Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пз тв демочко.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
962.05 Кб
Скачать

5. Підбір обладнання теплового пункту

Тепловий пункт застосовують для передачі теплоносія і теплової енергії від теплової мережі до системи опалення. Крім того, тепловий пункт виконує цілий ряд функцій: очищення теплоносія, облік теплоносія і кількості теплоти, зниження температури теплоносія до необхідної для роботи системи опалення, визначення параметрів теплоносія, розподіл теплоносія між різними системами опалення, підігрів води на потреби системи гарячого водопостачання, регулювання витрат теплоти тощо. Залежно від виконуваних функцій підбирається обладнання теплового пункту.

Одним із головних елементів теплового пункту є гідроелеватор. Для його підбору необхідно встановити номер гідроелеватора і діаметр сопла. Номер елеватора визначається по діаметру його горловини.

Загальні втрати теплоносія в системі опалення будинку визначимо за формулою, кг/год

, (5.1)

де розрахункова температура теплоносія в подаючому трубопроводі системи опалення;те ж, у зворотньому трубопроводі системи опалення.

кг/год =3,8 т/год.

Розрахункові втрати тиску у системі опалення, визначені при гідравлічному розрахунку головного кільця циркуляції, Па:

, (5.2)

Па.

Насосний циркуляційний тиск у системі, кПа, який знаходимо за формулою

, (5.3)

Па =5,74кПа.

Діаметр горловини елеватора знаходять за формулою, мм

, (5.4)

де  витрати води в системі опалення, т/год; насосний циркуляційний тиск у системі, кПа, який знаходять за формулою

мм

Приймаємо елеватор зі стандартним діаметром горловини 20мм

Діаметр сопла елеватора визначається за формулою, мм

, (5.5)

коефіцієнт змішування елеватора.

мм.

Необхідна різниця тисків у тепловій мережі для роботи гідроелеватора, кПа

, (5.6)

де витрати води з теплової мережі до елеватора, т/год: - діаметр сопла гідроелеватора, мм.

Па.

6. Розрахунок опалювальних приладів

Тепловий розрахунок опалювальних приладів зводиться до визначення їх типорозміру з урахуванням теплонадходжень від відкрито прокладених у приміщенні трубопроводів. Вихідними величинами для розрахунку є тип опалювального приладу (МС 140-98), розрахункові втрати тепла приміщенням згідно з тепловим балансом, початкова та кінцева температури теплоносія, температура повітря у приміщенні.

Теплова потужність опалювального приладу, Вт, визначається за формулою:

, (6.1)

де тепловтрати приміщення, Вт;теплонадходження від неізольованих трубопроводів, що прокладені в даному приміщенні, Вт.

Тепловий потік від неізольованих трубопроводів, які знаходяться в приміщенні, визначається за формулою, Вт

, (6.2)

де питома тепловіддача одного метра вертикальних і горизонтальних трубопроводів, яка визначається за [8. 264 табл. ІІ.22] залежно від їх діаметра і різниці температур між теплоносієм на вході в опалювальне приміщення і повітрям, Вт/м;довжина вертикальних і горизонтальних трубопроводів у приміщенні, м.

Типорозмір конвектора визначаємо за [8] в залежно від номінального умовного теплового потоку, який знаходять за формулою, Вт

, (6.3)

де - теплова потужність опалювального приладу, Вт; комплексний коефіцієнт приведеннядо нормальних умов, який знаходять за формулою

, (6.4)

де різниця середньої температури води у приладі і температури повітря у приміщенні,ОС; витрати теплоносія у приладі, кг/год;коефіцієнт урахування атмосферного тиску в даній місцевості [8];коефіцієнт урахування напрямку руху теплоносія у приладі [8], для системи опалення з верхнім розведенням;експериментальні числові показники, що залежать від типу опалювального приладу, витрат теплоносія, напрямку руху теплоносія і визначаються за табл. 9.2 довідника [8]. Для нашого випадкуn=0.3, p=0, c=1, b=1.

Різниця середньої температури водиу приладівизначається за формулою

, (6.5)

де відповідно початкова і кінцева температури теплоносія на вході й виході з опалювального приладу,ОС; температура внутрішнього повітря приміщення,ОС(18ОС).

Температура теплоносія на виході з опалювального приладу, ОС

, (6.6)

де - теплове навантаження приладу, Вт; - кількість води, яка протікає через прилад, кг/год, і дорівнює у даному випадку витратам води у стояку.

Результати розрахунків зводимо в табл. 5.

Таблиця 5

Розрахунок поверхні нагріву конвекторів

За каталогом опалювальних приладів [11] виконується підбір необхідного типорозміру. При цьому слідкуємо, щоб тепловий потік обраного приладу не зменшився більше ніж на 5% або на 60 Вт порівняно з . Тип приладу записуємо у таблицю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]