Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тема 7

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
63.49 Кб
Скачать

3

ТЕМА 7. СТАТИСТИЧНА І СПЕЦІАЛЬНА ЗВІТНІСТЬ.

  1. Суть статистичної звітності.

  2. Склад та терміни подання статистичної звітності

  1. СУТЬ СТАТИСТИЧНОЇ ЗВІТНОСТІ

Статистична звітність охоплює всі галузі економіки країни. Усі суб’єкти підприємницької діяльності подають звітність про ресурсний потенціал та свою виробничо-фінансову діяльність.

Звітністю називають форму спостереження, за якої статистичні дані надходять до статистичних органів від підприємств, фірм та інших суб’єктів підприємницької діяльності, у вигляді обов’язкових звітів про їх роботу за установленими формами та у відповідні строки.

З розвитком ринкових відносин роль статистичної звітності зростає, однак дослідження спеціалізованих літературних джерел виявило відсутність єдиної точки зору щодо сутності цього поняття. Аналіз і порівняння даного поняття наведено в табл. 1.

Таблиця 1

Трактування змісту поняття “статистична звітність”

На думку:

Сутність визначення

Наказ Міністерства статистики України «Про порядок затвер­дження форм державної стати­стичної звітності»

звітність, форми якої затверджуються Мінстатом Украї­ни, або, за його згодою, регіональними органами держа­вної статистики.

О. Жука, А. Озеран

звітність, яку складають на основі даних бухгалтерського та оперативного технічного обліку для визначення мак- роекономічних показників

А.Озеран

форма спостереження, за якою кожен суб’єкт діяльності регулярно подає, підготовлені, як правило, на основі да­них бухгалтерського та оперативно-технічного обліку, до державних органів статистики у вигляді документів (зві­тів) спеціально затверджених форм для вивчення макро- економічних показників

Ю.Б. Слободяник

це офіційний документ, що містить дані про діяльність організацій, підприємства, установи у вигляді заповнено­го формуляра (бланка таблиці), який подається у визна­чені строки за вказаною адресою.

П.Я. Хомин

форма статистичного спостереження державою, при якій уповноваженим органам надходить від підприємств (ор­ганізацій, установ) необхідна їм інформація у вигляді за­конно встановлених звітних документів (статистичних звітів) за підписами осіб, відповідальних за подання і до­стовірність даних.

О.Г. Кальман, П.В. Христич

це основна організаційна форма статистичного спосте­реження, що обумовлює можливість зіставлення і конт­ролю за різними процесами суспільного життя.

Наведені характеристики дозволяють стверджувати, що статистична звітність - офіційний документ, в якому міститься статистична інформація про роботу суб’єкта підприємницької діяльності у вигляді заповненого фор­муляра, що подається в установлені строки районним (міським) управлінням статистики за вказаними адресами.

Організація статистичної звітності й управління нею покладено на Державний комітет статистики України. Усі форми статистичної звітності за­тверджують органи державної статистики, а форми річних бухгалтерських звітів - Міністерство фінансів України за погодженням із Державним коміте­том статистики України.

Статистична інформація, яка має внутрівідомчий характер і використо­вується для подальших розрахунків зведених статистичних даних, розробки звітностатистичної та іншої документації, державних класифікаторів техніко- економічної та соціальної інформації, що передує їх прийняттю або затвер­дженню, не підлягає наданню за запитами. На рис. 1 представлені користува­чі статистичної звітності.

Статистичне спостереження – це спланована, науково організована реєстрація масових даних про соціальні, економічні та інші явища і процеси. Статистичні дані – це масові системні кількісні характеристики соціально-економічних явищ та процесів. Статистичне спостереження може бути первинним або вторинним. Первинне спостереження – це реєстрація даних, що надходять безпосередньо від об’єкта спостереження. Вторинне спостереження – це збирання раніше зареєстрованих та оброблених даних.

Користувачі статистичної звітності

Органи влади та управління

Підприємства, організації та установи

Засоби

масової

інформації

Населення

Центральні і місцеві органи виконавчої влади

Державні і комерційні структури

Органи місцевого самоуправління

Наукові та навчальні заклади

Громадські

організації

Рис. 1. Користувачі статистичної звітності

Статистична інформація повинна відповідати певним вимогам:

  • вірогідність (відповідність реальному стану);

  • повнота за обсягом та змістом;

  • своєчасність;

  • порівнянність за часом або у просторі;

  • доступність.

Джерела статистичної інформації:

  • звітність (вторинне спостереження);

  • спеціально організоване статистичне спостереження – реєстрація даних, що надходять безпосередньо від

  • об’єкта (первинне спостереження);

  • реєстри – первинне постійне спостереження.

Звітність – це форма організації статистичного спостереження, при якій інформація регулярно поступає в статистичні органи від підприємств, установ та організацій у вигляді обов’язкових звітів.

Система звітності в Україні визначається Загальнодержавним табелем звітності (списком діючих форм звітності, що затвер­джується Держкомстатом України), в якому зазначається номер форми звіту, найменування звіту, періодичність і термін подання, кому і ким подається звіт, спосіб його подання. За терміном по­дання розрізняють звітність поточну, що подається протягом ро­ку, і річну, що подається за підсумками року. Терміни подання звітності та її періодичність визначається відповідно до особли­востей конкретних явищ і процесів. Особливо характерним це є для галузі сільського господарства. Органами статистики щорічно уточнюється Загальнодержав­ний табель (перелік) форм державних спостережень для об'єд­нань, підприємств, організацій і установ України для всіх форм власності. Загальнодержавний табель (перелік) на 2012 рік вклю­чає 34 розділи, на 2013 – 37:

Особливу увагу слід звернути на форми звітності, які міс­тять вартісні показники і складаються на підставі даних бухгал­терського обліку. Для того щоб уявити обсяг статистичної зві­тності, її структуру, зміст і порядок подання, в табл. наве­дені окремі форми статистичної звітності промислових підпри­ємств України та їх стисла характеристика. Докладнішому вивченню підлягають форми статистичної звітності з продукції, праці, фінансів і зовнішньоекономічної діяльності, оскіль­ки багато показників цих форм випливають з даних бухгалтер­ського обліку.

Звітність має певні характерні ознаки:

  • обов’язковість надання звітів за раніше обумовленими програмою та строком, встановленим до цього;

  • обґрунтованість інформації документами первинного обліку і бухгалтерського обліку;

  • юридична сила звітів і відповідальність також.

  1. СКЛАД, ТЕРМІНИ ПОДАННЯ СТАТИСТИЧНОЇ ЗВІТНОСТІ