Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachment.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
202.75 Кб
Скачать

Домашнє завдання до теми № 8

термін виконання_________________________

Визначити тип складнопідрядного речення зі сполучним елементом що. Підкреслити різними кольорами, в яких випадках що виступає сполучником, а в яких — сполучним словом, назвати критерії їхнього розмежування.

1. Слово — найтонше дотикання до серця, воно може стати і ніжною запашною квіткою, і живою водою, що повертає віру в добро, і гострим ножем, і розжареним залізом. 2. Три квітки на могилу мами я знов притишено несу. А сум, що ко­титься щоками, спада у вранішню росу. 3. Добре, що нав­проти його будинку знаходився сад, звідки долинали пташині голоси. 4. Давить душу це осіннє олово, тож не дивно, що самі собі ми пускаєм кулі часом в голови, закусивши зойки на губі. 5. В уяві мешканців Карпат любисток, валеріа­на, аконій вважалися зіллям, що оберігає від укусу гадюки. 6. О, звідки ця печаль в мені, немов життя — суцільна втрата, а те, що надалось придбати, лиш марево у далині. 7. Навчитися управляти емоціями і самопочуттям неважко, треба тільки освоїти ритмічне дихання — спокійні і безшумні вдихи і видихи, що переходять один в одного. 8. Відчи­няє двері осені вересень. Є припущення, що назву місяць дістав за буйне цвітіння у гаях медоносного вересу . 9. Серце її [матері] наближає найдальші орбіти, що від землі простяглись до високих планет. 10. У серце увійде лиш те, що йде від серця. 11. Живемо так, що доля одного пере­плітається з долею іншого, немов коріння дерев, які ростуть поруч. 12. То неначе мати плаче [чайка] за погубленими дітьми, що в неволі та в недолі зникли в горі, зникли в пітьмі. 13. Слово скаже — що соловей заспіває. 14. Слав­лю надію, що народжується з променем ранку.

Для коментарів:

Сполучник

Сполучне слово

Підкресліть граматичні основи, визначте тип підрядної частини за структурно-семантичною класифікацією. Різними кольорами підкреслити слово в головній частині, яке пояснює підрядна і спо­лучний засіб, яким воно приєднується.

1. Хотів би я знати, про що той струмо­чок у мріях своїх гомонить між травою? ________________________________ 2. Не говори печальними очима те, що бояться вимо­вить слова _________________________________ 3. Мислив я, що кожне серце має інший ритм одмінний, інший біль і іншу радість, інший стук і іншу кров ____________________________________ 4. В пісні важко передати те, чим крилиться душа ______________________________ 5. Я навіть не помітив, як вечір засмутивсь ___________________________ 6. Юність відзначається тим, що в неї світлі дум­ки беруть верх над чорними ________________________ 7. Нехай в піснях від бур спочину й забуду все, що пережив. __________________ 8. Ніколи я не знав, що так люблю - до болю, до смертельного жалю - понад Дніпром сріблисті вер­болози _______________________ 9. Раз вночі прокинувсь вітер і угледіть захотів - чи ніхто не порушає тиші мертвої гаїв ___________________________ 10. Ще Віктор Гюго доводив, що всі слова можуть служити поетові _____________________________11. Вночі люблю дивитись, як креслять засинений осінній небосхил падучі зорі ______________________________ 12. Мені здається, що жила я завжди... _______________________13. Я певна, що ві сні дерева і квітки не страждають _______________________ 14. Знай, що в світі найтяжче – це серце носити студене!__________________________ 15. І виходить ру­салонька в поле виглядати, чи не вийде її милий на лан жито жати ____________________________. 16. Я просто хочу, щоб до наступної ери з кожного сьогоднішнього злочину не ви­росло завтрашніх двісті _______________________. 17. І мені здаєть­ся, що мати торкнулась руками не соняшника, а нахи­лила до себе мою голову ___________________________18. Я люблю, як, буває, осінню пахне яблуками в хаті __________________________19. Я завжди думав і думаю, що без гарячої любові до приро­ди людина не може бути митцем _______________________. 20.Приснилося мені, що ніби я гуляю по нивах, говорю, ловлю метеликів рожевих, в житах волошки рву, купа­юсь у річці чистій ___________________________

ОЦІНКА:

Список рекомендованої літератури

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]