Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світова економіка ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
523.78 Кб
Скачать

2 . Світовий ринок капіталів . Поняття . Сутність

Фінансові ресурси світу

- Це сукупність фінансових ресурсів усіх країн , міжнародних організацій та міжнародних фінансових центрів світу.

Фінансові ресурси це тільки ті , які використовуються в міжнародних економічних відносинах , тобто відносинах між резидентами і нерезидентами . Світовий фінансовий ринок являє собою сукупність фінансово- кредитних організацій , які в якості посередників перерозподіляють фінансові активи між кредиторами і позичальниками , продавцями та покупцями фінансових ресурсів . Якщо світовий фінансовий ринок розглянути з функціональної точки зору , то його можна розбити на такі ринки , як валютний , деривативів , страхових послуг , акцій , кредитний , а ці ринки , у свою чергу , підрозділяються на ще більш вузькі , як , наприклад , кредитний ринок - на ринок довгострокових цінних паперів і ринок банківських кредитів.

Часто всі операції з фінансовими активами у вигляді цінних паперів об'єднують у фондовий ринок як ринок всіх цінних паперів , але частіше під ним розуміють тільки ринок акцій. По термінах обігу фінансових активів світовий фінансовий ринок можна розбити на дві частини: грошовий ринок ( короткостроковий ) і ринок капіталу ( довгостроковий ) .

Короткостроковий характер значної частини світового фінансового ринку робить його схильним притоках і відпливи фінансових коштів .

Більше того , існують фінансові активи які націлені на перебування на грошовому ринку з однією тільки метою - отримання максимального прибутку , в тому числі і за рахунок цілеспрямованих спекулятивних операцій на грошовому ринку .

Подібні фінансові кошти часто називають « гарячими грошима». У період фінансової буму вони особливо активно перетікають між фінансовими центрами , а також між цими центрами і периферією , а в періоди фінансових криз і в їх напередодні швидко повертаються назад.

Межі між різними сегментами світового фінансового ринку неясні, і без особливих труднощів можлива переорієнтація значної частини фінансових ресурсів світу з одних його частин на інші.

У підсумку , наприклад , збільшується взаємозв'язок між валютними курсами ( визначаються насамперед ситуацією на валютному ринку) , банківським відсотком (визначається ситуацією на ринку боргових цінних паперів) і курсом акцій в різних країнах світу.

Все це призводить до того , що фінансовий ринок світу нестабільний. Багато економістів вважають , що ця нестабільність наростає.

Глобалізація фінансових ресурсів зростає , потрясіння на одних фінансові ринки все більше впливають на фінансових ринках інших країн.

3 . Євро і долари ( євродолари )

Світовий ринок банківських кредитів в більшості випадків грунтується на фінансових ресурсах , які прийшли з одних країн в банки інших країн.

Міжнародні економічні відносини обслуговують виключно ринок і тому втратили свою національну приналежність.

Це в основному кошти в доларах і європейській валюті , які знаходяться на депозитах , в основному в Європі.

З цієї причини їх ще називають євровалюти або по імені головної валюти таких фінансових активів - євродоларами .

Однак значна маса цих втратили національну приналежність валютних ресурсів звертається у фінансових центрах не лише Європи , але й інших регіонів світу. До євродолару відносяться також і ті 40-60 млрд доларів , що обертаються в Росії (і банках або на руках у населення і підприємців) .

Іншими словами , євродолари - це депозити в тій чи іншій валюті , розташовані за межами країн свого походження. Масштаб ринку євродоларів близький до 10 трлн , виходить , що американські долари складають приблизно 2 / 3 цієї величини.

Той сегмент ринку банківських кредитів , на якому оперують євродоларами , називають євроринком ( ринком євродоларів ) , а активних кредиторів на цьому ринку - євробанками , що беруться на ньому позики - європозики , що випускаються на цьому ринку цінні папери - евробумаг ( єврооблігаціями , євронот ) і т. д.

Основними причинами виникнення та стрімкого зростання ринку євродоларів є наступні:

1 ) деякі власники фінансових коштів воліють тримати їх за кордоном і в найбільш надійних валютах світу в основному через політичної, соціальної та економічної нестабільності своїх країн , незаконність походження своїх фінансових коштів , а також наміри піти від високих національних податків;

2 ) концентрація великих фінансових ресурсів у ключових валютах дає можливість швидко і без боязні переводити величезні кошти в різні точки світу.

євровалюта

- Це валюта , яка розміщується в одній з європейських країн , але водночас не є національною валютою цієї країни.

Наприклад , долари , депоновані в швейцарському банку , називаються євродоларами ; ієни , депоновані в Німеччині , називаються євроієнах, і т. д.

Євровалюти застосовуються в забезпеченні кредитів і позик , а євровалютні ринок часто надає можливість придбати дешеву і зручну форму ліквідних коштів для фінансування міжнародної торгівлі та іноземних інвестицій.

Комерційні банки , великі компанії і центральні банки - це основні позичальники і кредитори . Залучаючи кошти в євровалюті , вдається досягти більш вигідних умов і процентних ставок , а іноді - уникнути національного регулювання та оподаткування.

У більшості своїй депозити і позики є короткостроковими , проте результатом зростання популярності євровалюти стали середньострокові позики , особливо у формі єврооблігацій.

Певною мірою ринок євровалют замінив собою синдикований ринок позикових капіталів , на якому банки , прагнучи розділити ризик , для проведення кредитних операцій об'єднувалися в групи. 1950 р. - період виникнення євроринку .