Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR_1.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
72.1 Кб
Скачать

28)Стимулирование сбыта клиентов.

Стимулювання споживача містить у собі безплатні зразки, купони, знижки, конкурси, премії, пільгові упаковки товарів, можливість повернення сплачених за товар грошей та інше.

Розглянемо найбільш ефективні засоби стимулювання збуту:

Знижки із ціни: ефективний для заохочення регулярних покупок і придбань товару в великій кількості (збільшують обсяг збуту, недостатня вибірковість до потенційних груп покупців, можливість падіння іміджу марки).

Купони - це сертифікати, що дають їхнім власникам право на окремі пільги (знижку) при придбанні конкретних товарів (розповсюджуються через журнали, пошту). Дають значний ефект при стимулювання споживання нових товарів. Характеризуються високими витратами й невеликим охопленням цільової аудиторії.

Презентація товару: здійснення демонстрацій, показів, вечорів з метою залучення уваги покупців і фахівців до споживчих характеристик товару.

Гарантування повернення грошей: відновлення іміджу при недоброякісному товарі. Впливають зростання продажів, підвищують престиж фірми й створюють можливість формування нових ринків збуту.

Продаж товару в кредит. Насамперед , стимулює збут дорогих товарів, однак має високий ризик неповернення кредитів. Залежить від соціального забезпечення споживачів.

Премії можуть надаватися у вигляді товарів, які передаються безкоштовно або за низькою ціною в якості заохочення за покупку іншого товару. Сприяє значному росту обсягу продажів, але ефект є короткочасним.

Лотереї використовуються для заохочення споживання товарів і залучення нових покупців. У якості призів використовуються престижні товари, а також великі грошові суми.

21)Особенности рекламы на каждом этапе жцт.

Життєвий цикл попиту на товар можна розділити на кілька етапів:

• перший - народження попиту при виведенні товару на ринок;• другий - зростання попиту і поступове насичення ринку;• третій - етап зрілості, коли приблизно 50% потенційних покупців вже придбали товар;• четвертий - різке падіння попиту в результаті майже повного насичення ринку.На першому етапі відбувається комунікативне ознайомлення споживачів з фірмою і її товарами (якщо фірма вперше виступає на ринку) або з новим товаром уже діючої фірми. На ринок виводяться одна-дві найперспективніша модель. При цьому, для забезпечення необхідного рівня попиту, застосовують таку модель комунікаційного маркетингу:• інтенсивний маркетинг - корисний, коли споживачі ще не мають інформації про товар, а тих, хто про товар знає, не лякає його висока ціна; на цьому етапі завжди існує висока конкуренція, тому у споживачів необхідно зробити прихильність до товару, який потребує досить значних витрат на рекламу;• вибіркове проникнення - використовується, коли місткість ринку невелика, а конкуренція незначна, відтак і незначні витрати на рекламу;• широке проникнення - доцільне тоді, коли ринок має велику місткість, але висока ціна не по кишені більшості потенційних покупців; гостра конкуренція примушує знизити собівартість товарної продукції і передбачає своєрідну "війну ціни"; така стратегія потребує значних витрат на рекламу.На другому етапі життєвого циклу, в період зростання попиту, конкуренція посилюється у зв'язку з тим, що виведений на ринок товар починає витісняти товари конкурентів. Конкуренти активізують свою протидію, розробляючи аналогічні товари або навіть копію. Для завоювання переваги в конкурентній боротьбі необхідно виводити на ринок нові типи й марку товарів, поліпшувати цінові та якісні показники, виходити з товарами на нові сегменти ринку. Все це супроводжується активною комунікаційною політикою: стимулюванням збуту у вигляді сезонної знижки та загального зниження ціни, застосуванням активної реклами.Третій етап - зрілості - характеризується тим, що на ринок виводиться весь асортимент товару. При цьому враховується той факт, що понад 50% споживачів вже перейшли до розряду покупців і стали власниками товарів. Рекламна діяльність спрямовується на демонстрацію рентабельності покупки, інформування про пільгові умови придбання товарів, і високий рівень сервісного забезпечення. Витрати на рекламу знижуються, й фінансування комунікаційної політики переміщається у сферу стимулювання посередників і системи особистого продажу.На четвертому етапі відбувається насичення товарного ринку і падіння попиту. Продаж товару здійснюється за рахунок повторної покупки або майже відсутній. У заданому сегменті ринку залишаються лише товари, які мають стабільний попит. Різке зниження ціни і розпродаж товару дають ефект розширення кола споживачів та покупців. Для цього етапу характерний високий рівень витрат на рубричной рекламу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]