Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні роботи по access.doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Методичні вказівки до виконання роботи:

Щоб створити таблицю що «Комплектуючі» скористаємося конструктором. Введемо імена полів і тип даних для цих полів. Потім збережемо цю таблицю і відкриємо для заповнення відповідною інформацією. Заповнюємо таблицю, а після цього тиснемо лівою мишей в кнопку Зберегти. Все нова таблиця створена і збережена.

Друге завдання досить типове для того, хто хоч іноді користувався, так званим, Explorer'ом. Так от, він підтримуємо таку функціональну клавішу F2. Діє так -выделяем файл, тиснемо F2, прописуємо нове ім'я, тиснемо Enter. Цей же метод можна застосувати і для перейменування таблиць БД. Знову ж таки - виділили, натиснули F2, прописали ім'я, натиснули Enter. Якщо цей метод не влаштовує, то можна скористатися мишею, кликнути правою, вибрати Перейменувати. Як на мене, перший метод краще.

Отже, два завдання виконано. Можна переходити до третього, тобто до форматування таблиць що Комплектують і Постачальники. Для цього необхідно скористатися меню Формат, а саме її командами Шрифт, Висота рядка, Ширина стовпця, Режим таблиці

Приступимо до завдання, яке іменується четвертим. У ньому вказано зв'язати таблицю Постачальники з таблицею що Комплектують, причому таблиця що Комплектують повинна бути головною. Перш за все треба пам'ятати, щоб зв'язати дані різних таблиць, кожна таблиця повинна містити ключове поле. Значення цього поля дозволити однозначно вибрати потрібний запис в таблиці, а також коректно встановити зв'язки між таблицями. Отже, виконуємо команду для миші - сервіс-схема даних. Після цього додаємо таблиці, між якими треба встановити зв'язок, а саме, таблиці Постачальники і що Комплектують.

В результаті повинно вийти так, щоб з'явилися два вікна із списком полів для однією і іншою таблицею.

Потім вибираємо в таблиці що Комплектують поле Компонент і методом Drag-and-Drop перетягуємо його на полі Модель таблиці Постачальники. З'явиться вікно, в якому ставимо мишей галку «Забезпечення цілісності даних» і клацаємо тією ж мишей по кнопці Створити.

Щоб видалити запис з таблиці праву кнопку миші на приреченому записі і потім вибрати з меню вирок - Видалити запис. Повинне вискочити віконце з попередженням - видалити чи ні? Головне, не зневірятися і тиснути ТАК. Записи як і не бувало. Раз можна видаляти, означає можна і додавати - закон збереження діє. Для цього - в контекстному меню вибираємо НОВИЙ ЗАПИС. Ці дві операції можна успішно виконати і через меню Правка.

Контрольні питання:

  1. Схема даних в Access

  2. Включення таблиць в схему даних

  3. Створення зв'язків між таблицями схеми даних

  4. Забезпечення цілісності даних

  5. Каскадне оновлення і видалення зв'язаних записів

  6. Об'єднання записів взаємозв'язаних таблиць

  7. Вибір способу об'єднання записів

  8. Модифікація структури бази даних

  9. Зміна структури таблиць

  10. У якому випадку створюється невизначене відношення?

  11. Перерахуєте типи зв'язків між таблицями. Охарактеризуйте їх.

Практична робота № 15

Тема: Створення запитів на вибірку і запитів з параметрами.

Мета: Навчитися створювати необхідний тип запитів.

Завдання: 1. Створити в своїй базі даних запит на вибірку і запит з параметрами (умову вибирати самим, виходячи із змісту своєї бази даних).

Методичні вказівки до виконання роботи:

Доступ до інформації, що міститься в базі даних, забезпечується таким інструментом, як запити. Запити дозволяють відібрати дані, що містяться в різних таблицях бази, а також виконати відбір згідно заданим умовам. У цьому плані запити нагадують фільтри, проте запити є гнучкішим інструментом доступу до інформації. Так, наприклад, в запитах можна не тільки запрошувати інформацію, але і формувати нові поля, яких немає в таблиці.

Створення запиту можливо за допомогою майстра або в режимі конструктора. Спершу розглянемо створення запиту за допомогою майстра: вибираємо «Створення запиту за допомогою майстра». Далі додаємо поле (або декілька полів), для якого створюється запит, клацаємо Далі. Наступний крок майстра міститиме ім'я створюваного запиту і підтвердження на його створення.

Створення запитів в режимі конструктора даємо повніший контроль над типом створюваного запиту. Отже, щоб створити запит в режимі конструктора клацаємо «Створення запиту в режимі конструктора». Потім вибираємо таблицю, для якої створюється запит.

Потім вибираємо тип запиту (вибірковий), указуємо поля, режим сортування і умову відбору. Після цього зберігаємо і задаємо ім'я створеного запиту.

Ефективним засобом аналізу є перехресний запит. Цей вид запиту дозволяє згрупувати дані рядків або стовпців і вивести підсумкові значення в окремий стовпець. При формуванні запиту можна задати обробку даних, наприклад, знайти суму або середнє для значень якого-небудь поля. Для цього використовуються вирази, по яких проводиться обчислення, а результати обчислень заносяться в окреме поле. У виразах можна використовувати знаки арифметичних операцій, операторів порівняння, а також імена полів, поміщених в квадратні дужки. Наприклад вираз [Ціна] * 1.5.

Наприклад, необхідно враховуючи кількість замовлень на один компонент і оптову ціну обчислити, яку суму треба викласти за кожен тип компонентів.

Для цього в режимі конструктора створимо нижчеприведений запит.

В результаті повинно вийти:

Окрім приведених вище запитів можна створювати запити на оновлення, видалення, додавання, створення таблиці.

Контрольні питання:

  1. Призначення і види запитів

  2. Конструювання запитів

  3. Схема даних запиту

  4. Бланк запиту

  5. Поля бланка запиту

  6. Модифікація запиту

  7. Умови відбору записів

  8. Майстер створення запитів

  9. Майстер запитів на вибірку

  10. Використання логічних операцій в умові відбору

  11. Обчислюючі поля

  12. Використання функцій в обчислюючі полях

  13. Привласнення призначених для користувача імен обчислюючим полям

  14. Параметри запиту

  15. Групові операції в запитах

  16. Призначення групових операцій

  17. Порядок створення запиту з груповими операціями

  18. Запит з функцією Sum

  19. Запит з функцією Count

  20. Завдання умов відбору в запитах з груповими операціями

  21. Використання в умові відбору функцій

  22. Багатотабличні запити

  23. Створення багатотабличних запитів

  24. Формування схеми даних запиту

  25. Підготовка бланка запиту

  26. Введення значень в умови відбору записів

  27. Введення параметрів в запит

  28. Групові операції в багатотабличному запиті

Практична робота № 16

Тема: Створення запитів на зміну.

Мета: Навчитися створювати запити на зміну.

Завдання: 1. Створити в своїй базі даних кожний з типів запиту на зміну (створення таблиці, оновлення, додавання, видалення).

!!! Примітка: у результаті в лабораторну роботу повинна бути включена початкова таблиця, 4 бланки запиту, 5 результуючих таблиць.

Методичні вказівки до виконання роботи:

Для початку роботи запускаємо Access. Далі переходимо на вкладку «Запити» і вибираємо створити запит за допомогою конструктора. Спершу розглянемо створення запиту на створення таблиці. Вибираємо в меню «Запити» пункт «Створення таблиці». Далі указуємо щоб створювалася таблиця в поточній базі даних або в іншій (указуємо ім'я БД).

Далі указуємо поля для створення таблиці, якщо треба умови отборки і т.д.. Потім зберігаємо запит. Тепер для створення таблиці запустимо запит, після виконання якого буде створена нова таблиця:

Розглянемо тепер створення запиту на оновлення. Представимо таку ситуацію. Виробник жорстких дисків вирішив продавати продукцію за наступним принципом: якщо час доступу більше 9 мс, то ціна жорсткого диска складе 90 у.о. Як же реалізувати запит на оновлення в цьому випадку. Спершу виберемо тип запиту - Запит на оновлення. Потім заповнимо поля таким чином, як показано нижче на малюнку:

Результатом виконання даного запиту буде наступне оновлення таблиці:

Розглянемо тепер запит на додавання. Вибираємо тип запиту - Додавання і заповнюємо поля як показано нижче:

В результаті виконання даного запиту будуть додані, задовольняють умовам відбору.

Створення запиту на видалення досить схоже на створення запиту на додавання. Різниця полягає лише в тому, щоб записи віддалятимуться, а не додаватися. Отже, заповнимо поля як приведено нижче:

Після цього збережемо запит і запустимо його на виконання. Результатом буде видалення тих записів, які задовольняють умовам відбору.

Контрольні питання:

  1. Запити на зміну

  2. Створення нової таблиці за допомогою запиту

  3. Запит на оновлення

  4. Запрос на добавление

  5. Добавление данных в связанные таблицы

  6. Добавление данных из нескольких таблиц

  7. Запрос на удаление

  8. Удаление записей из таблиц, связанных с указанием каскадного удаления записей

  9. Удаление записей из таблиц, связанных без указания каскадного удаления записей

Практична робота № 17

Тема: Форми.

Мета: Навчитися створювати форми.

Завдання:

  1. Створити форму за допомогою майстра. Як початкові дані використовувати таблицю з лабораторної роботи № 3.

  2. Створити форму в режимі конструктора (таблиця з лабораторної роботи № 3)

  3. Створити форму, використовуючи як початкові дані запит з параметрами (з лабораторної роботи № 5) з попереднім виведенням діалогового вікна.

Методичні вказівки до виконання роботи:

У бази даних інформація звичайно вводиться за допомогою форм, а зберігається у вигляді таблиць.

Форма - це об'єкт бази даних, призначений для введення і відображення інформації. Форма обов'язково містить елементи (поля), в які користувач вводить дані.

Користувач може створити форму самостійно, але краще для цього використовувати майстер. Це прискорить процес побудови форми, оскільки майстром буде виконана вся основна робота.

Для створення форми за допомогою майстра необхідно:

  1. У діалозі, що відкрився, "Нова форма" вказати режим Майстер форм і в списку, що розкривається, вибрати таблицю, для якої створюватиметься форма.

  2. У першому діалозі майстра створення форм, що з'явився, необхідно вказати поля, які будуть присутні у формі. Після цього треба натиснути кнопку Далі.

  3. Відкриється наступний діалог, призначений для вибору виду форми. За умовчанням пропонується форма, в якій поля введення розміщуються в стовпець. Після вибору треба натиснути кнопку Далі.

  4. У подальшому діалозі потрібно вибрати стиль оформлення з представленого списку. Після вибору треба натиснути кнопку Далі.

  5. У новому діалозі треба ввести ім'я форми (за умовчанням пропонується ім'я джерела таблиці), а також поставити перемикач Відкриття форми для перегляду або введення даних. Потім слід натиснути кнопку Готово.

В результаті виконаних дій на екрані з'явиться вікно форми, в яку можна відразу вводити дані.

Створимо за допомогою конструктора форму, яка відображатиме не повну інформацію з таблиці (а саме, щоб відображалися такі поля як «Виробник», «Ємкість» і «Ціна»).

Для цього виберемо створити форму за допомогою конструктора. Далі, використовуючи панель інструментів, додамо у форму поля з таблиці Serial ATA (можна скористатися кнопкою «Список полів» на панелі інструментів). Далі змінимо фон форми, встановимо шрифт і т.д.

Щоб створити форму, яка як початкові дані використовуватиме запит, необхідно (при використанні майстра) вибрати в списку вибрати не таблицю, а запит, на основі якого створюватиметься форма. Якщо використовується конструктор необхідно виконати наступну послідовність дій:

  1. Викликати вікно властивостей форми

  2. З випадного списку вибрати об'єкт Форма.

  3. У полі Джерело записів вибрати запит.

Контрольні питання:

  1. Створення однотабличной форми

  2. Редагування форми в режимі макету

  3. Робота з даними таблиці в режимі форми

  4. Створення форми на основі запиту

  5. Додавання підлеглої форми

  6. Обмеження доступу до даних через форму

  7. Захист даних поля від змін

  8. Установка обмежень на коректування записів через форму

  9. Створення кнопок

  10. Створення полів із списком

Практична робота № 18

Тема: Звіти

Мета: Навчитися створювати звіти в режимі майстра.

Завдання:

  1. Створити звіт по таблиці «Постачальники» з лабораторної роботи № 3

  2. Створити звіт за запитом з параметрами (таблиця з лабораторної роботи № 5) з попереднім виведенням діалогового вікна.

Методичні вказівки до виконання роботи:

Щоб представити дані, зібрані в базі даних, можна сформувати звіт. Розглянемо створення звіту за допомогою майстра. Для цього вибираємо Створити звіт за допомогою майстра. Далі вибираємо таблицю, на основі якої створюватиметься звіт, додаємо поля.

Наступним кроком майстра буде вказівка рівнів угрупування для полів звіту.

Слідуючи вказівкам майстра указуємо порядок сортування полів

Далі майстер запропонує вибрати макет для створюваного звіту.

Потім указуємо стиль створюваного звіту. Врешті-решт майстер запропонує вказати ім'я для створюваного звіту. Для того, щоб вивести звіт після того, як буде натиснута кнопка Готово необхідно поставити перемикач «Проглянути звіт».

Приклад створеного звіту:

Розглянемо тепер створення звіту, який як початкові дані використовуватиме запит. Процес створення даного звіту за допомогою майстра дуже похід на процес створення форми з аналогічним завданням. Процес створення цього звіту дуже схожий на розглянутий раніше. Різниця полягатиме лише в тому, що при створенні даного звіту необхідно замість таблиці вибрати заздалегідь створений запит.

Приклад створеного звіту:

Контрольні питання:

  1. Основи конструювання звітів

  2. Доопрацювання звіту в режимі макету

  3. Угрупування і сортування даних звіту

  4. Перегляд і друк звіту

  5. Зміна джерела записів звіту

  6. Розробка звіту за допомогою майстра

  7. Додавання поточної дати і номера сторінки