Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИКРО(все)[1]...doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

7.Бюджетне обмеження. Вплив ціни і доходу на бюджетну лінію.

Бюджетне обмеження споживача визначається його доходом (І) і товарними цінами (Р). Загальні витрати споживача на придбання товарів х і у повинні = використаному з цією метою доходу споживача:. Виразивши відносно у:отримаємо рівняння бюджетної лінії, або бюджетного обмеження, де- вільний член, а- кутовий коефіцієнт. Бюджетна лінія – лінія вільних витрат споживача на придбання різних за товарною структурою товарних наборів, співвідношення товарів в наборах – різне, а витрати – однакові. Всі точки розташовані під бюджетною лінією – неповне використання споживачем наявного доходу, над бюджетною лінією – неможливі з точки зору бюджетних обмежень. Співвідношення товарних цін – відносна ціна, яка показує пропорцію можливої заміни одного товару на ін. Зміна доходу змінює положення точки перетину бюджетної лінії з тією чи ін. віссю координат, тому при одночасній зміні доходу і цін положення бюджетної лінії може залишитися незмінним, якщо зміни доходу і цін відбуваються в одному напрямку; якщо змінюється лише дохід, то відбувається зміщення вгору або вниз паралельно їй самій. При незмінному доході і незмінній ціні одного з товарів б.л. повертається догори або донизу навколо точки перетину її з віссю координат, відображаючи кількість товару, ціна якого залишається незмінною.

Властивості: показує множину можливого вибору споживчих пошуків або товарного набору; має від’ємний кут нахилу, це означає, що для збільшення обсягу споживання одного товару споживач змушений відмовитися від споживання певної кількості іншого, щоб зберегти незмінними витрати на придбання товарного набору; зміна доходу зміщує б.л. паралельно самій собі; зміна ціни одного з товарів змінює кут нахилу.

8. Криві байдужості, правила їх побудови і властивості

На ринку існує множина товарних наборів, серед яких споживач завжди може знайти такі, що характеризуються однаковим рівнем корисності. Набір споживчих кошиків з однаковим рівнем корисності називаєтьсянабором байдужості або картою кривих байдужості. Будь-яка комбінація 2-х товарів може бути показана точкою в системі координат ХУ. Якщо поєднати ці точки, або їх комбінації, що забезпечують однакову корисність, то можна отримати лінію однакових корисностей для споживача, тому крива 1,2,3 – крива байдужості, тому що споживачеві байдуже, який товарний набір обрати 1,2 чи 3. Основні властивості: криві не перетинаються; розташовані далі від початку координат мають вищий рівень корисності; мають від’ємний нахил, вздовж кривої до низу гранична норма заміщення зменшується. MRS=-∂ y/∂x.

9. Поняття виробничої функції. Гранична норма технологічної заміни.

Узагальнену інформацію про взаємозв’язок між витратами виробничих факторів і обсягами випуску продукції у фізичному виразі надає функція виробництва. Вона відображає технічний закон, суть якого в тому, що для кожного рівня технічних знань існує відповідне числове співвідношення виробничих витрат і обсягів продукції. За допомогою цієї функції можна визначити технологічно ефективний спосіб виробництва.

Виробнича функція задає максимальний обсяг випуску , який може виробити фірма для кожної специфічної комбінації вхідних ресурсів. В моделі поведінки фірми для спрощення аналізу розглядаються лише два ресурси для довгострокового періоду – працяі капітал, і тільки один змінний фактор – праця – для короткострокового періоду. Загальний аналітичний вираз виробничої функції можна записати:

або або

Першим, найбільш відомим варіантом виробничої функції була виробнича функція Кобба-Дугласа (1923 р.), яка описує залежність обсягів виробництва від двох факторів – капіталу і праці:

де – коефіцієнт пропорційності або масштабності;– коефіцієнти еластичності виробництва, які характеризують приріст обсягів виробництва при прирості відповідних факторів на 1%.

Зроблені вченими на основі досліджень в обробній промисловості США розрахунки показали, що коефіцієнти функції мають значення:. З цього випливало, що найважливішим фактором виробництва є праця, яка дає приріст виробництва 3/4 проти капіталу, який дає 1/4 приросту, тобто збільшення витрат праці на 1% розширює обсяги виробництва в 3 ра­зи більше, ніж відповідне збільшення капіталу.

Кожна фірма має свою виробничу функцію, яка характеризує технологіч­ний спосіб виробництва, вибраний фірмою. Функція виробництва описує те, що можливо здійснити технічно за умови, що фірма діє ефективно.

За допомогою виробничої функції можна проаналізувати можливості зміни технології за умови збереження досягнутого рівня виробництва. Наприклад, якщо кількість капіталу зменшилась на , то таку саму кількість продукції за той же час можуть виробити додатково залучені у виробництвоодиниць праці:

.

Показник, що визначає пропорції заміни факторів виробництва, називається граничною нормою технологічної заміни .

Гранична норма технологічної заміни показує, від якої кількості одного фактора треба відмовитись, щоб залучити у виробництво додаткову одиницю іншого фактора.

Відповідно, гранична норма заміни праці капіталом – показує скільки одиниць капіталу може замінити одиницю праці; гранична норма заміни капіталу працею – показує скільки одиниць праці може замінити одиницю капіталу. Гранична норма технологічної заміни завжди є величиною від’ємною. Зберегти певний рівень виробництва за нової технології можна лише тоді, коли збільшення одного фактора буде супроводжуватись відповідним зменшенням іншого, і навпаки, тобто величини і завжди мають протилежні знаки, а ізокванта має від’ємний нахил.

Величина граничної норми технологічної заміни залежить від співвідношення граничних продуктивностей факторів виробництва. Зміна капіталу на призводить до зміни обсягу виробництва на величину, а зміна праці надає зміну обсягу випуску на. У випадку фіксованого рівня виробництва необхідно, щоб втрата продукції від зменшення кількості робітників компенсувалась приростом продукції від збільшення застосування капіталу, і навпаки, тобто повинна виконуватись рівність: або, або.

Звідси гранична норма технологічної заміни праці капіталом:

,

або гранична норма технологічної заміни капіталу працею:

, тобто .

Динаміка граничної норми технологічної заміни при зміні технологічного способу виробництва зазнає впливу закону спадної віддачі: в міру насичення виробництва будь-яким фактором його гранична продуктивність спадає. Ця тенденція отримала назву закону зниження граничної норми технологічної заміни: зі збільшенням застосування у виробництві будь-якого фактора гранична норма технологічної заміни одиниці цього фактора іншим знижується, і навпаки.