Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стравняк.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
295.42 Кб
Скачать
  1. Застосування сучасних комп`ютерних технологій (програмних засобів)

В міру широкого розповсюдження засобів обчислювальної техніки в усі галузі людської діяльності, проблема організації взаємодії між різними ЕОМ в установах, організація і на підприємствах стає вкрай актуальною. Вирішення цих проблем пов’язане зі створення мереж ЕОМ.

На сьогоднішній день у світі існує більше сотні мільйонів комп’ютерів і більше 80 % з них об'єднані в різні інформаційно-обчислювальні мережі, від малих локальних мереж в офісах до глобальних мереж типу Іnternet. Всесвітня тенденція до об’єднання комп'ютерів у мережі обумовлена рядом важливих причин, таких як прискорення передачі інформаційних повідомлень, можливість швидкого обміну інформацією між користувачами, одержання і передача повідомлень ( факсів, E - maіl листів та іншого ) не відходячи від робочого місця, можливість миттєвого одержання будь-якої інформації з будь-якої точки земної кулі, а так само обмін інформацією між комп'ютерами різних фірм виробників працюючих під різним програмним забезпеченням.

У промисловості засобів зв'язку приділяється велика увага системам передачі даних на великі відстані. Індустрія глобальних мереж розвивається і займає міцні позиції. Локальні мережі є новою областю засобів передачі даних.

Промисловість виробництва локальних мереж розвивалася з разючою швидкістю за останні кілька років. Упровадження локальних мереж мотивується в основному підвищенням ефективності і продуктивності персоналу. Ця мета проголошується фірмами постачальниками локальних мереж, керівництвом установ і розроблювачами локальних мереж.

Основними причинами розвитку об'єднання ЕОМ в комп’ютерні мережі стали:

1. В об'єднанні мається велика кількість комп'ютерів працюючих окремо від всіх інших комп'ютерів і не мають можливості гнучко обмінюватися з іншими машинами інформацією.

2. Неможливе створення загальнодоступної бази даних.

3. Існуючі ЛОМ поєднують у собі невелику кількість комп'ютерів і працюють тільки над конкретними і вузькими задачами.

4. Накопичене програмне і інформаційне забезпечення не використовується в повному обсязі і не має загального стандарту збереження.

5. При наявній можливості підключення до глобальних обчислювальних мереж типу Internet необхідно здійснити підключення до інформаційного каналу не однієї групи користувачів, а всіх користувачів за допомогою об'єднання в групи.

Сучасні комп’ютерні технології швидкими темпами проникають в усі сфери людського життя, великою мірою саме завдяки комп’ютерним мережам. Значно розширюються потенційні можливості комп’ютерних технологій завдяки сучасним досягненням науковців у цій галузі. Проблема полягає в ефективному застосуванні комп’ютерних програм, тому що часто фахівці не завжди, знаючи добре комп’ютер, можуть використовувати їх ефективно.

  1. Порядок виконання дипломного проекту

Мета дипломного проекту – закріплення у студентів теоретичних положень предмету, набуття навичок практичного вирішення технічних задач в галузі розробки та налаштування комп’ютерних мереж.

Дипломний проект виконується у два етапи: перший – проектування локальної мережі, другий – оформлення пояснювальної записки.

Проектування локальної комп’ютерної мережі передбачає такі етапи:

  1. Вибір технології побудови локальної мережі.

  2. Вибір логічної та фізичної топології мережі.

  3. Вибір пасивного обладнання.

  4. Вибір активного обладнання.

  5. Проектування СКС локальної мережі.

Пояснювальна записка дипломного проекту повинна бути виконана згідно рекомендованого плану та складатися з наступних розділів:

  1. Загальний розділ

  2. Розробка технічного та робочого проекту

  3. Спеціальний розділ

  4. Економічний розділ

  5. Охорона праці, техніка безпеки та екологічні вимоги.

Пояснювальна записка може включати і інші розділи, залежно від теми і направлення дипломного проекту , а також з рекомендації керівника і консультантів дипломного проекту.

В розділі 1 описується аналітичний огляд існуючих рішень та обраний спосіб побудови локальної мережі, вказано майбутні стадії та етапи розробки і техніко-економічні показники.

В розділі 2 дається постановка задачі на розробку проекту, характеристика підприємства, для якого створюється проект мережі. Здійснюється розробка схеми фізичного розташування кабелів та вузлів. Також здійснюється обґрунтування вибору програмного та апаратного забезпечення для мережі.

В розділі 3 описується обґрунтування вибору операційних систем та програмного забезпечення серверів та робочих станцій в мережі. Також описується інструкція із встановлення та конфігурування мережевого обладнання.

В розділах 4-5 розраховується вартість розроблюваної мережі, а також описується техніка безпеки.

Окрім того, у пояснювальній записці повинні міститися додатки, в яких зображується фізична та логічна топології мережі, таблиця ІР-адресації, план приміщення з розмірами. Дипломний проект потрібно забезпечити якісним та змістовним графічним матеріалом, що ілюструє роботу мережі в цілому, або окремих її складових. Витрати навчального часу студентів на виконання курсової роботи визначаються робочим навчальним планом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]