Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нмп Історія України. д.ф.2012.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
888.32 Кб
Скачать

Ключові терміни та поняття

Автономія — самоврядування певної частини держави, що здійснюється в межах, передбачених конституцією.

Бюджет — кошторис прибутків і видатків держави, підприємства на певний час.

Нова Січ — остання Запор. Січ, що існувала в 1734-1775 рр. на р. Підпільна (нині біля с. Покровське Дніпропетров. обл.). Була зруйнована російським генералом Текелієм.

Орендна система — передача власником земельної ділянки на тимчасове користування іншій особі для ведення господарства за орендну платню.

Рангові маєтності — система землеволодінь на Гетьманщині. Земельні володіння надавались козацькій старшині безпосередньо.

Гетьманщина — 1. Напівофіційна назва території Лівобережної України, якою з 1667 по 1764 рік управляв гетьман. 2. Час коли в Україні була влада гетьмана.

Жалувана грамота — документ, що видавався вищою владою в Росії і надавав права і пільги окремим особам, групам населення, монастирям.

Конституція — основні закони про державний устрій та взаємовідносини громадян і держави.

Кріпосне право — форма феодальної залежності селян, прикріплення їх до землі та підкорення адміністративній і судовій владі феодала.

Малоросійський Приказ — державна установа, яка була заснована в 1663 році російським урядом для відання українськими справами. Його завдання — регулювання відносин Росії з гетьманським урядом.

Малоросійська колегія — у XVIII столітті створено дві М.к. на Україні. Перша — в 1722 р. царем Петром І з метою нагляду і контро­лю за діяльністю українського гетьманського уряду. Друга М.к. створена в 1764 р. Катериною II після скасування гетьманату. Це був вищий адміністративний орган Гетьманщини.

Малоросійська губернія — адміністративно-територіальна одини­ця, створена в 1796 р. з Київського, Новгород-Сіверського і Чернігівського намісництв.

Монархізм — форма державного правління при якій верховна вла­да зосереджується в руках однієї особи — глави держави.

Намісництво — в другій половині 18 ст. на Лівобережній Україні і Слобожанщині запроваджувалась загальнодержавна система адміністративно-територіального устрою — поділ на намісництва. Всього в Росії запроваджено 34 намісництва, в тому числі в Україні — 4 (Харківське, Київське, Чернігівське та Новгород-Сіверське). Правління намісництв відали адміністративними, судовими, фінансовими та іншими справами. В 1796 році намісництва були ліквідовані.

Інкорпорація — включення до свого складу, об'єднання в одне ціле.

Конфедерація — союз суверенних держав, які об'єднуються на пев­ний час для досягнення спільних цілей.

Мануфактура — форма виробництва, для якої характерно викори­стання ручних знарядь праці і поділ праці між найманими робітни­ками. Перші мануфактури в Україні виникли в другому десятиріччі XVIII століття. В 1719р. було засновано Охтирську тютюнову ма­нуфактуру.

Протекторат — форма залежності, при якій більш слабша держава, формально зберігаючи свої державні органи, фактично підкорена більш сильній державі. При такій формі залежності може зберіга­тись лише деяка самостійність у внутрішніх справах.