Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIS КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ.pdf
Скачиваний:
67
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
890.01 Кб
Скачать

і миттєво одержати на екрані наступний результат його реалізації:

РГ

Грунт

1

Глина

3

Суглинки

17

Піщаники

23

Пісок

5.2. Створення таблиці за допомогою SQL Server Enterprice Manager

Виберіть у списку об'єктів бази групу даних Tables, після чого в правій частині утиліти SQL Server Enterprice Manager буде відображений список всіх її таблиць, у тому числі й системних. Виконаєте команду New Tables меню Action, після чого на екрані відобразиться запит уведення імені створюваної таблиці. Підтвердите уведення натисканням OK. Потім утиліта відобразить на екрані вікно дизайнера таблиць. У стовпчик Column Name необхідно буде ввести назву стовпця таблиці, після чого визначити його тип даних, скориставшись стовпчиком Datatype вікна дизайнера. Після вибору типу даних для створюваного поля система автоматично підставить для нього параметри Length (розмір поля), Precision (десятковий розмір), Scale (точність числового типу даних).

При створенні таблиці можна визначити так називана властивість Identity для якого-небудь її поля. Ця властивість дозволяє автоматично збільшувати на зазначену величину значення, що вводить у поле, при кожнім додаванні нового запису в таблицю.

5.3. Оператори INSERT, DELETE, UPDATE

Для додавання інформації до таблиць використається оператор INSERT. За допомогою цього оператора можна вказати таблицю й стовпці, у які потрібно вставити значення, а також ці значення.

INSERT [INTO] [target] [(columns)]

Директива INTO є необов'язкової, але вона небагато полегшує сприйняття коду.

Параметр target може позначати таблицю або вид:

1.Таблиця. У цьому випадку замість параметра target вказуеться ім'я таблиці, у яку потрібно вставити значення.

2.Вид. Дозволяє вставити інформацію в основні таблиці бази даних.

У більшості випадків необхідно вказувати ім'я таблиці, у яку необхідно вставляти дані. Замість параметра columns необхідно вказати SQL Server стовпці, у які потрібно вставити дані.

Наприклад, якщо є таблиця Addresses зі стовпцями Name, Address, Phone, те оператор вставки може починатися так:

INSERT INTO Address (Name, Phone ...)

У цьому прикладі значення уставляються в стовпці Name, Phone, а стовпець Address пропущений.

Якщо необхідно вставити рядок, що містить тільки стандартного значення, певні у вигляді обмеження Default для таблиці, скористайтеся директивою Default values оператора Insert. Тоді в стовпці будуть вставлені стандартні значення або елементи Null, залежно від того, що було визначено для даної таблиці.

Останній варіант вставки інформації в таблиці - це використання оператора Select, для вибірки значень, які потрібно вставити.

Для відновлення значень у стовпцях використається оператор Update. Спрощений синтаксис цього оператора виглядає в такий спосіб:

UPDATE table_name

SET column_name_1 = value, ... column_name_n = value WHERE column_name comparison operator value

Перше, що необхідно вказати, - це ім'я таблиці. В операторі Update директива Where використається для вказівки рядків, які потрібно змінити. За допомогою даного оператора можна змінити кілька рядків, які задовольняють критерію, певному в директиві Where. У наступному прикладі значення Sales із стовпця Department міняється на Marketing во всіх рядках, де воно зустрічається.

UPDATE Employee

SET Department = 'Marceting”

WHERE Department = “Sales”

Видалення рядків з таблиці бази даних - це ще одна операція, без якої неможливо обійтися. Для видалення рядків таблиці використається оператор DELETE FROM. Його синтаксис виглядає в такий спосіб:

DELETE [FROM] table_name WHERE column_name = “value”

Ключове слово FROM використати не обов'язково. У наступному прикладі оператор DELETE використається для видалення всіх рядків, які задовольняють критерію, певному в директиві WHERE. Цим критерієм є наявність у стовпці Department значення Sales.

DELETE FROM Employee

WHERE Department = “Sales”

Оператор DELETE FROM використається для видалення як окремих, так і декількох рядків з таблиці. Але якщо в операторі DELETE FROM не зазначена директива WHERE, те будуть вилучені весь рядки таблиці.

Рекомендована література [7, 12, 13, 15] Питання для перевірки знань:

1.Розкрийте зміст поняттю «географічні координати»?

2.Які можливості надає користувачу SQL?

3.Які основні типи даних використовуються в SQL?

4.Назвіть та опишить текстові дані.

5.Які числови дані можна використовувати в SQL?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]