Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 8.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
124.42 Кб
Скачать

Визнання особи обмежено дієздатною та недієздатною.

Дієздатність як і правоздатність природно припиняється з настанням смерті особи, однак за життя фізична особа може бути обмежена в дієздатності або визнана недієздатною.

У разі видужання фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена, або такого поліпшення її психічного стану, який відновив у повному обсязі її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними; у разі припинення фізичною особою зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо суд поновлює її цивільну дієздатність. Піклування, встановлене над фізичною особою, припиняється на підставі рішення суду про поновлення цивільної дієздатності.

Визнання особи недієздатною передусім пов’язано з її здоров’ям, при цьому закон враховує не всі хвороби, а лише ті, які не дають можливості особі усвідомлювати значення своїх дій і керуватися ними. До таких захворювань законодавство відносить хронічний стійкий психічний розлад здоровя.

Фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це. Якщо від часу виникнення недієздатності залежить визнання недійсним шлюбу, договору або іншого правочину, суд з урахуванням висновку судово-психіатричної експертизи та інших доказів щодо психічного стану особи може визначити у своєму рішенні день, з якого вона визнається недієздатною.

Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Така особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

За позовом опікуна або органу опіки та піклування суд поновлює цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, і припиняє опіку, якщо буде встановлено, що внаслідок видужання або значного поліпшення її психічного стану у неї поновилася здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Як визнання особи обмежено дієздатною так і визнання особи недієздатною вимагає рішення тільки суду та проведення експертизи.

4.

Правоздатність юридичної особи виникає в момент її державної реєстрації і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.. Необхідно зазначити, що юридична особа має ті самі права та обов’язки що і фізична особа за винятком тих, які за природою можуть належати тільки людині. Цивільна правоздатність юридичної особи може бути обмежена лише за рішенням суду. Також юридична особа може здійснювати окремі види діяльності, перелік яких встановлюється законом, після одержання нею спеціального дозволу (ліцензії).

Цивільна дієздатність. Юр.особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом.

Правові ознаки юр.особи:

  1. організаційна єдність;

  2. наявність відокремленого майна

  3. здатність виступати від власного імені

  4. здатність нести самостійну відповідальність.