Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2014_KL_SIMuSFEB.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
608.98 Кб
Скачать

Тема 7. Стратегія забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємства

7.1. Розробка інноваційної стратегії підприємства

Планування інноваційної діяльності підприємства в межах загальної стратегії охоплює такі етапи: аналіз зовнішнього середовища і прогнозування його розвитку; аналіз внутрішнього середовища підприємства; визначення загальної стратегії підприємства; визначення інноваційних можливостей; формування стратегічних інноваційних цілей; розроблення концепції інноваційної стратегії; формування планів і програм інноваційної діяльності; розроблення і реалізація інноваційних проектів.

1. Аналіз зовнішнього середовища і прогнозування його розвитку. На цьому етапі аналізують поточну кон'юнктуру ринку і її визначальні фактори, прогнозують розвиток кон'юнктури. Виділяють фактори, що сприяють розвитку підприємства, створюючи для нього нові можливості, і фактори, що можуть становити загрозу. Їх співвідношення впливає на вибір загальної та інноваційної стратегії підприємства. Якщо можливості значні, підприємство може обрати наступальну стратегію, якщо незначні — стратегію «за нагодою». Якщо ж аналіз покаже перевагу загроз, необхідно дотримуватися захисної стратегії.

Аналізувати зовнішнє середовище слід ретельно, досліджуючи фактори прямої та не прямої (опосередкованої) дії. Зокрема, загрозу для підприємства можуть становити не лише конкуренти, а й обмеження з боку патентно-ліцензійного, податкового законодавства, що гальмує впровадження інновацій. Водночас зміни у законодавстві, що погіршують становище підприємства (наприклад, підвищення ставок експортного чи імпортного мита), можуть одночасно слугувати поштовхом для пошуку інновацій, які дадуть змогу компенсувати дію цих загроз,табл. 7.1.

Таблиця 7.1

Система критеріїв факторів непрямої дії (макрооточення)

Фактори

Критерії

Економічні

цикли ділової активності

рівень інфляції; обмінний курс валюти

ставка банківського відсотка

величина ВВП

рівень зайнятості населення

Науково-технологічні

тенденції науково-технологічного розвитку галузі

частка ВВП, що спрямовується на наукові дослідження

стан охорони прав інтелектуальної власності: патентування

структурні зміни в економіці

Політичні

державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності

політична ситуація

квоти, ембарго на виробництво і продаж деяких видів товарів

Правові

податкове законодавство

митне законодавство

Закон про антимонопольну діяльність

закони, що захищають права споживачів

обмеження патентно-ліцензійного характеру

закони, що регламентують підприємницьку діяльність

Соціально-культурні

індекс розвитку людини

звичаї та традиції, що склались у суспільстві

спереотипи поведінки

Істотний вплив на інноваційну активність мають й інші інституційні чинники, що формують умови економічної діяльності (прогалини в чинному законодавстві України, високі кредитні ставки перешкоджають залученню інвестицій на реалізацію масштабних інноваційних проектів).

Аналіз мікросередовища дає змогу зрозуміти у який спосіб підприємство може цілеспрямовано впливати на своє безпосереднє оточення і робити його сприятливішим для себе. Саме у цьому напрямі слід розробляти інновації, що формуватимуть її конкурентні переваги. Основні суб’єкти мікрооточення накладають на діяльність підприємства певні обмеження (загрози), які необхідно приховувати, розробляючи стратегію розвитку, табл. 7.2. Аналіз запитів споживачів дає змогу підприємству сформувати профіль тих, для кого виготовлятиметься продукція, з’ясувати, який продукт найбільше влаштовує споживачів; чи є у них альтернативні замінники продукту (послуги) [77].

Таблиця 7.2