Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Митна справа Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
596.48 Кб
Скачать

Завдання

Надайте обґрунтовану відповідь на наступні практичні питання:

А) яку кількість пального додатково, крім пального у баку власного автомобіля, має право ввозити громадянин при поверненні на територію України?

Б) який порядок переміщення на митну територію України домашніх тварин?

В) який порядок переміщення громадянами (резидентами чи нерезидентами) готівки через митний кордон України?

Г) чи існують обмеження та заборони при ввезенні громадянами на т ериторію України харчових продуктів для спеціального харчування, в .т.ч. харчування спортсменів.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Переміщення товарів через митний кордон України здійснюється засобами авіаційного, водного, автомобільного, залізничного, трубопровідного транспорту та лініями електропередачі, а також змішаними перевезеннями. Під змішаним (комбінованим) перевезенням розуміється міжнародне перевезення вантажів щонайменш двома різними видами транспорту відповідно до договору змішаного (комбінованого) перевезення з місця в одній країні, де вантажі переходять у відання оператора такого перевезення, до визначеного місця доставки в іншій країні.

Залежно від наявності перевізника, відправника, одержувача, а також договору на перевезення товари переміщуються у: 1) вантажних відправленнях; 2) супроводжуваному багажі; 3) несупроводжуваному багажі; 4) ручній поклажі; 5) міжнародних поштових відправленнях; 6) міжнародних експрес-відправленнях.

Порядок переміщення і пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України регламентовано розділом 6 МКУ гл.27-28.

Особливості пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами викладено у розділі 12 гл. 53-55 МКУ.

Варто враховувати існування певних відмінностей у процедурах пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон України представництвами іноземних держав, міжнародними організаціями та офіційними особами, а також дипломатичними представництвами україни, що знаходяться за кордоном (розділ ХІІІ гл. 56. МКУ).

Рекомендована література

[1; 2; 3; 6; 7; 11; 13; 15; 19; 20; 28]

ТЕМА 4. МИТНИЙ КОНТРОЛЬ ТА МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ

План заняття

1. Організація, мета і форми митного контролю.

2. Здійснення митного контролю: огляд та переогляд транспортних засобів, товарів (предметів) і речей;

3. Митні режими: сутність, зміст, загальна характеристика.

4. Митне оформлення: мета, місце і час здійснення митного оформлення; взяття проб та зразків.

5. Декларування товарів та інших предметів: поняття та форми декларування; процедура декларування; допуск до декларування; обов’язки декларанта.

Навчальні цілі

закріпити теоретичні знання та придбати практичні навички щодо порядку здійснення митного контролю та митного оформлення.

Обладнання, яке потрібне для проведення практичного заняття: завдання та методичні вказівки до практичного заняття, законодавчий та інструктивний матеріал, електронно-обчислювальні машини.

Тестові завдання

1. Митне оформлення – це

А) виконання митних формальностей, необхідних для випуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення

Б) заявлення за встановленою формою точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України

В) сукупність заходів, що здійснюються митними органами в межах своїх повноважень з метою забезпечення додержання норм МКУ, законів та інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи, міжнародних договорів України, укладених у встановленому законом порядку