Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці практичні.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
742.4 Кб
Скачать
  1. Загальні вимоги пожежної безпеки до територій, будівель, приміщень, споруд

Утримання територій.

Території підприємств..., протипожежні розриви між будівлями... повинні постійно утримуватись у чистоті та систематично очищатися від сміття, відходів виробництва, тари, опалого листя...

Дороги, під'їзди до будівель, пожежним джерелом водопостачання, підходи до зовнішніх стаціонарних пожежних драбин. пожежному інвентарю, обладнання пожежогасіння повніші бути завжди вільними, утримуватися справними, взимку очищуватися від снігу.

Па території підприємства на видних місцях повинні бути установлені таблички із зазначенням порядку виклику пожежної охорони, знаки розміщення первинних засобів пожежогасіння, схеми руху транспорту, розміщення ємностей з водою, гідрантів...

4.1.20. Розпалювати вогнища, спалювати відходи, викидати незагашені вугілля і золу па відстань менше 15 м від будівель і споруд, а також у межах, установлених будівельними нормами протипожежних розривів, не дозволяється.

4.1.21. Забороняється куріння: у будівлях торговельних підприємств, складів, баз: у приміщеннях дитячих дошкільних, шкільних і лікувальних закладах.

    1. Утримання будівель, приміщень і споруд.

4.2.1. Усі будівлі, приміщення і споруди повинні постійно утримуватись у чистоті.

4.2.3. Протипожежні системи, пристрої (протидимний захист, пожежна автоматика, протипожежне водопостачання, протипожежні двері, клапани, інші захисні пристрої тощо) повніші постійно утримуватись у справному робочому стані.

4.2.15. У будівлях, приміщеннях, спорудах забороняється прибирати приміщення і прати одяг з застосуванням гасу, бензину та інших легкозаймистих і горючих речовин, а також відігрівати замерзлі труби паяльними лампами та іншими засобами із застосуванням відкритого вогню.

    1. Утримання евакуаційних шляхів і виходів.

      1. У приміщеннях, котрі мають один евакуаційний вихід, дозволяється одночасне розміщення (дозволяється перебування) не більше 50 осіб.

      2. Двері на шляхах евакуації повинні відкриватися у напрямку виходу з приміщення. Допускається встановлення дверей з відкриванням всередину приміщення у випадку одночасного перебування у ньому не більше 15 осіб, а також у санвузлах, площадках зовнішніх евакуаційних драбин.

4.3.11. Не допускається:

- споруджувати на шляхах евакуації пороги, двері, що обертаються, які перешкоджають евакуації людей;

- захаращувати шляхи евакуації (коридори, проходи, східці, вестибюлі, холи, тамбури тощо) меблями, обладнанням, готовою продукцією тощо.

5. Загальні вимоги пожежної безпеки до інженерного обладнання

Електроустановки.

Електричні машини, обладнання, апарати повинні мати апаратуру захисту від струмів короткого замикання.

Електронагрівальні прилади, телевізори, комп'ютери та інші побутові електроприлади й апаратура повинні включатися в електромережу тільки з допомогою справних штепсельних сполучень та електророзеток заводського виготовлення.

Не дозволяється:

    • застосування для опалення приміщень саморобних електронагрівальних приладів чи ламп розжарення;

    • користування пошкодженими розетками, розгалужуючими коробками, вимикачами та і іншими електровиробами;

    • залишення без догляду при виході з приміщення увімкнених в електромережу нагрівальних приладів;

    • використовування вимикачів, штепсельних сполучень для підвішування одягу та інших предметів;

    • використовування побутових електронагрівальних приладів (прасок, чайників, кип'ятильників) без негорючих підставок та в місцях, де їх використання не передбачене технологічним процесом чи заборонене даними Правилами чи власником підприємства.

У всіх приміщеннях, котрі після закінчили роботи зачиняються і не контролюються персоналом, що чергує, з усіх електроустановок і електроприладів повинна бути відключена напруга (за винятком чергового освітлення, протипожежних і охоронних установок, а також обладнання, що за вимогою технологічного процесу працює цілодобово).

Усе електрообладнання (корпуси електричних машин, трансформаторів, апаратів, світильників, щитів управління, металевих корпусів пересувних і переносних електроприладів тощо) підлягають зануленню або заземленню.

Опалення.

Перед початком опалювального сезону котельні, теплогенератори і калориферні установки та інші опалювальні прибори повинні бути старанно перевірені й відремонтовані.

Вентиляція і кондиціювання.

5.3.7. Вентиляційні камери, фільтри, повітроводи повинні регулярно очищуватися від горючого пилу, жирових відкладень пожежонебезпечних засобів.

5.3.11. Під час експлуатації вентиляційних систем забороняється:

- закривати витяжні канапи, отвори, решітки;

- використовувати паливо-витяжні повітроводи та канали для відведення газів від приладів опалення, кип’ятильників та інших нагрівальних приладів.