Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminary_-5_sem_samost-5_sem (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
49.96 Кб
Скачать

Тема іі. Соціально-економічний розвиток України та український національний рух у 1 половині хіх ст..

Завдання для самостійного опрацювання

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань

  1. Формування торгово-промислової буржуазії в українських землях.

  2. Формування робітничого класу: джерела, чисельність, основні групи.

  3. Суспільно-політична боротьба навколо селянського питання в 1 пол. ХІХ ст..

  4. Вплив реформ Марії-Терези та Йосипа ІІ на соціально-економічний розвиток західноукраїнських земель.

Статті для конспектування

  1. Дрібниця В. Революція 1848-1849 рр. в австрійській імперії та український національно-визвольний рух / В.Дрібниця, О.Реєнт // Історія України. – 2001. – № 13.

  2. Куриленко О.В. Український та зарубіжний історіографічний концепт: соціально-економічна історія України першої половини ХІХ ст. / О.В.Куриленко // Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст. – Вип. ХV. – К.: Інститут історії України НАН України, 2008. – С. 255-259. – Режим доступу до статті: // http:// history.org.ua.

  3. Молчанов В.Б. Соціально-правове становище сільського населення у першій половині ХІХ ст. (до 1861 р.) / В.Б.Молчанов // Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст. – Вип.Х. – К.: Інститут історії України НАН України, 2005. – С. 34-49. – Режим доступу до статті: // http:// history.org.ua.

  4. Сергієнко Г. Кирило-Мефодіївське товариство: утвердження ідеї національного відродження України в слов'янському світі / Г.Сергієнко // Український історичний журнал. – 1996. – № 6.

Завдання для самостійної роботи

  1. Заповніть таблицю та спробуйте відповісти на запитання до неї.

Нові капіталістичні явища в економіці України в 1 пол. ХІХ ст..

Феодально-кріпосницькі відносини, що гальмували розвиток економіки

У чому ви вбачаєте основну суперечність в економічному розвитку України першої половини ХІХ ст.? Чому і як феодальні відносини гальмували прогресивний розвиток України?

  1. Доведіть фактами, що в 1 пол. ХІХ ст.. кріпацтво заважало розвиткові прогресивних відносин у промисловості, сільському господарстві та торгівлі.

  2. Дослідники вважають, що суть загальної кризи феодалізму полягає в тому, що дальший прогресивний розвиток суспільства був неможливим на базі феодально-кріпосницьких відносин. Просування вперед було можливим лише на базі дрібнотоварних та капіталістичних відносин. Це вимагало негайного знищення кріпацтва. Чи згодні ви з таким твердженням? Які факти з історії України можна привести на його користь?

  3. Чим пояснити, що у 50-х рр. ХІХ ст. понад 70% всіх вільнонайманих робітників, які на той час були в Російській імперії, працювали саме в Україні? Яке це мало значення для розвитку виробництва?

  4. Чому в 1 пол. ХІХ ст. в сільському господарстві України вільнонаймана праця була найбільш поширена на Півдні? Чим пояснити, що особливо інтенсивно вона використовувалася під час напружених польових робіт?

  5. На контурній карті позначте зовнішньоекономічні зв'язки України в пол. ХІХ ст.. З якими країнами Україна була зв'язана в ті часи? Що було предметом українського експорту, а що Україна імпортувала? Чому саме ці товари використовувалися у зовнішній торгівлі?

  6. На контурній карті позначте найбільш крупні міста, порти та ярмарки, що існували в Україні у 1 пол. ХІХ ст.?

  7. На контурній карті України позначте райони найбільш крупних народних повстань 1 пол. ХІХ ст.. Які висновки можна зробити на підставі цієї карти?

  8. Чи згодні ви з думкою, що селянська боротьба в 1 пол. ХІХ ст. в Україні була спрямована на революційну ліквідацію феодально-кріпосницьких відносин та заміну їх більш прогресивною капіталістичною системою? Відповідь обґрунтуйте.

  9. У 1 пол. ХІХ ст. уряд Австрійської імперії проводив на західноукраїнських землях політику всілякого обмеження місцевої промисловості та зміцнення феодально-кріпосницьких відносин. Так, у 1841 р. у Східній Галичині було лише 29,4 тисячі ремісників. Чому австрійський уряд заважав розвитку промисловості у Східній Галичині? Якої мети він намагався при цьому досягти? Чому цей уряд навмисно зміцнював феодально-кріпосницькі відносини? Чи можна було зовсім припинити розвиток західноукраїнських земель? Свою думку обґрунтуйте.

  10. Що було спільного в політиці австрійського та російського урядів відносно України в 1 пол. ХІХ ст.? Чим пояснити це спільне?

  11. Характеризуючи спрямованість Кирило-Мефодіївського товариства, дослідники вважають, що воно носило національно-визвольний та республіканський характер. Вони доводять, що це товариство було більш демократичним, ніж декабристські організації. Якими фактами можна підтвердити таку характеристику Кирило-Мефодіївського товариства?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]