Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР_ТММ и ДМ 2011.doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
21.16 Mб
Скачать

4.3 Ескізна компоновка редуктора

В назві даного етапу конструювання редуктора наявне слово “ескіз”, яке немає нічого спільного з кресленнями, що називають ескізами та виконують від руки без креслярських інструментів і без дотримання стандартних масштабів (в окомірному масштабі з дотриманням пропорцій частин виробу на око).

Ескізним назвали компоновку, щоб відрізнити її від робочої компоновки редуктора.

Метою ескізної компоновки редуктора є визначення місць розташування ступенів передачі, відстаней між опорами валів, визначення геометричних параметрів, що необхідні для наступного розрахунку валів на статичну міцність і необхідних розмірів корпусних частин редуктора та інших його елементів.

Робоче компонування виконується після встановлення конструктивної форми й основних розмірів зубчастих коліс і шестерень, тобто після виконання перевірочного розрахунку передач, а також після визначення відносного розташування деталей редуктора. При цьому завершується детальна конструктивна розробка складальних одиниць – валів у з’єднанні з зубчастими колесами і підшипниками, яка є основною метою робочого компонування редуктора. На підставі компонування виконується перевірочний розрахунок усіх деталей.

Таким чином, ескізна компоновка виражає лише основну конструктивну ідею пристрою, остаточна компоновка розкриває цю ідею більш повно.

Компонування редуктора виконують гостро заточеним олівцем за допомогою креслярських інструментів за вимогами стандартів ЄСКД на міліметровому папері в масштабі 1:1, якщо це дозволяють розміри редуктора (це допомагає легше скласти уявлення про розміри деталей редуктора). Всі побудови виконують спрощено без зайвих конструктивних подробиць як, наприклад, показано на рисунку 6 для двоступеневого редуктора.

Ескізне компонування простих за компоновкою редукторів, як правило, обмежують однією проекцією, для більш складних, наприклад, черв'ячно-циліндричних, компонування повинне містити дві проекції, тому що тільки в цьому випадку можна визначити відстань між віссю черв'ячної та наступної зубчастої передачі.

Рисунок 6 – Ескізне компонування двоступеневого циліндричного редуктора

На рисунку 7 наведена частина ескізного компонування одноступеневого циліндричного редуктора і вказані геометричні розміру валу.

Підшипникові опори прийняті із застосуванням врізаних (закладних) кришок.

Закладні кришки широко застосовують в редукторах, що мають площину роз'єму корпусу по осях валів. Ці кришки не вимагають спеціального кріплення до корпусу різьбовими деталями. Вони утримуються кільцевим виступом, для якого в корпусі редуктора проточують канавку.

Рисунок 7 – Ескіз вала шестерні редуктора в складеному вигляді

1 – корпус, 2 – вал; 3 – підшипник; 4 – врізана кришка; 5 – ущільнення

Із рисунка 7 наочно видно, що крім раніше визначених розмірів кінця тихохідного валу d1 = 40 мм і 1 = 50 мм інші розміри ступенів цього валу визначають з конструктивних міркувань, а саме:

де  внутрішній діаметр підшипника котіння (№ 309);

2 = h + 3 мм + В = 14 + 3 + 25 = 42 мм ,

де h  товщина врізаної (закладної) кришки,

В  ширина підшипника котіння № 309;

,

3 приймаємо з урахуванням зазору між торцем шестерні і корпусом редуктора, бо товщина вінця шестерні більша за товщину вінця колеса.