Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки з ОПГ.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
868.35 Кб
Скачать

Біологічна дія і контроль густини потоку ультрафіолетового випромінювання.

Ультрафіолетове випромінювання викликає зміну в хімічній структурі організму. При цьому виникає як зміна форми і розмірів, так і часткове відмирання клітин. Ультрафіолетове випромінювання високої інтенсивності викликає дерматити з дифузійною екземою.

Під дією променів з Л = 280-303 нм можуть утворюватися ракові пухлини. Ультрафіолетове випромінювання діє на центральну нервову систему, може викликати біль голови, запаморочення, підвищення температури тіла, нервове збудження і ін. Ультрафіолетові випромінювання викликають сильні запалення переднього відділу ока відоме під назвою фото- або електрофтальмії. Випромінювання зони А мають відносно слабку біологічну дію, зони В викликають основні зміни в шкірі і крові, зони С руйнують біологічну клітину.

Ультрафіолетове випромінювання змінює склад виробничої атмосфери. Утворюється озон, оксиди азоту і пероксид водню. Короткохвильове випромінювання іонізує повітря, утворює у виробничій атмосфері ядра конденсації, які зменшують освітленість робочих місць і призводять до утворення туманів.

Для вимірювання інтенсивності і спектра ультрафіолетового випроміню­вання застосовують інфрачервоні спектрометри марок ИКС-10, ИКС-12, ИКС-14.

Основні заходи захисту.

Першочергові заходи - це конструкторські і технологічні рішення, які виключають генерацію, або понижують інтенсивність ультрафіолетового випромінювання. Спеціальні заходи захисту (екранування джерел випромінювання, фарбування стін у світлі кольори) попереджують розповсюдження і знижують інтенсивність цих випромінювань у виробничих приміщеннях. Очі захищають окулярами, або щітками з склом - світлофільтром. Для захисту шкіри застосовують мазі з речовинами - світлофільтрами для цих променів (салол, саліцилово-метиловий ефір і ін.), а також спецодяг з бавовняних тканин і грубововняного сукна. Руки захищають рукавицями.

2.5.3. Захист від лазерного випромінювання Характеристика і дія лазерного випромінювання.

Діапазон довжин хвиль, які випромінюють оптичні квантові генератори (ОКГ) - лазери, охоплює видимий спектр і розповсюджується в інфрачервоній і ультрафіолетовій області. Частіше всього використовуються ОКГ з довжинами хвиль 0,49-0,51; 0,53; 0,63; 0,694; 1,96; 10,6 мкм.

Дія лазерного випромінювання буває:

  1. Теплова

(при фокусуванні випромінювання виділяється значна кількість тепла в невеликому об'ємі за короткий проміжок часу);

  1. Енергетична

(визначається високим градієнтом електричного поля, який може викликати поляризацію молекул, резонансні ефекти);

  1. Фотохімічна

(вицвітання деяких барвників);

  1. Механічна

(виникнення коливань типу ультразвукових в організмі, який опромінюється. Найбільш чутливими до дії випромінювання ОКГ є очі. Випромінювання викликають опіки і пошкодження сітківки ока. Це може привести до сліпоти. Небезпечне не тільки пряме випромінювання, але і відбите від стін, обладнання і т. п.)

Дія випромінювання невеликої інтенсивності на обслуговуючий персонал приводить до різних функціональних зсувів (функціональні зміни центральної нервової системи, серцево-судинної системи, коливання артеріального тиску (±50 мм. рт. ст.), біль в очах, болі головні, підвищена збудливість і т. п.).