Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_Istoriya_Ukrayini.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Тема 12. Україна в умовах перебудови та початку розпаду срср. Утвердження незалежної України (серпень 1991 р. – до сьогодення).

Концепція і стратегія політикиперебудови в СРСР. Спроби М.С.Горбачева реформувати суспільство на шляхах«прискорення»,«перебудови», «гласності». Соціально-економічне становище УРСР на початку перебудови.

Економічна реформа та хід її реалізації. Перехід до ринкової економіки.

Чорнобильська катастрофа (квітень 1986 р.), причини, наслідки і уроки для долі українського народу. Екологічна криза.

Становище сільського господарства в УРСР. Продовольча криза. Ріст цін та інфляція.

Суспільно-політичне життя. Реабілітація політичних ув'язнених. Демо- кратизаціясуспільно-політичного життя і утворення нових політичних партій. Становлення багатопартійності. Народний рух України.

Криза політики КПРС-КПУ. Нова виборча система. Вибори до Верховної Ради УРСР та місцевих рад народних депутатів (березень 1990 року).

Проблеми міжнаціональних відносин і національно-культурного життя національних меншин. Зміни в ставленні держави до церкви. Міжконфесійні конфлікти. Свобода віросповідання.

Провал державного перевороту 19–21 серпня 1991 р. в СРСР та його наслідки. Крах політики КПРС. Акт проголошення незалежності України (24 серпня 1991 р.) та його історичне значення.

Крах тоталітарної держави СРСР. Референдум народу на підтримку Акта проголошення незалежності України та обрання Президентом держави 1 грудня 1991 р. Л.М. Кравчука. Співдружність незалежних держав і місце в ній України. Міжнародне визнання України.

Економічні, політичні та соціальні проблеми розбудови незалежної держави. Формування зовнішньої політики України.

Динаміка політичного життя. Диференціація Народного руху та політичних партій: від опозиції до підтримки стратегічної лінії президентської влади на консолідацію суспільства під гаслом побудови суверенної держави. Політичний плюралізм як основа діалектичного розвитку України: Л. Лук’яненко, М. Горинь, В. Чорновіл. Створення інституту Адміністрації Президента. Ефективність його роботи в структурі державної влади республіки.

“Нова Україна” та її погляди на перспективи розвитку республіки. Жовтень 1992 р., криза уряду. Кабінет міністрів Л. Кучми, його концепція реформування України та її крах.

Криза політичної влади. “Броунівська” кадрова політика Президента в уряді Ю. Звягільського. Підсумки діяльності Верховної Ради України. І. Плющ.

Суспільно-політичне та культурне життя республіки: Всесвітній форум українців у Києві. Робота уряду УНР в екзилі та передача повноважень своєї президентської влади М. Плав’юком Президенту України Л.М. Кравчуку. Історичне значення консолідації української діаспори з народом республіки. Політична криза в Україні. Вибори до Верховної Ради України 27 березня та органів місцевої влади 26 червня 1994 року. Нові органи законодавчої та виконавчої влади республіки, їх структура і діяльність.

Дострокові вибори Президента України 1994 р. та обрання Л.Д. Кучми. Спроби проведення реформ. Представники різних політичних сил в Кабінеті Міністрів.

Конституційний процес в Україні. Прийняття Конституції України 28 червня 1996 року. Конституційні права і свободи громадян України. Конституційна реформа 2004 р. та її скасування в 2010 р.

Розвиток багатопартійної системи в Україні. Виборча система України. Закон України “Про вибори народних депутатів України”. Результати виборів до Верховної Ради України (березень 1998 р.). Переобрання на другий термін Президентом України Л.Д. Кучми (листопад 1999 р.).Формування парламентської більшості у Верховній Раді України.

Всеукраїнський референдум за народною ініціативою 16 квітня 2000 року та його підсумки.

Політична криза в Україні восени 2000 – навесні 2001 року. «Оксамитова революція» в парламенті 2000 р. Вибори до Верховної Ради України навесні 2002 р. Президентські вибори 2004 р. Помаранчева революція. Протистояння центральних владних структур в умовах парламентсько-президентської республіки. Обрання Президентом України В.А. Ющенка. Парламентські вибори 2006 р. та позачергові вибори до Верховної Ради України 2007 р. Обрання Президентом України в 2010 р. В.Ф. Януковича. Відновлення Конституційним судем України президентсько-парламентської ….. управління державою. Діяльність уряду М.Я. Азарова. Адміністративні реформи 2010–2011 рр. Спроби здійснення реформ у соціальній сфері, причини їх провалу.

Відмова державного керівництва України від підписання Угоди про асоціацію між Європейським Союзом і Україною 28 листопада 2013р. у Вільнюсі. Початок протестних акцій на київському Майдані та його розгін. Початок «революції справедливості» її поширення в регіони. Відставка уряду М.Я. Азарова. Посилення політичної кризи в державі. Втеча Президента В.Ф. Януковича до Російської Федерації. Кримська криза. Посилення сепаратиського руху в південно-східному регіоні України. Обрання головою Верховної Ради України і в.о. Президента України О. В. Турчинова. Обрання Верховною Радою України уряду А. Яценюка. Діяльність українського уряду по подолання економічної, політичної кризи та стабілізації життя в державі. Підготовка до виборів Президента України 25 травня 2014р., виборів до місцевих органів влади.

Економічні проблеми незалежної України (кінець 90-х рр. ХХ – початок ХХІ ст.). Роздержавлення і демонополізація економіки України. Створення національної грошової та банківської системи. Економічна криза. Фінансова криза 1998 р. Україна в умовах світової економічної кризи 2008 р.

Вступ України до Світової організації торгівлі. Активізація співпраці українських владних державних структур з Європейським Союзом, США, світовими і європейськими фінансовими органами. Особливості сучасного економічного життя та інтеграція до європейського світового ринку.

Зміни етнічної та соціальної структури українського суспільства. Трудова еміграція. Деурбанізація регіонів України. Демографічна криза.

Суперечливі процеси у культурному житті та ідеологічному просторі. Міжконфесійне протиборство в українському суспільстві. Розвиток науки і освіти. Сучасне українське мистецтво.

Зовнішня політика. Україно-російські відносини. «Газові війни». Участь України в діяльності ООН та міжнародних миротворчих акціях. Україна і НАТО. Україна –ЄС–США.

Військова агресія Російської Федерації проти України. Анексія РФ Криму. Підтримка України міжнародним співтовариством – Радою Безпеки ООН, Генеральною Асанблеєю ООН, Європейським Союзом, Європейською Радою, США, НАТО, іншими організаціями та країнами.

Рішення Верховної Ради і уряду України по зміцненню обороноздатності держави, забезпечення цілісності та незалежності.

Сучасна українська східна і західна діаспори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]