Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД РЕКОМЕНДАЦІЇ ММВ май 12 .doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

З чого створена музика ?

Казка студентки Руслани С.

Колись давним-давно, коли ще не було твоїх батьків, ні бабусі, ні дідуся, в королівстві «Сімь-на-сімь» жили-були нотки. Їх було багато, але вони ніколи не лаялися. Сказати по правді, вони взагалі рідко бачилися, оскільки жили далеко один від одного. Одні – в листі дерев, інші – в хмарах, треті – в квіткових бутонах або траві. Деякі дзюрчали разом із струмочками, а хтось жив у ведмедя в берлозі або в лисячій норі.

Почалося все з того, що в королівстві оголосили конкурс на кращого співака. Нотки тренувалися день і ніч. Деякі, навіть, охрипли. Кожен співав голосно, прагнув перекричати іншого. Вони заважали один одному. В результаті все пересварилися і трохи не побилися. Раптом серед звуків з’явилася прекрасна Фея Гармонія.

Вона відкрила чарівний секрет всім ноткам як жити їм дружно, слухаючи один одного і при цьому красиво звучати в мелодії. Вона навчила нотки співати разом – хором. Ноткам це дуже сподобалося! Тепер вони кожен вечір збиралися разом і співали-співали-співали. Ось, нарешті, й конкурс. Спів їх був такий прекрасний, що Чарівники – голови журі – Скрипковий і Басовий ключі – пообіцяли виконати будь-яке бажання ноток. На що нотки сказали: «Дорогі Чарівники, за останній час ми так подружилися, так полюбили співати, що тепер просто не можемо жити один без одного. Побудуйте нам, будь ласка, один великий будинок!»

Помах палички… і у ноток з’явився прекрасний затишний будинок – його називають нотоносець. І живуть тепер нотки: До, Ре, Мі, Фа, Сіль, Ля, Сі – дружно, весело, ніколи не сваряться.

Музика складається із звуків. Їх можна записувати нотами, які мають певну тривалість. Вони бувають різними. Тривалість звуку може вимірюватись в абсолютних (всекундахі долях секунди) та у відносних одиницях. В музичній практиці застосовується шкала відносних нотних тривалостей, заснована на послідовному поділі основної нотної тривалості — цілої ноти на два. Відповідно до цієї шкали нотні тривалості позначаються наступним чином:

Основні нотні тривалості

Тривалість

Нота

Пауза

Значення

Ціла

(ціла)

Половинна («половинка»)

в 2 рази коротша за цілу ноту

Четвертна («чвертка»)

в 4 рази коротша за цілу ноту

Восьма («вісімка»)

в 8 разів коротша за цілу ноту

Шістнадцята («шістнадцятка»)

в 16 разів коротша за цілу ноту

Тридцять друга

в 32 рази коротша за цілу ноту

Рідше вживаються:

шістдесят четверта

в 64 рази коротша за цілу ноту

нота бревіс

вдвічі довша за цілу ноту.

Закріпити набуті знання про тривалості музичних звуків вам допоможе

ГРА «МУЗИЧНІ КОЛА» ( на почуття ритму).

Мета: виявити рівень розвитку ритмічного слуху, вміння відтворювати ритмічний малюнок різними засобами.

Обладнання: різнокольорові кола (коло, поділене навпіл; коло поділене на три рівні частини; кола поділене навпіл, одна з половин поділена на дві рівні частини; коло поділене навпіл, одна з половин поділена на три рівні частини).

Методика проведення гри. Педагог показує дітям одне з кіл. Відповідно до малюнка діти повинні поплескати, проспівати чи протупати відповідний ритм. Наприклад, якщо на малюнку три рівних частини, треба зробити три рівних за довжиною оплески. Бажано відтворювати такий ритмічний малюнок декілька разів поспіль, аби почути та порівняти звуки.