Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам. робота. УП-11-1 Шинкарук А.О..docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
98.26 Кб
Скачать

Тема 11. Інформаційно-аналітичне і наукове забезпечення ринку праці

11.1. Моніторинг зайнятості. Зміст і застосування форм державної статистичної звітності (стисло)

Моніторинг ринку праці — це система спостережень за станом і характером процесів як у цілому по ринку праці, так і в окремих його частинах та сферах функціонування з метою своєчасного й ефективного коригування. Він являє собою комплекс спостережень та досліджень, які визначають зміни в зайнятості, безробітті та інших аспектах ринку праці. Моніторинг ринку праці, зайнятості, безробіття виконується органами державної служби зайнятості на всіх рівнях.

Державна статистична звітність – це статистична звітність, форми якої затверджуються Державним комітетом статистики, або за його згодою, регіональними органами державної статистики.

Для державної статистичної звітності характерні показники, загальні для різних видів діяльності – звіт про труд, про використання робочого часу та інші. Державна статистична звітність – може бути регулярною. Вона збирається з певною періодичністю (як правило, місячна, квартальна, піврічна, річна), або разова, коли статистичні спостереження проводяться лише на певну дату. Форми державної статистичної звітності розробляються органами державної статистики. Така звітність має забезпечувати загальнодержавні інтереси і нести в собі інформацію переважно соціально-економічного характеру, що забезпечує обґрунтований аналіз розвитку народного господарства України або її регіонів та задовольняє потреби управління на державному рівні. Форми регулярної державної статистичної звітності на наступний рік, як правило, затверджуються до 1 травня поточного року; форми, що вводяться в оперативному порядку, не пізніше ніж за 3 місяця до моменту введення їх у дію. Форми і програми одноразових державних спостережень затверджуються не пізніше, ніж за 5 місяців до початку обстеження. Строк дії форм регулярної державної статистичної звітності, як правило, має бути розрахований не менш як на 3 роки. Кожна пропозиція про внесення будь-яких змін діючої форми повинна впливати з конкретних реальних соціально-економічних обставин і бути в достатній мірі обґрунтована. Обсяг державної статистичної звітності в цілому по народному господарству України визначається в Загальнодержавному табелі форм державної статистичної звітності. До табелю щорічно вносяться зміни та доповнення.

Тема 13. Активна і пасивна політики держави на ринку праці

13.1. Активна і пасивна політики держави на ринку праці (Складання таблиці-характеристики)

Характеристика активної та пасивної політики держави на ринку праці

Активна політика

Пасивна політика

створення додат­кових робочих місць

реє­страція та облік безробітних і незайнятих громадян, які шукають роботу

надання інформаційних та проф­орієнтаційних послуг

організація системи надання допомоги по безробіттю

 організація банку вакансій

здійснення як грошових, так і не грошових форм підтримки безробітних і членів сімей, котрі перебувають на їх утриманні

пошук підходящої роботи

сприяння у працевлаштуванні громадян

допомога громадянам у відкритті своєї справи

працевлаштування неконкурентоспроможних верств населення на заброньовані робочі місця

сприяння самозайнятості та підприємницькій діяльності

поліпшення конкурентоспроможності робочої сили шляхом органі­зації професійного навчання, перенавчання та підви­щення кваліфікації

організація тимчасових громадсь­ких робіт

переселення в іншу місцевість