Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
89.09 Кб
Скачать

1.2.Протирадіаційні укриття(пру).

ПРУ захищають від радіоактивного зараження, світлового випромінювання і ослабляють дію ударною віл, зменшується дія радіації у багато разів. Наявні в будівлі системи опалювання, вентиляція, водопостачання, каналізації, освітлення, радіо-трансляції і зв'язки використовуються для життєзабезпечення людей, що знаходяться в укритті. При виникненні загрози нападу в будівлі закладаються віконні отвори, встановлюються нари, лави і створюються необхідні запаси продовольства, води і медикаментів.

При устаткуванні приміщення під протирадіаційне укриття, потрібно знати, що приміщення першого поверху кам'яної будівлі ослабляють дію радіації в 10 разів, середня частина підвалу багатоповерхового кам'яного зданія—в 500—1000 разів. Найбільш придатними для устаткування під протирадіаційне укриття є приміщення підвалів і цокольних поверхів кам'яних будівель з капітальними стінами і найменшою площею віконних отворів, а в сільській місцевості — заглиблені льохи.

  • Загальною працею по пристосуванню існуючих приміщень під ПРУ є:

  • закладення віконних отворів цеглою (каменями) або мішками з грунтом;

  • посилення захисних властивостей верхнього перекриття шляхом створення шару ізолюючого матеріалу (як правило, грунтом);

  • зміцнення стійкості перекриття шляхом установки додаткових стійок і прогонів;

  • установка вентиляційного короба, ємності з водою;

  • устаткування санвузла і місць для розміщення тих, що вкриваються.

При необхідності споруджуються окремо, що швидко зводяться, що стоять, ПРУ. Місце для їх будівництва вибирається як можна ближче до тих, що вкриваються. При будівництві, що швидко зводяться ПРУ, використовуються все наявні місцеві будівельні матеріали (дерево, камінь, саман, хмиз, очерет). Взимку можна використовувати грунт, що промерз, лід і сніг. Досить сказати, що навіть 60-сантиметровий шар ущільненого снігу ослабляє радіацію в 2 рази.

1.3.Використання захисних властивостей місцевості.

Для захисту від ОМП необхідно знати захисні властивості місцевості і уміти їх використовувати. Найбільш високу міру захисту, у тому числі і від нейтронної зброї, забезпечують вузькі, глибокі і звивисті яри, кар'єри і особливо підземні вироблення. Проте і круті скати будь-якої піднесеності, насипи, котловани, низька цегельна огорожа і інші укриття значно ослабляють приголомшуючу дію ядерного вибуху. Якщо рельєф місцевості має слабо пересічений характер, то можна використовувати для захисту навіть дрібні виїмки, улоговини, канави.

Лісові масиви теж ослабляють дію всіх приголомшуючих чинників ядерного вибуху. Вони знижують дію ударної хвилі, зменшують радіоактивне зараження, значно ослабляють світлове випромінювання. Проте слід пам'ятати, що світлове випромінювання викликає в лісі пожежу. У зв'язку з цим для захисту в першу чергу слід використовувати молодий листяний ліс, оскільки він найменш схильний до спалаху.У лісі безпечніше розташовуватися на галявинах і вирубках, зарослих чагарником, а за відсутності цих — в глибині лісу.

Способи захисту від ядерного вибуху при знаходженні на відкритій місцевості. У момент спалаху треба закрити очі, щоб захистити їх від поразки світловим випромінюванням, і впасти обличчям вниз, застосовуючись до рельєфу місцевості і використовуючи для зашиті низькі цегельні огорожі, що знаходяться на ній, кювети, канави, пні, дорожній насип і так далі Потрібно пам'ятати, що в стенів будівель і споруд ховатися не можна — вони можуть обрушитися. Щоб уникнути опіків відкриті ділянки тіла слід закривати якою-небудь тканиною, руки ховати під себе. Як тільки ударна хвиля пройдет, необхідно негайно надіти засоби індивідуального захисту. Якщо їх не виявиться, треба закрити рот і ніс хусткою (шарфом), обтрусити одяг і взуття від тієї, що осіла на них пил і вийти в безпечне місце.