Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
106.35 Кб
Скачать

38. Розділові знаки у реченнях з відокремленими означеннями

Відокремлення - це смислове та інтонаційне виділення другорядних членів речення з метою надання їм більшої самостійності.

Означення відокремлюються:

1) якщо вони виражені прикм чи дієприкм зворотом і стоять після означ сл: Ти пахнеш, як роси на житі, Як столи, рушниками накриті, Як співуча стружка ялова, Як мамина лагідна мова 2) якщо вони непоші і стоять після означ слова, перед яким уже є означ: Досвітні огні, переможні, урочі. Прорізали темряву ночі

3) якщо означ належить до члена речення, вираженого особ займ: Утомлені своїм довічним рабством, вони гадають розірвати пута і скинути ярмо з своєї шиї.

5) якщо означ відділене від означ слова іншими член реч: Село ще спало, намокле, змерзле, ховалося під білу ковдру квітучих садків і ждало сонця, щоб обігрітися .

6) якщо неузгод означ стоять після узгодж: В хату ввійшов старий Джеря, високий, тонкий, з сивуватими довгими вусами, з нужденним блідим лицем та смутними очима .

7) неузг означ, виражені неознач ф дієсло, відокрем якщо є спеціал інтонація і можна підставити слово а саме: Солдати мали завдання - вийти до набережної.

Не відокремлюються:

1) означе, які стосуються не лише підм, а й прис: Стоїть ліс темний і сумний .

2) означе, що стос неособ займе: Одягнені всі півколом ставали навкруг пам 'ятника;

3) означ, виражені зворотами, що стоять безпосеред перед означ словом і не мають обставинного значення: дощами вмиті журавлі в блакиті відлітають у тривожний дальній шлях .

39.Розділові знаки у реченнях з відокремленими прикладками

комами, якщо:

1) стоять після поясн іме: Ходить вечір, мрійний мій веселик, 2) стосу особ зай (незалежно від місця в реченні): Заслужений митець, він з радістю передає багатий досвід молоді .

3) стоять перед поясн ім і мають обстав відтінок: Вірний син трудової поневоленої України, Шевченко став виразником дум і сподівань народних .

4) приєднуються за доп сполуч як і мають обстав відтінок причини: У горах Брянський, як командир, зустрівся з новими труднощами .

5) приєдн за доп слів родом, на ім 'я, на ймення, так званий: Полтавець родом, Симоненко закінчив свій короткий життєвий шлях у Черкасах, у Шевченковім краю.

6) приєднуються до пояснюв членів речення сл

або, тобто, особливо, як-от: Вікова псих, тобто галузь

псих, включає дитячу пс, псих розвитку

дорослої людини і геронтопсихо.

Якщо прикладка має уточ знач, потрібно підкрес її самості або коли пошир прик вже має у своєму складі розділові знаки, вона відокремл за допомогою тире: 3 усіх два слова - "Мати" й "Вітчизна" - існують звіку тільки в однині .

40.Розділові знаки у реченнях з відокремленими обставинами та додатками.

Відокремлені обставини можуть бути виражені одиничними дієприс, дієприсл зворот, а також ім з прийм. Вони бувають пошир й непошире.

А). Обставини, виражені дієприслівниковими зворотами та дієприслівниками.

Комами відокремлюються:

1.обставини, виражені дієприсл зв, незалежно від їх місця в реченні: Жовте листя, тремтячи і коливаючись у повітрі, тихо раз по раз сідало на землю, вкриваючи її пишним золотим накриттям. 2. Якщо дієприсл зв з'єднані між собою неповтор єдн чи розділ сполуч, то кома між ними не ставиться: Він устав разом із сонцем, довго кашляв, сидячи а солом'яній постелі і туго обіпнувшись рябою плащ-палаткою.

3. Якщо дієприсл зворот стоїть після спол, то він відокрем комою: Він наближався й, кинувши гострий погляд з-під навислих рудих брів, підносив над землею кийок...

б)) обставини, виражені одиничними дієприслі: Щохвилі творим ми нове, Йдучи, співаючи і мислячи .

Не відокремлюються:

а) обст, виражі дієприсл зв фразеолог типу: Працювати не покладаючи рук;

б) обст, виражені дієприсл зво, на початку яких стоїть підсил частка: Можна переказати зміст статті і не перечитуючи її вдруге',

в) дієприсл зво, за змістом тісно пов'язані з дієсл-присудком: Вона читала лежачи на піску',

г) дієприслзв, однор з іншими невідокреми чл реч: Оксана стояла непорушно й не зводячи з Андрія очей;

ґ) дієприслзв, утворені дієприсл і спол сл який, у складі підрядн реч: Це книга, прочитавши яку одержиш насолоду.

1. Завжди відокробставини допусту, виражені Ім з прийм незважаючи на: Незважаючи на ранню пору, то в одному кінці, то в іншому зривалася пісня.

2. Обст, вир ім з прийм у зв 'язку з, залежно від, на відміну від, завдяки, внаслідок, з причин, за браком, згідно з, за згодою, відповідно до, на випадок, відокрем і не відок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]