Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Korotich_G_V_Istoria_ukrainskoy_filosofii.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
589.31 Кб
Скачать

Структура програми курсу та основна рекомендована література

РОЗДІЛ І. ДАВНЬОСЛОВ'ЯНСЬКА МІФОЛОГІЯ.

ФІЛОСОФСЬКА ДУМКА КИЇВСЬКОЇ РУСІ

ТЕМА І. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

ДАВНЬОСЛОВ'ЯНСЬКОЇ МІФОЛОГІЇ

Міф як специфічна суспільно-історична форма світогляду. Особливості слов'янської міфології: основні культи та міфологічні персонажі. Зв'язок слов'янської та античної міфології. Відображення міфологічних поглядів у побуті та мистецтві давніх слов'ян.

ТЕМА 2. ФІЛОСОФСЬКА ДУМКА КИЇВСЬКОЇ

РУСІ

Соціокультурні передумови виникнення та розвитку філософської думки (суспільно-політичні, економічні та культурні передумови; перекладна та вітчизняна література). Поняття філософії у давньослов'янській культурі. Онтологічні, натурфілософські та гносеологічні погляди. Уявлення про людину та її сутність. Сенс людського буття. Моральні та естетичні погляди, їхній взаємозв'язок. Уявлення про історію та суспільство.

РОЗДІЛ 2. ДУХОВНА КУЛЬТУРА УКРАЇНИ У XIII - ХV СТ. ГУМАНІСТИЧНІ ТА РЕФОРМАЦІЙНІ ІДЕЇ У ФІЛОСОФСЬКІЙ ДУМЦІ УКРАЇНИ (КІНЕЦЬ ХV - ПОЧАТОК ХVШ СТ.)

ТЕМА 3. ДУХОВНА КУЛЬТУРА УКРАЇНИ У XIII - ХV СТ. (ЛІТЕРАТУРНО-ФІЛОСОФСЬКИЙ АСПЕКТ)

Соціокультурні умови розвитку духовної культури. Загальні риси духовної культури України періоду XIII - ХVст.

ТЕМА 4. ГУМАНІСТИЧНІ ТА РЕФОРМАЦІЙНІ

ІДЕЇ У ФІЛОСОФСЬКІЙ ДУМЦІ УКРАЇНИ (КІНЕЦЬ ХV - ПОЧАТОК ХVІІІ СТ.)

Соціокультурні передумови виникнення гуманістичних та реформаційних поглядів. Проблема людини у філософії українського Відродження. Філософія держави та права. Розвиток гуманістичних та реформаційних ідей в Острозькому культурно-освітньому центрі та братських школах.

РОЗДІЛ 3. ФІЛОСОФІЯ У КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКІЙ

АКАДЕМІЇ. ФІЛОСОФІЯ Г.СКОВОРОДИ

ТЕМА 5. ФІЛОСОФІЯ У КИЄВО-

МОГИЛЯНСЬКІЙ АКАДЕМІЇ

Соціокультурні передумови виникнення філософії українського Просвітництва. Уявлення про філософію. Онтологічні, натурфілософські, гносеологічні погляди. Етика та політико-правові концепції.

ТЕМА 6. ФІЛОСОФІЯ Г.СКОВОРОДИ

Поняття філософії в творчості Г.Сковороди. Принцип самопізнання та кордоцентризм. Вчення про три “світи” та дві “натури”. Бог та церква в філософії Г.Сковороди. Поняття “сродної праці”. Етичні погляди.

РОЗДІЛ 4. ФІЛОСОФІЯ УКРАЇНСЬКОГО

РОМАНТИЗМУ. УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЧНА

ФІЛОСОФІЯ XIX - ПОЧАТКУ XX СТ.

ТЕМА 7. ФІЛОСОФІЯ УКРАЇНСЬКОГО

РОМАНТИЗМУ

Соціокультурні передумови виникнення українського романтизму. Загальна характеристика українського романтизму. Відображення ідей романтизму у творах діячів Кирило-Мефодіївського братства. Початок розробки філософії української ідеї. “Філософія мови” О.О.Потебні.

ТЕМА 8. УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЧНА

ФІЛОСОФІЯ XIX - ПОЧАТКУ XX СТ.

Загальна характеристика академічної філософії на Україні (ХIХ – поч. ХХст.). Філософські погляди П.Д.Лодія, I.Б.Шада, К.П.Зеленецького, Й.Г.Міхневича, О.М.Новицького, С.С.Гогоцького та вплив на них ідей Канта, Шеллінга, Фіхте та Гегеля. Позитивізм В.В.Лесевича, панпсихізм О.О.Козлова, “синехологічний спіритуалізм” О.М.Гілярова, неокантіанство Г.І.Челпанова, релігійно-теїстична філософія П.І.Ліницького, “монодуалізм” М.Я.Грота. Філософські погляди П.Д.Юркевича.

РОЗДІЛ 5. ІДЕЯ НАЦІОНАЛЬНОГО

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]