Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_vitratami_Den_Bakal_2012.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю студентів

  1. Охарактеризуйте функціональний аспект системи управління витратами: нормування, планування, облік, аналіз витрат, стимулювання їх зниження.

  2. Охарактеризуйте управлінський і фінансовий аспекти у формуванні витрат підприємства.

  3. Поясніть у чому полягає сутність діяльності з управління витратами підприємства?

  4. Назвіть об'єкти і суб'єкти управління витратами на підприємстві

  5. Поясніть у чому полягає сутність функціонального аспекту СУВ?

  6. Назвіть функціональні складові підсистеми контролю витрат. Яку роль відіграє контроль у СУВ на підприємстві?

  7. Визначте у чому полягає сутність управлінського і фінансового аспектів формування витрат підприємства?

  8. Поясніть які особливості стимулювання працівників до економії ресурсів зниження рівня їх витрачання?

  9. Поясніть застосування показника маржинального прибутку при визначенні виробничої програми.

Бібліографічний список

1, 3, 4, 6, 12, 14, 17, 18, 22, 23

Тема 3. Формування витрат центрів відповідальності та підприємства в цілому

Мета роботи: ‑ засвоєння основних понять, що характеризують формування витрат на підприємстві за місцями і центрами відповідальності;

- систематизація знань про структуру витрат, складові системи управління витратами на підприємстві, управлінський і фінансовий (фіскальний) аспекти формування витрат на підприємстві.

Питання для самостійного вивчення

  1. Поняття «місця витрат», їх ієрархічна структура на підприємстві.

  2. Кошториси підрозділів.

  3. Прямі та загальні, регульовані та нерегульовані витрати підрозділів.

  4. Методи розподілу витрат: методи прямого, повторного розподілу, метод системи рівнянь.

Методичні рекомендації

Результатом вивчення теми має стати розуміння студентом понять «місця витрат» і «центру відповідальності», усвідомлення мети і принципів організації управління витратами за центрами відповідальності, оволодіння методичними основами планування витрат розділів підприємства, прийомами розподілу витрат допоміжних та обслуговуючих підрозділів між основними підрозділами складання кошторисів і визначення собівартості продукції.

Місце витрат ‑ робоче місце або сукупність організаційно поєднаних робочих місць (дільниці, відділення тощо).

Центр відповідальності – сегмент діяльності підприємства, очолюваний певною особою, яка несе персональну відповідаль­ність за встановлені показники його роботи

Слід визначити, що центром відповідальності є сегмент діяльності підприємства, який очолює певна особа, що несе персональну відповідальність за встановлені показники роботи за даним сегментом.

Формування центрів відповідальності можна розглядати за ознаками обсягу повноважень і відповідальності, за функціона­льною та територіальною ознаками.

За першою ознакою серед центрів відповідальності звичайно виділяють:

- центри витрат (контролюються лише витрати) – різновид центру відповідальності, в якому контролюються лише витрати (організаційно центр витрат може формувати місце витрат або сукупність організаційно поєднаних робочих місць).;

- центри прибутку (керівник центру відповідає за доходи і витрати) ‑ різновид центру відповідальності, в яко­му контролюються доходи і витрати.;

- центри інвестицій (керівник центру відповідає за витрати надходження та інвестиції) – різновид центру відповідальності, в якому контролюються витрати, надходження та інвестиції.

Створення центрів витрат за побудови управління витратами на підприємстві на засадах персональної відповідальності здійснюється за відповідними місцями витрат, тобто за сегментами їх формування. Первинним місцем витрат є робоче місце. Як місце витрат може розглядатися й сукупність організаційно поєднаних робочих місць (дільниці, відділення тощо). Отже, Центри відповідальності за витрати (центри витрат) – це місце витрат або організаційна єдність декількох місць, за якими контролюються витрати і встановлено персональну відповідальність за їх рівень.

Функція планування у разі формування витрат за місцями центрами відповідальності реалізується у формі складанні кошторисів відповідних сегментів діяльності (структурних одиниць) підприємства. Серед функцій, виконуваних кошторисами, слід виокремити організуючу, контрольну та стимулювальну.

Важливе значення за формування кошторисів має поділ витрат підрозділів на прямі та непрямі. Об’єктом формування прямих витрат є певний вид продукції, а непрямих – сам підрозділ (центр відповідальності).

Кошторис підрозділу це – план витрат підрозділу на виробниц­тво продукції (надання послуг) за плановий період незалежно від ступеня її готовності.

Кошторис підрозділу за угодою (замовленням) – план витрат підрозділу на виконання угоди (замовлення).

Кошториси витрат підрозділів розробляються на основі їх виробничих програм, норм витрат ресурсів. Варто наголосити, що за умов нестабільної виробничо-збутової діяльності підприємства для виробничих підрозділів основного виробництва доцільно встановлювати кошториси витрат на виконання окремих замовлень (угод), а нормативи витрат ‑ на одиницю обсягу виробництва продукції (робіт, послуг). Діяльність виробничих допоміжних підрозділів має комплексний характер, складніший ніж для основних підрозділів. Іноді він є настільки складним, що скласти загальний кошторис для цих підрозділів практично неможливо. У таких випадках уважають за доцільне обчислювати витрати за кожним видом діяльності, на основі визначення нормативів витрат на виконання окремих робіт (замовлень).

Розподіл витрат допоміжних та обслуговуючих підрозділів між відповідними іншими виробничими підрозділами здійснюється виходячи з обсягів наданих ними послуг з допомогою трьох основних методів:

- методу прямого розподілу ‑ метод розподілу витрат допоміжних та обслуговуючих підрозділів, за якого їх витрати безпосередньо списують на основні виробничі підрозділи;

- методу взаємних послуг (інша назва метод повторного розподілу) ‑ метод розподілу витрат допоміжних та обслуговуючих підрозділів, за якого їх витрати розподіляються до певного моменту поетапно між відповідними основними, допоміжними та обслуговуючими підрозділами, на останньому етапі розподілу залишки витрат допоміжних та обслуговуючих підрозділів відносять на основні виробничі підрозділи прямо;

- методу системи рівнянь ‑ метод розподілу витрат допоміжних та обслуговуючих підрозділів, за якого розподіл витрат допоміжних та обслуговуючих підрозділів відбувається з урахуванням взаємних послуг, відповідні обчислення передбачають складання та розв'язання системи рівнянь.

За методом прямого розподілу усі витрати підрозділів допоміжного та обслуговуючого виробництв відраз відносять на основні виробничі підрозділи без урахування взаємних послуг між підрозділами допоміжного та обслуговуючого виробництв.

Метод взаємних послуг передбачає, що за такого методу витрати кожного допоміжного та обслуговуючого підрозділу розподіляються поетапно між відповідними основними, допоміжними та обслуговуючими структурними одиницями. Процес розподілу триває, доки величини витрат, віднесених на підрозділи обслуговуючого та допоміжного виробництв, стають настільки малими, що їх подальший перерозподіл недоцільний. Коли такий момент настає, зазначені суми витрат відносять на основні виробничі підрозділи прямо, без розподілу на підрозділи допоміжного та обслуговуючого виробництв, і процес розподілу на цьому закінчується.

Метод системи рівнянь по суті повторює попередній, але базується на іншому обчислювальному апараті, який пов'язаний з положеннями математичної теорії рядів.

Сукупні витрати, що списуються на допоміжний чи обслуговуючий підрозділ за складання кошторисів структурних одиниць основного виробництва, складаються з витрат, які безпосередньо виникають в даному підрозділі під час його роботи, та витрат за послуги інших допоміжних чи обслуговуючих підрозділів, розподілених на цей підрозділ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]