виходу на екрани 2003 року фільму «Володар перснів» за творами Толкієна. Розвитку туризму сприяє високий показник збереженості природних комплексів: 8% території країни займають національні природні парки, 6% – абсолютні резервати (біосферні заповідники), 2% – різноманітні заказники. Основна кількість туристів складають жителі Австралії. Значно зросла за останній час число туристів з КНР. Далі йдуть туристи з США, Німеччини, Південної Кореї, Японії [5].

По відношенню до громадян країн СНД Нова Зеландія дотримується досить жорсткого візового режиму. Середній термін розгляду документів Імміграційної службою Нової Зеландії ‒ 14 календарних днів. В деяких випадках і в залежності від сезону цей термін може бути скорочений або збільшений [5].

Графік 4.1 Кількість туристів в Австралії (за даними ЮНВТО).

Графік 4.2 Кількість туристів в Новій Зеландії (за даними ЮНВТО).

З даних графіків 4.1 та 4.2 можна побачити, що кількість туристів і Австралії і В новій Зеландії зростала до 2010 року. А вже з 2010 року у Австралії кількість туристів, що прибули до країни зберегло попередню тенденцію і продовжувало збільшуватися, а в Новій Зеландії ‒ пішло на спад.

Графік 4.3 Доходи від туризму в Австралії (за даними ЮНВТО).

Графік 4.4 Доходи від туризму в Новій Зеландії (за даними ЮНВТО).

Для доходів від туризму в цих двох країнах склалася вже зовсім інша ситуація. Наприклад, до Австралії характерне поступове збільшення доходів, країна навіть входила до десятки країн за найбільшою кількістю доходів, та вже в 2013 тенденція пішла на спад. У новій зеландії також спостерігається тенденція збільшення кількості доходів, незважаючи на те, що 2009 і 2010 був спад.

Австралазія є провідним мікрорегіоном для туризму. Хоча і подорож туди є далеко недешевою. Та все ж таки регіон причаровує туристів своєю несхожістю на інших та поєднання спокійного відпочинку з активним.