Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора право.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
301.06 Кб
Скачать

9.Систематизація законодавства

Систематиза́ціязаконодавства — впорядкування та вдосконалення нормативно-правовихактів, приведенняїх до певноївнутрішньоїузгодженості шляхом створення єдиних нормативнихактів та їхзбірників.

Існуютьтаківидисистематизації: облік, кодифікація, інкорпорація і консолідація.

Систематизаціязаконодавства — цедіяльність з впорядкуваннячинних нормативно-правовихактів у єдинуузгоджену систему, з метою забезпечення ефективного правовогорегулювання.

Систематизаціяспрямованана:

Досягненняв внутрішньої єдностіюридичних норм, тобто на усуненняколізій і прогалин, у результаті чого підвищуєтьсяефективністьзаконодавства;

Впорядкуванняправовогоматеріалу, розміщенняйого за певнимирозділами і рубриками, тобто класифікацію, що забезпечує зручністькористуваннязаконодавчиммасивом.

Систематизація здійснюєтьсячотирма способами:

Обліком;

інкорпорацією;

кодифікацією;

консолідацією.

Функціїсистематизації:

Дозволяєоглянути весь масивчинногозаконодавства;

виявляє й усуваєнепогодженості, протиріччя, пробілиправовогорегулювання;

підвищує ефективність законодавства;

робить законодавство інформаційно більше доступним; сприяє вивченню, дослідженню законодавства;

сприяє правовому вихованню громадян.

10.Поняття соціального захисту, соціальної політики держави.

Соціа́льнаполі́тика — комплекс заходів державного та недержавного характеру, спрямованих на виявлення, задоволення і узгодження потреб та інтересів громадян, соціальнихгруп, територіальних громад.

Соціальна політика є визначальним напрямом внутрішньої політики держави. Соціальна політика — це складова загальної політики, втілена в соціальніпрограми та різноманітні заходи, спрямовані на задоволення потреб та інтересів людей і суспільства. Зрозуміло, що соціальна політикамає бути адекватною стану економіки, але ігноруваннясоціальними проблемами можепризвести до значнихекономічнихвтрат. Соціальнаполітиказосереджується на формуванніефективних умов життя всіх членівсуспільства, відносин між соціальнимигрупами, забезпеченніефективноїзайнятості, створеннісоціальнихгарантій і умов для поліпшеннядобробутунаселення.

Соціальнаполітика – система правових, організаційних, регулятивно-контрольнихзаходівдержави з метою узгодженняцілейсоціального характеру ізцілямиекономічногозростання.

Соціальнийзахист — це: державна підтримкаверствнаселення, якіможутьзазнавати негативного впливу ринкових процесів, з метою забезпечення відповідного життєвогорівня, тобто заходи, що включають наданняправової, фінансової, матеріальноїдопомогиокремимгромадянам, а такожствореннясоціальнихгарантій для економічноактивноїчастининаселення;

комплекс законодавчозакріпленихгарантій, щопротидіютьдестабілізуючимжиттєвим факторам.

Відповідно до статті 46 КонституціїУкраїнигромадянимаютьправо на соціальнийзахист, суть якогополягає у забезпеченніпевними коштами для прожиття у разіповної, частковоїчи тимчасовоїнепрацездатності, втрати годувальника. безробіття з незалежнихвідгромадянобставин, у старості та в іншихвипадках,передбачених законами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]