Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CCE-B2_modelova_varianta_2012.pdf
Скачиваний:
121
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
680 Кб
Скачать

Univerzita Karlova v Praze

Ústav jazykové a odborné přípravy Vratislavova 10, 128 00 Praha

4 ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY

Ústní část zkoušky se skládá ze tří úloh. Kandidáti jsou zkoušeni po dvojicích a losují si pořadí zkoušení. Pokud je počet kandidátů lichý, je poslední kandidát zkoušen sám. Komisi tvoří dva zkoušející – examinátor a hodnotitel. Examinátor vede dialog s kandidátem a zadává úlohy, zatímco hodnotitel sedí stranou, do průběhu zkoušky nezasahuje a pouze hodnotí kandidátův výkon. Zkouška trvá 18–21minut (pro 2 kandidáty dohromady) a kandidáti se vrozhovorustřídají.Ústnízkouškaje nahrávána.Zkoušky CCE jsou neveřejné.

Úloha 1

První úlohu tvoří monolog kandidáta o sobě, popřípadě dialog kandidáta s examinátorem týkající se osoby kandidáta, např. co studuje nebo kde pracuje, proč se učí česky, kde češtinu využívá apod.

Délka úlohy je 6–7 minut pro oba kandidáty, to znamená cca 3 minuty pro jednoho kandidáta.

Příklady otázek:

Odkud pocházíte? Čím se zabýváte?

Seznam otázek není vyčerpávající, examinátor otázky a jejich počet mění podle vývoje rozhovoru.

Úloha 2

V této části vede každý kandidát monolog na všeobecné nebo aktuální téma, které vybírá examinátor. První kandidát se připravuje, zatímco examinátor hovoří s druhým kandidátem v úloze 1. V pořadí druhý kandidát se připravuje během monologu prvního kandidáta v úloze 2. Kandidáti mají na přípravu cca 3 minuty a můžou si dělat poznámky na papír. Každý kandidát by měl samostatně mluvit 1,5 minuty. Po skončení monologu mu examinátor položí několik doplňujících otázek.

Délka úlohy je 6–7 minut pro oba kandidáty, to znamená cca 3 minuty pro jednoho kandidáta.

Příklad tématu kmonologu a doplňujících otázek:

Popište dva jazyky, které znáte. Který se vám učil snadněji a proč?

Proč jste si tyto jazyky vybral/a a jak dlouho se je učíte?

Který jazyk je podle vás nejtěžší se naučit a proč?

Proč se podle vás lidé učí cizí jazyky?

37

Univerzita Karlova v Praze

Ústav jazykové a odborné přípravy Vratislavova 10, 128 00 Praha

Úloha 3

V této části spolu vedou kandidáti diskuzi na základě motivačního textu. Kandidáti dostanou jeden úkol, který mají společně vyřešit v rámci běžné komunikační situace.

Tato úloha ověřuje kandidátovu úroveň ústní interakce (tj. schopnost vyjádřit a obhájit svůj názor, schopnost zaujmout stanovisko knázorům komunikačního partnera, schopnost vést dialog). Examinátor do dialogu zasahuje pouze v případě, že komunikace mezi kandidáty neprobíhá.

Délka úlohy je 6–7 minut pro oba kandidáty, to znamená cca 4 minuty pro jednoho kandidáta.

Příklad úkolu, který mají kandidáti společně vyřešit:

Chtěli byste jet společně na Antarktidu. Domluvte se spolu a vyberte 5 věcí, které si vezmete s sebou. Svoje rozhodnutí vysvětlete.

Během ústní zkouškynení možné sezcela vyhnout osobním tématům.Kandidát má při odpovědi možnostexaminátorovi sdělit, že naněkterou zotázeknechcezosobníchdůvodů reagovat.

38

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]